Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vereségével egyre távolabb a címvédés esélye a Dortmund számára, mesterhármast szerzett a stuttgarti támadó

A 16. forduló szombat kora este megrendezett találkozói közül mindenképpen a BVB Wolfsburg elleni bajnokija kívánkozik az élre, de lássuk, mi történt a 15:30-kor kezdődő mérkőzéseken!

Augsburg – Bayern München: 0-2 (0-1).
A bajor csapatok összecsapásán a várakozásoknak megfelelően vendégsiker született, hiszen a kiesés elől menekülő augsburgiak a rekordbajnok és listavezető „bőrnadrágosokat” fogadták, s előbb Müller büntetőjével, majd Gomez rövid sarokba érkező lövésével magabiztos győzelmet arattak Jupp Heynckes futballistái. Érdekesség, hogy „Super Mario” két perccel a becserélését követően döntötte el a három pont sorsát. Gólszerzők: Müller (40.), Gomez (63.).

Borussia Dortmund – VfL Wolfsburg: 2-3 (1-2).
Sok szempontból emlékezetes összecsapást vívott egymással a Dortmund és a Wolfsburg, amelyet végül kisebb meglepetést okozva a „Farkasok” nyertek meg, de nem akármilyen előzményeket, történéseket követően.
Kezdődött azzal a meccs, hogy a 6. percben a Reus által a tizenhatos sarkáról elvégzett szabadrúgás a kapuban kötött ki – nagyrészt azért, mert Lewandowski lesről zavarta Benaglio kapust. Ez a játékvezetői tévedés máris befolyásolta az eredményt, s még alig kezdődött el a bajnoki… Mintegy félórával később Vieirinha passzolta be laposan középre a labdát, ami a kapáslövést követően előbb egy becsúszó lábon, majd Schmelzer térdén pattant meg, s ezt követően érintette a védő kezét. Tizenegyest és piros lapot ítélt a játélvezető és ezzel több okból is erősen vitatható döntést hozott. Már maga a beadás is lesről érkezett ugyanis, ráadásul semmiképp sem volt nevezhető szándékosnak Schmelzer kezezése. Természetesen mindez nem izgatta Diegot, s a brazil karmester magabiztosan értékesítette is a tizenegyest. Néhány perccel később még nehezebb helyzetbe kerültek a Ruhr-vidékiek, ekkor ugyanis ismét Diego állt a labda mögé, ám ezúttal a tizenhatos és az oldalvonal között nagyjából félúton végzett el szabadrúgást. A rögzített szituációra rosszul és lassan reagált a BVB védősora, így el tudott szakadni az emberétől Naldo és a brazil védő látványos mozdulattal lőtte ki a bal alsó sarkot.
A szünetben valószínűleg hasznos taktikai utasításokat adott játékosainak Jürgen Klopp vezetőedző, hiszen a második félidő nagy részében az emberhátrány ellenére is a házigazda akarata érvényesült. Ennek szellemében nem volt váratlan fordulat, hogy mintegy egyórányi játékot követően egyenlítettek a sárga-fekete mezesek. Lewandowskival szemben ugyanis tizenegyest érdemlően szabálytalankodott Kjaer és Blaszczykowski Diegohoz hasonlóan rendkívül higgadtan élt a kínálkozó eséllyel. A dortmundiak azonban nem sokáig örülhettek, hiszen a 73. percben – mint utóbb kiderült – Dost végleg eldöntötte a három pont sorsát. Diego – az első két wolfsburgi gólhoz hasonlóan – ebben a találatban is kulcsszerepet kapott: a félpálya közeléből indította a kiválóan helyezkedő holland támadót, aki miután lefutotta a riválisait, ziccerből lőtte ki a bal alsó sarkot.
Összességében elmondható, hogy nem érdemtelenül nyertek a vendégek, ám sosem derül ki, milyen eredmény született volna, ha nem követ el szarvashibákat a játékvezető. Gólszerzők: Reus (6.), Blaszczykowski (61.), ill. Diego (36.), Naldo (41.), Dost (73.).

Freiburg – Greuther Fürth: 1-0 (1-0).
Az egyre mélyebb szakadékba kerülő, Stieber Zoltánt ezúttal a 77. percig a soraiban tudó Greuther Fürth a masszív középcsapat Freiburg otthonában vendégeskedett és mintegy negyedórával a kezdés után ki is alakult a végeredmény. Caligiuri ugyanis ekkor szerezte meg a hazaiak számára a vezetést és ezt követően már nem is változott az állás. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy úgy nagyon nehéz pontot szerezni egy gárdának, ha összesen egyszer találja el a kilencven perc alatt a kaput – márpedig a fürthiek produkciójáról talán mindent elmond ez a statisztikai adat. Gólszerző: Caligiuri (15.).

Nürnberg – Fortuna Düsseldorf: 2-0 (1-0).
Az alsóházi rangadón kevesebb, mint félórával a kezdés után megszerezték a vezetést a hazaiak, majd a lefújás előtti pillanatokban végképp eldöntötték a meccset, így egy rendkívül fontos találkozón szereztek győzelmet Dieter Hecking „fiai”. A Fortuna Düsseldorf labdarúgói számára pedig valószínűleg a lehető legjobbkor jön majd a téli szünet, hiszen egyre lejjebb csúszott a tabellán, s talán a pihenő ideje alatt sikerül valamiképpen megerősíteni a keretet. Gólszerzők: Polter (27.), Feulner (90.).

Vfb Stuttgart – Schalke 04: 3-1 (2-1).
A „Svábok” ismét kitettek magukért és megérdemelt győzelmet arattak az utóbbi hetekben – legalábbis ami a bajnokságot illeti – hullámvölgyben lévő gelsenkircheniek ellen. A hazaiak közül szinte mindenki jó teljesítményt nyújtott, azonban ki kell emelni a bosnyák Ibisevicet, hiszen mesterhármasával elévülhetetlen érdemeket szerzett a siker kiharcolásában – ezzel Szalai és Arnautovic után ő a harmadik futballista, aki ebben a szezonban mesterhármasig jutott. A meccs krónikájához hozzátartozik még, hogy előbb a 67. percben a stuttgarti Sakai, majd a 73. minutumban a „királykékek” középpályása, Jones is piros lapot kapott, így mindkét együttes tíz emberrel fejezte be a párharcot, de a házigazda örömét ez sem kisebbíthette, hiszen nagyszerű győzelmet arattak. Hajnal Tamás ezúttal nem jutott játéklehetőséghez a Stuttgartban. Gólszerzők: Ibisevic (2., 38., 61.), ill. Marica (12.).

Szerző: Budai Levente