Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vereséggel, de felemelt fejjel búcsúzott a Videoton a nemzetközi kupaküzdelmektől

Tegnap este játszotta utolsó EL mérkőzését Lisszabonban a Vidi. Az már csütörtökön biztossá vált, hogy a csapat nem juthat tovább, hiszen a Genk és a Basel döntetlent játszott egymással, így a magyar együttes csak a szép búcsúban reménykedhetett.

A José Alvalade stadionban mindössze 1000-1500 ember lézengett. Hogy mégse legyen síri csend, arról a Videoton szurkolói gondoskodtak – azok akik maradni tudtak. Ugyanis voltak olyanok, akik nem tudták átíratni a repülőjegyüket, így már korábban haza kellett jönniük.

Maga mérkőzés nem sok izgalmat hozott. Az első negyvenöt percben olykor-olykor fellendült a játék, ám leginkább a mezőnyben gyürkőztek a felek. A második játékrészben pedig vezetést szerzett a hazai csapat, hogy aztán tíz perccel a vége előtt Sándor egyenlítsen, ám ez sem volt elég a pontszerzéshez, lévén a hazaiak gyorsan megszerezték második – és egyben győztes – góljukat.

A Videoton Sándor kiállítása miatt emberhátrányban fejezte be a találkozót, majd Caneira a lefújás után kapott piros lapot.

A Sporting elleni vereségtől eltekintve pozitívan tekinthet vissza szereplésére Paulo Sousa legénysége, hiszen a Genk elleni idegenbeli találkozótól eltekintve szoros mérkőzéseken kapott ki. A két győzelem – a Sporting elleni hazai 3-0 és a Basel elleni 2-1 – igen szép teljesítmény. Leginkább annak tükrében, hogy a harmadik kör után még továbbjutást érő második volt a Vidi.

Ugyan az eredeti elképzelések szerint ugyan csak jövőre kellett volna elérni a nemzetközi szereplést, ám a piros-fehérek már most letették névjegyüket Európában. A most megszerzett tapasztalatok felhasználva tavasszal a bajnokságban, és jövőre még erősebb, még jobb szereplést érhet el a székesfehérvári csapat.

Ami beárnyékolhatja a tegnapi mérkőzést, hogy egy kisebb szurkolói csoport randalírozása miatt két magyar szurkolót letartóztattak, ellenük gyorsított eljárást indítottak.

Sporting CP (portugál) – Videoton 2-1 (0-0)
José Alvalade stadion, 1500 néző, v.: Mihaisz Kukulakisz (Dimitriosz Szaraidarisz, Mihaisz Karszidisz)

Sporting CP: Marcelo – Cédric, Boulahrouz, Xandao, Insúa – Labiad, Rinaudo, Fernandes, Capel (Pranjic, 84.) – Viola, Esgaio

Videoton: Tujvel – Brachi, Vinícius, Caneira, Szolnoki – Renato Neto, Tóth B. (Kovács I., 73.) – Oliveira (Gyurcsó, 57.), Sándor, Walter Lee – Nikolics (Paraiba, 73.)

g.: Labiad (65.), Viola (82.) ill.: Sándor Gy. (80., 11-esből)

s.: Rinaudo (9., megrúgta Caneirát), Walter Lee (45., buktatta Capelt), Tóth B. (54., reklamálásért), Fernandes (57., visszahúzta Tóthot), Cédric (74., Kovácsot rúgta meg), Caneira (80., reklamálásért), Vinícius (81., Capelt buktatta)

p.: Sándor Gy. (83., utánarúgott Capelnek), Caneira (lefújás után reklamált, ezért második sárga lappal kiállította a görög játékvezető)

65. perc: Viola szabadrúgása után Insúa bombázott kapura 28 méterről, Tujvel védett, ám a Szolnoki mellől berobbanó Labiad nyolc méterről a kapu bal felső sarkába lőtt. 1-0

80. perc: Brahi végzett el szabadrúgást a jobb oldalról. Beadása után Rinaudo kezére pattant a labda. A játékvezető büntetőt ítélt a magyar együttesnek. Sándor György higgadtan a bal sarokba helyezett. 1-1

82. perc: Capel adott be jobbról, a rosszul kimozduló Tujvelt megelőzve Insúa fejelt, ám ekkor Sándor még tisztázni tudott. A kipattanót Viola lőtte rá, és Caneira a gólvonalon rúgott lyukat, ami után a labda becsorgott a kapuba.

83. perc: Capel vitte volna el a labdát, ám Sándor legalább három ütemmel később utánarúgott, amiért Kukulakisz játékvezető azonnal kiállította.

A lefújás után: Caneira kezdett el reklamálni, amiért a görög bíró felmutatta a sárgát a Videoton portugál védőjének. Mivel ez a második volt, így a pirosat is megkapta.

Gavalovits Sándor