Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Folytatódnak a német bajnokság küzdelmei, avagy következik a 16. forduló!

A Bundesliga eddig elsősorban a Bayern Münchenről szól, hisz minden eddiginél korábban, már a 14. forduló után eldőlt, hogy a bajorok végeznek majd az őszi szezon végén az első helyen. Ennek ellenére sok izgalmat tartogatnak a következő napok labdarúgó-mérkőzései is!

Hamburger SV (9.) – Hoffenheim (16.):
A forduló nyitómérkőzésén a hullámzó teljesítményt nyújtó kikötővárosiak fogadják az egyre mélyebb gödörben lévő Hoffenheimet. Míg a hazaiak az előző két játék alkalmával előbb megverték a Schalke 04-et 3-1-re, majd döntetlent játszottak a Wolfsburg otthonában, addig a vendégek az előző öt meccsükön mindössze egy döntetlenre voltak képesek – négy vereség mellett. Ebből fakadóan természetesen nem meglepő, hogy az utóbbi időben szárnyra kapott, edzőváltásról szóló hírek igaznak bizonyultak, s a hónap végéig ideiglenesen Frank Kramer vette át az első csapat irányítását. Péntek este kiderül, hogyan reagálnak a játékosok a változásra.

Nürnberg (14.) – Fortuna Düsseldorf (13.):
Az alsóházi rangadó mindkét résztvevője az utóbbi hetekben valamelyest kilábalni látszik a hullámvölgyből, hiszen a hazaiak legutóbb ugyan kikaptak az egyre meghatározóbb szereppel rendelkező Bayer Leverkusen otthonában, azt megelőzően azonban egymás után három találkozón maradtak veretlenek; a Bayern München és a Greuther Fürth elleni döntetlent követően legyőzték a Hoffenheimet. A Fortuna ugyanakkor két győzelmet és egy döntetlent ért el az előző három fordulóban: a Hamburg és az Eintracht Frankfurt elleni siker mellett Dortmundból is hazavittek egy pontot. Ennek szellemében talán a szokásosnál is színvonalasabb összecsapást vívnak a tabellán felfelé igyekvő gárdák egymással.

Vfb Stuttgart (7.) – Schalke 04 (4.):
Hajnal Tamás gárdája ugyan a hétközi Európa-liga-mérkőzésen hazai pályán szenvedett vereséget a norvég Molde együttesétől, ám ennek ellenére is kivívta a továbbjutást, s a tulajdonképpen tétnélküli meccset megelőzően az Augsburg és a Fürth ellen is begyűjtötte a három pontot. A gelsenkircheniek ezzel szemben kisebb kátyúba kerültek, s bár néhány hete még a második helyen álltak, jelenleg a képzeletbeli dobogóra sem férnek fel. Ez nagyrészt azzal magyarázható, hogy az előző négy bajnokiján képtelenek voltak két vállra fektetni soros ellenfelüket: két-két döntetlen és vereség került a nevük mellé ezen időszak alatt, s legutóbb a Mönchengladbach ellen végeztek 1-1-re. Kedden ugyan a Montpellier-ben megrendezésre került Bajnokok Ligája-ütközet is remivel ért véget, így is csoportelsőként jutottak tovább a „királykékek” a kieséses szakaszba.

SC Freiburg (11.) – Greuther Fürth (18.):
Ugyan a házigazda számára egy ötmeccses veretlenségi sorozat ért véget november végén, a Bayern München elleni vereség következtében, ám azóta az Augsburg vendégeként ismét pontot tudott szerezni, így továbbra is stabilan a középmezőny tagja. Ezzel szemben Stieber Zoltán klubja egyre mélyebb válságba kerül, hiszen mostanra nyolc pontra távolodott el a biztos bennmaradást jelentő 15. helytől. Ez annak tükrében nem meglepő, hogy tizennégy mérkőzés óta képtelenek győzelmet aratni. Michael Büskens vezetőedzőnek mihamarabb megoldást kell találnia a problémára annak érdekében, hogy ne szakadjanak le még jobban a mezőnytől.

Augsburg (17.) – Bayern München (1.):
Két teljesen ellentétes utat bejáró bajor klub találkozójára kerül sor szombat kora este Augsburgban. Markus Weinzierl legénysége ugyanis a legutóbbi hat pályára lépésekor mindössze két pontot tudott összekaparni, a német rekordbajnok ugyanakkor az előző tíz viadalán csupán háromszor végzett döntetlenre – a hét győzelem mellett! A bajnokságot biztosan vezető „bőrnadrágosok” győzni mennek a kiesés elől menekülő Augsburg otthonába, de szombaton kiderül, tervük megvalósul-e, vagy úgy járnak majd, mint Nürnbergben, ahol csak 1-1-es döntetlenre futotta az erejükből. Jupp Heynckes alakulatához kapcsolódó hír, hogy csoportelsőként jutott tovább a BL-nyolcaddöntőbe.

Borussia Dortmund (3.) – VfL Wolfsburg (15.):
Az Augsburg – Bayern München találkozóhoz hasonlóan nagyok az ellentétek a Wolfsburg dortmundi vendégjátéka során randevúzó klubok között. A címvédő Ruhr-vidékiek ugyanis tizenkét mérkőzés óta veretlenek, csoportelsőként résztvevői a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszának, s a legutóbb előbb Münchenben végeztek 1-1-re, majd sportszerűségből jelesre vizsgázva tétnélküli mérkőzésen 1-0-ra legyőzték a Manchester City-t. A „Farkasok” ezzel szemben az előző három fordulóban képtelenek voltak begyűjteni a három pontot: a Werder Bremen és a Hamburg ellen ikszeltek, a Mönchengladbach pályáját pedig vesztesen voltak kénytelenek elhagyni.

Eintracht Frankfurt (5.) – Werder Bremen (8.):
A remek szezonkezdetet produkáló újonc egyre lejjebb csúszik a tabellán, igaz, még mindig ötödik helyezett. Ugyanakkor a közelmúltbeli szereplése hagy némi kívánnivalót: a Schalke vendégeként szerzett egy pont még szép eredménynek számított, ám azóta előbb a Mainz ellen hazai környezetben kaptak ki a frankfurtiak 3-1-re, majd a múlt hét végén megsemmisítő, 4-0-s csapást mért rájuk a Fortuna Düsseldorf. A brémaiak ugyanakkor ebben az idényben eddig nem sok meglepetést okoztak – leszámítva esetleg az augsburgi vereségüket -, hiszen a Leverkusen elleni 4-1-es pofon után ugyanilyen arányban győzték le a Hoffenheimet.

Borussia Mönchengladbach (10.) – Mainz (6.):
Ha a házigazda utóbbi hetekben elért eredményeit vesszük alapul, máris borítékolható lenne a döntetlen, ugyanis a november 22-i El-sikerükkel kezdődően minden győzelmük után egy döntetlen következik, s legutóbb, csütörtökön a Fenerbahce elleni nemzetközi kupatalálkozón 3-0-ra nyertek… Természetesen nem ilyen egyszerű meghatározni a vasárnapi meccs végeredményét, főleg annak ismeretében, hogy Szalai Ádámék pedig az előző két mérkőzésüket megnyerték – két vereséget követően… Ami a magyar válogatott támadó produkcióját illeti, Szalai továbbra is remekel, s kilenc góljával ötös holtversenyben vezeti a góllövőlistát.

Hannover (12.) – Bayer Leverkusen (2.):
Az El-résztvevő együttesek találkozójaként is nevezhető összecsapáson mindkét gárda továbbjutott az Európa-liga csoportköréből, ám míg Huszti Szabolcsék előbb a „magyar” rangadón kikaptak a Mainztól, majd döntetlenre végeztek a spanyol Levante ellen, addig a gyógyszergyáriak a legutóbbi négy mérkőzésük mindegyikét megnyerte, s immár második helyezett a Bundesligában. Ha belátható távolságon belül akar maradni a Bayern Münchentől Sascha Lewandowski legénysége, mindenképpen fontos lenne a számukra a három pont, de természetesen Mirko Slomka játékosai sem feltett kézzel készülnek a párharcra.

Péntek
20:30
Hamburger SV – Hoffenheim (Eurosport 2)

Szombat
15:30
Augsburg – Bayern München
SC Freiburg– Greuther Fürth
Nürnberg– Fortuna Düsseldorf
Borussia Dortmund – VfL Wolfsburg (Eurosport 2)
Vfb Stuttgart – Schalke 04

18:30
Eintracht Frankfurt – Werder Bremen (Eurosport 2)

Vasárnap
15:30
Hannover – Bayer Leverkusen (Eurosport 2)
Borussia Mönchengladbach – Mainz (Eurosport 2)

Szerző: Budai Levente