Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Valahol Európában: 2. rész – portugál, török, és görög bajnoki körkép

Valahol Európában: Radványi Géza 1947-es filmsikerének filmcímét kölcsönöztük új, heti cikk-járatunknak. A minden hét elején megjelenő írásunk célja az olyan európai ligák aktuális állásának, illetve nagy csapatainak eredményeinek bemutatása, amelyek nem csak nálunk, hanem itthon máshol se kapnak akkora hangsúlyt a sportsajtóban. Természetesen, ameddig kérés nem lesz rá, itt sem a san marinói első osztállyal fogunk foglalkozni, hanem inkább az elit, és a magyar NB1. közé ékelődött bajnokságokról fog szó esni. A hétvégi összefoglaló második részében a bajnokságot vesszük górcső alá.

Portugália – SuperLiga
A két luzitán gigász közül a Porto játszotta le hamarabb soros találkozóját a 11. körben. A portóiak már szombaton pályára léptek a Dragaoban, a kiesés ellen harcoló Moreirenset fogadták. A találkozót végül egyetlen gól, a góllövőlistát vezető kolumbiai, Jackson Martínez találata döntötte el. Így aztán lépéskényszerbe került a Benfica, amely városi-, és örök rangadót vívott hétfőn este, a José Alvalade Stadionban, a Sporting ellen. A zöld-fehérek messze vannak csúcsformájuktól, és a Vidi elleni lélekemelő(?) EL siker ellenére kikaptak a Sasoktól. Bár a vezetést még a ,,hazaiak” vették magukhoz, Ricky van Wolfswinkel gólja révén, ám többek között Óscar Cardozo remeklésének köszönhetően fordítottak a vendégek, és pontszámban utolérték az FCP-t.

A 11. forduló eredményei:
Estoril-Praia – Vitória Setubal 3-0
FC Porto – Moreirense 1-0
Gil Vicente – Beira-Mar 1-2
Rio Ave – Pacos de Ferreira 0-0
Marítimo Funchal – Nacional Funchal 2-0
Guimaraes – Olhanense 2-0
Académica Coimbra –Braga 1-4
Sporting Lisszabon – Benfica 1-3

Az bajnokság élmezőnye: 1. Benfica 29 pont, 2. Porto 29 pont, 3. Braga 20 pont, 4. Rio Ave 18 pont, 5. Estoril 17 pont,… 9. Sporting 11 pont.

Törökország – Süper Lig
Tovább menetel a Fatih Terim vezényelte Galatasaray, amely a hétvégi fordulóban a Sivasspor pályáján győzedelmeskedett. A 2000-ben UEFA-kupa győztes együttes ezzel két pontosra növelte előnyét, a hétvégén csak remire képes Antalyasporral szemben, illetve maradt ugyanez a méretű differencia örök riválisa, a szintén három pontot begyűjtő Fenerbache előtt.

A 15. forduló eredményei:
Besiktas – Eskisehirspor 2-2
Elazigspor – Mersin Idmanyurdu 1-0
Kasimpasa – Genclerbirligi 2-2
Gaziantepspor – Karabükspor 0-2
Sivasspor – Galatasaray 1-3
Bursaspor – Orduspor 1-0
Trabzonspor – Kayserispor 1-1
Fenerbache – Büyüksehirspor 2-1
Akhisarspor – Antalyaspor 0-0

A bajnokság élmezőnye: 1. Galata 29 pont, 2. Fener 27 pont, 3. Antalyaspor 27 pont, 4. Besiktas 26 pont, 5. Eskise 23 pont, 6. Kasimpasa 23 pont, 4. Trabzon 23 pont.

Görögország – Super League
Görög szuperrangadót izgulhattak végig a hellén futballdrukkerek. Az idei szezonban meglehetősen gyatrán teljesítő Panathinaikosz fogadta Athénban a címvédő Olympiakosz Pireuszt. A vendégeknél, mint már beszámoltunk, Megyeri Balázs végig a padon ült, lévén ritka, ha egy kapust meccs közben beállítanak. A találkozó végét kialakító 2-2-es eredményhez a vendégektől, az algériai Rafik Djebbour duplával járult hozzá, míg a hazaiaktól a 18 éves létére már felnőtt válogatott görög, Karalamposz Mavriasz tűnt ki igazán, aki gólpasszal, illetve góllal járult hozzá, a Pana számára kedvezőbb eredményhez. A nagy múltú AEK ismét az utolsó helyen található a táblázaton, ugyanis kikaptak Komotiniben.

A 14. forduló eredményei:
PAOK Tesszaloniki – APO Levadiakosz 1-0
AO Kerkyra – PAS Giannina 0-2
Atromitosz Athén – OFI Kréta 3-2
Plataniasz Chania – PAE Veria 0-0
Asteras Tripolisz – Arisz Tesszaloniki 1-1
Skoda Xanthi – Panionios Athén 4-0
Panathinaikosz –Olympiakosz Pireusz 2-2
Panthrakikosz Komotini – AEK Athén 1-0

A bajnokság élmezőnye: 1. Olympiakosz 36 pont, 2. PAOK 28 pont, 3. Asteras 25 pont, 4. Atromitos 24 pont,… 7. Pana 20 pont,… 16. AEK 11 pont.

Szerző: Balogh József