Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Sporting-Vidi: Valóra váltható álmok

Utolsó fordulójához érkezett az Európa Liga csoportköre is. A G csoportban a Genk már továbbjutott, míg a másik helyért a Basel és a Videoton küzd. Csak egyféleképpen lehet átlépni a küszöböt, hogy a magyar csapat tavasszal is Európában szerepelhessen.

A Videoton már kedden elutazott Lisszabonba, ahol ma este sorsdöntő mérkőzést játszik Paulo Sousa együttese a már kiesett Sporting ellen. Amennyiben nyer, szurkolni kell, hogy a másik találkozón a csoportelső Genk legyőzze a Murat Yakin vezette svájci Baselt.

A piros-kékeknél a zöld-foki szigeteki Stopirán kívűl mindenki bevethető, így a lehető legerősebb összeállításban játszhat a Vidi. Stopira még a Sporting ellen 3-0-ra megnyert hazai találkozón szenvedett sípcsontörést, azonban aggasztó lehet a kapus, Mladen Bozsovics formája. Az utóbbi hetekben meglepően határozatlan és olykor hajmeresztő dolgokat produkált, de bízzunk benne, hogy ma este ismét a remeklő Bozsovicsot látjuk. Eltiltottja sincs a fehérváriaknak, míg a zöld-fehérek továbbra is botladoznak mind a bajnokságban, mind pedig a kupában.

Ami azonban már biztos, hogy a Videoton neve ismét szépen cseng Európában, mint azon a bizonyos 1985-ös tavaszon, amikor az UEFA kupában egészen a döntőig menetelt a csapat. És már nem a lesajnált magyar kiscsapatként, hanem olyan együttesként tekintenek a Vidire, mint akikkel igenis számolni kell. Ehhez persze kellett Paulo Sousa munkája is, aki győztes mentalitást, soha fel adó győzni akarást és küzdőszellemet valamint néhány Európában jegyzett futballistát szerződtetett.

Ami a mérkőzést illeti, mindenképpen győzni kell ám még ez sem garantálja a továbbjutást, hiszen a másik potenciális továbbjutó – ráadásulelőnyösebb helyzetben lévő – Basel éppen a csoportelső Genkkel mérkőzik, és ha nyer, akkor a Videoton búcsúzni kényszerül. Ugyanakkor továbbjutás esetén az utóbbi 10 évben a 2003-as Debrecent követné a Videoton, hiszen a 2003/2004-ben a Loki megérte a kupatavaszt.

A Sportingnál továbbra sem csitulnak a kedélyek. A bajnokságbeli és az EL-ben való botladozást a szurkolók sem viselik jól. Sajtóinformációk szerint több szurkolói csoport is bojkottálja a találkozót. Ugyanakkor a csapaton belűl is feszültségekről hallani, amit kihasználhat a magyar együttes.

Esetleges továbbjutásra még többen kapnák fel a fejüket szerte a kontinensen. Pénzügyi téren már eddig is szép summát keresett meg a Videoton, hiszen a selejtezőben előbb kiejtette a Slovan Bratislavát, majd a belga Gentet és a török Trabzonsport is. A főtáblán két győzelem mellett három vereséget szenvedett el. A főtáblára jutással 1.3 millió euró (360 millió forint) ütötte a Videoton markát. A csoportban eddig elért két győzelemért egyaránt 200-200 ezer eurót kasszíroztak Sándor Györgyék. Ezzel már 1 millió 700 ezer eurót gyüjtött össze a csapat. Győzelem eseten újabb 200 ezer, míg a második helyért megint csak 200 ezer euró landolna a Videoton bankszámláján, ezzel együtt a továbbjutásért is járna 200 ezer euró. Összesen tehát 2 millió 300 ezer eurót zsebelhet be a klub. Ugyanakkor a tévés közvetítések pénze még nem számolható bele ebbe az összegbe, hiszen azt az UEFA csak tavasszal hozza nyilvánosságra, hogy mely csapat mennyit kap majd.

Sporting CP – Videoton FC – tv.: Story 4
21:05, Lisszabon, José Alvalade stadion, vezeti: Mihalisz Kukulakisz (Dimitriosz Szaraidarisz, Mihaisz Karsziotisz – Sztavrosz Tritonisz, Antonisz Gyiakosz – görögök)

Gavalovits Sándor