Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Albert-Stadion: márciusban a Derbi búcsúztathatja a legendás arénát

A tervek szerint márciusban az Újpest elleni rangadón búcsúztatják a jelenlegi Fradi pályát, miután a zöld-fehérek megkapták a bontási engedélyeket. Az új arénát kizárólag magyar építészek tervezik, és 2014 őszére készülhet el az új Albert-stadion.

Az 1971 és 1974 között épült stadionra már elég sok tervet, makettet mutattak be az elmúlt években, ám ezekből semmi sem lett. Most az állami szerepvállalás következtében felgyorsulhatnak az események.
Magyar építészcégeket tendereztetnek a kivételezés végrehajtására.
“A Fradi-stadion építési pályázatát a nemzeti vagyonkezelő írta ki. Én azt kértem tőlük, hogy két fontos szempontra figyeljenek, s ezt tartották is: az egyik az ár, a takarékosság jegyében ennek kell a döntőnek lennie. A másik, hogy csak olyan pályázók indulhassanak, akik korábban megoldottak már ilyen nehézségű feladatot. Vannak ilyenek többen, változatlanul úgy vélem, öt körül lesz az alkalmas indulók száma” – jelentette be Fürjes Ádám, a beruházást vezető kormánybiztos. – De ezen nem töprengek, azon dolgozunk, hogy a 2014-es őszt az új arénában kezdhesse a Ferencváros” – tette hozzá, arra a felvetésre, hogy a vesztes cégek megtámadhatják a döntés, és emiatt a jogorvoslati folyamat csúszásokat okozhat a munkálatok megkezdésében.

A kormánybiztos megegyezett Kubatov Gáborral, a Ferencváros elnökével, hogy az utolsó bajnoki mérkőzés az Újpest elleni összecsapás legyen a régi stadionban, és ezzel a találkozóval búcsúztassák a sok sikert látott arénát.
“A kérésük az, hogy addig zárjuk le az eljárásokat, kössük meg a szerződést az építővel és ez az FTC-UTE lehessen a régi pálya búcsúmérkőzése” – mondta. “Az unióban tilos kizárólag hazai cégekre kiírni egy ilyen közbeszerzést, tehát nyitott a nemzetközi építők előtt is a verseny. Ugyanakkor a törvények tiszteletben tartásával azért mégiscsak hajrá Magyarország, hajrá magyarok” – fogalmazott Fürjes.

Az utolsó vonalakat rajzolják a tervezők, amelyben külföldi szakemberek is részt vesznek, ám a projektet magyar építészek tervezik, tette hozzá a kormánybiztos.

Korábban már eldőlt, hogy a nyertes kivitelezőnek vállalnia kell a jelenlegi létesítmény lebontását is. A kivitelezés folyamán 22 000 fős, fedett stadiont húznak fel, amely hazai bajnoki és kupamérkőzésekre 23 700 férőhelyesre bővíthetnek állóhelyek kialakításával. A jelenlegihez képest pedig 90 fokkal elforgatják. Az új létesítményben klubmúzeum, és irodák is helyet kapnak, míg 352 autó befogadására alkalmas mélygarázs is épül.

Ajánlattétel határideje december 13-a, a győztes kivitelezőnek a szerződés megkötésétől számított 18 hónap alatt fel kell építenie az új arénát.

Gavalovits Sándor