Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Valahol Európában: 1. rész – francia, skót, belga, svájci és osztrák bajnoki körkép

Valahol Európában: Radványi Géza 1947-es filmsikerének filmcímét kölcsönöztük új, heti cikk-járatunknak. A minden hét elején megjelenő írásunk célja az olyan európai ligák aktuális állásának, illetve nagy csapatainak eredményeinek bemutatása, amelyek nem csak nálunk, hanem itthon máshol se kapnak akkora hangsúlyt a sportsajtóban. Természetesen, ameddig kérés nem lesz rá, itt sem a san marinói első osztállyal fogunk foglalkozni, hanem inkább az elit, és a magyar NB1. közé ékelődött bajnokságokról fog szó esni. A hétvégi összefoglaló második részében a francia, a skót, a belga, a svájci, és az osztrák bajnokságot vesszük górcső alá.

Franciaország – Ligue 1
A döntetlenek hétvégéjén Zlatan Ibrahimovic vezérletével 4-0-ra elsöpörte a PSG az Éviant, míg az 5 pontos előnnyel listavezető Lyon 0-1-re győzedelmeskedett a Saint-Étienne elleni örökrangadón. A címvédő Montpellier is végre magabiztosan gyűjtötte be a három pontot, talán egész szezonbeli legmeggyőzőbb teljesítményével.

A 16. forduló eredményei
Toulouse – Bastia 0-0
PSG – Évian 4-0
Montpellier – Ajaccio 3-0
Sochaux – OSC Lille 1-1
Troyes – Nizza 1-1
Nancy – Valenciennes 1-1
Stade Rennes – Brest 2-2
Reims – Girondins Bordeaux 0-0
Olympique Marseille – Lorient 0-3
Saint-Étienne – Olympique Lyon 0-1

A bajnokság élemzőnye: 1. Lyon 34 pont, 2. PSG 29 pont, 3. OM 29 pont, 4. Saint-Étienne 26 pont,… 6. Bordeaux 26 pont,… 12. Montpellier 20 pont.

Skócia – Premier League
Növelte előnyét a táblázaton a Celtic Galsgow, ugyanis eddigi legszorosabb üldözőjük, a Hibernian idegenben kapott ki az Invernesstől. A ,,tettes” ennek köszönhetően fel is lépett a második helyre. Az edinburghiakat még a Ross Countyt is legyőző Motherwell is megelőzte. A liga legutolsó helyén szerénykedő csapat, a Dundee FC városi riválisától, a Unitedtől szenvedett hazai pályán sima vereséget.
A 17. forduló eredményei:
Kilmarnock – Celtic 1-3
Motherwell – Ross County 3-2
Inverness – Hibernian 3-0
Hearts- Aberdeen 2-0
St. Mirren – St. Johnstone 1-1
Dundee FC – Dundee United 0-3

A bajnokság élemzőnye: 1. Celtic 31 pont, 2. Inverness 28 pont, 3. Motherwell 27 pont, 4. Hibernian 27 pont, 5. Aberdeen 24 pont.

Belgium – Jupiler Pro League
A bajnokság négy, legerősebb keretét adó klubja egyaránt nagyarányú győzelmet aratott soros ellenfele ellen. A legtöbb gólt az FC Brügge szerezte, amely a Bodor Boldizsárt is foglalkoztató Beerschotot intézte el, egy sima hetessel. Juhász Roland sanyargatója, az Anderlecht Monsban nyert a helyi RAEC ellen, 0-5-re.

A 19. forduló eredményei:
Standard Liége – Charleroi 6-1
RAEC Mons – RSC Anderlecht 0-5
Cercle Brügge – Leuven 1-1
KV Mechelen – KSC Lokeren 2-1
Gent – Waasland-Beveren 0-2
Kortrijk – Zulte-Waregem 1-2
Beerschot – FC Brügge 1-7
KRC Genk – Lierse 4-1

A bajnokság élmezőnye: 1. Anderlecht 43 pont, 2. Zulte 37 pont, 3. Genk 35 pont, 4. Lokeren 33 pont, 5. Standard 32 pont, 6. FC Brügge 32 pont.

Svájc – Super Leauge
A svájci rekordbajnok Grasshoppers azon van, hogy pont 10 év után újra bajnoki elsőséget ünnepelhessen. Ehhez a mostani fordulóban a szintén sokszoros bajnok, és városi rivális FC Zürichet kellett legyőzniük, amit sikeresen végre is hajtottak. A hétvégéig második helyen álló St. Gallen Bázelben kapott ki, a Vidi őszi EL ellenfelétől, így a Murat Yakin vezette piros-kékek fel jöttek közvetlenül a Grasshoppers mögé, négy pontos távolságra. A Sionban eltiltása után továbbra is pihenni hagyják Vanczák Vilmost, ami meg is látszik a piros-fehérek védekezésén: Gattusoék most a Young Boystól kaptak ki.

A 18. forduló eredményei:
FC Luzern – Lausanne-Sport 0-0
FC Basel – St. Gallen 1-0
Young Boys – FC Sion 3-1
Servette – FC Thun 0-0
Grasshoppers – FC Zürich 1-0

A bajnokság élmezőnye: 1. Grasshoppers 37 pont, 2. Basel 33 pont, 3. St. Gallen 33 pont, 4. Sion 32 pont, 5. Young Boys 24 pont.

Ausztria – Bundesliga
Nyert az eddig is éllovas lila-fehér együttes, az Austria Wien, sőt növelték is előnyüket a bécsiek, ugyanis a második salzburgiak 1-1-es döntetlent játszottak a Sturm Graz elleni rangadón. A bronzérmes pozícióban álló Rapid az Innsbruckot verte hazai pályán.

A 18. forduló eredményei:
Admira Wacker Mödling – SV Ried 0-3
SV Mattersburg – Wiener Neustadt 1-0
Sturm Graz – Red Bull Salzburg 1-1
Wolfsberger AC – Austria Wien 3-6
Rapid Wien – Wacker Innsbruck 2-1

A bajnokság élmezőnye: 1. Austria 45 pont, 2. Red Bull 38 pont, 3. Rapid 38 pont, 4. Sturm 35 pont, 5. Ried 26 pont.

Szerző: Balogh József