Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Megérkeztünk az őszi szezon végéhez, avagy következzék a Bundesliga 17. fordulója!

A hétvégi német bajnoki fordulót követően néhány hetes pihenőre térnek a résztvevő csapatok és játékosaik, ám a szünetet megelőzően lássuk, milyen mérkőzésk kerülnek megrendezésre!

Bayern München (1.) – Borussia Mönchengladbach (8.):
A forduló nyitómérkőzésén két jó formában lévő együttes találkozójára kerül sor, hiszen a bajorok tizenegy, a mönchengladbachiak pedig hat meccs óta nem találtak legyőzőre. A szezonban eddig imponálóan teljesítő „bőrnadrágosok” mellett a Lucien Favre vezette alakulat is egyre jobb formába lendül. A két gárda egyaránt három győzelmet és egy döntetlent ért el a legutóbbi négy pályára lépésekor, s míg legutóbb a rekordbajnok az Augsburg otthonában nyert 2-0-ra, a ’Gladbach a Mainz ellen diadalmaskodott hazai pályán ugyanilyen arányban.

Fortuna Düsseldorf (15.) – Hannover (10.):
Míg az újonc hetek óta az alsóházban szerepel, Huszti Szabolcs csapata hullámzóan teljesít, s általában a 6-12. helyezés között mozog. Ez természetesen abból is fakad, hogy igen sűrű a mezőny, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a harmadik Borussia Dortmund a tizenegyedik Mainzhoz képest mindössze négy ponttal gyűjtött mindeddig többet. Legutóbb Nürnbergben kapott ki 2-0-ra a Fortuna, a Hannover ugyanakkor a második helyezett Bayer Leverkusen ellen gyűjtötte be a három pontot – nagyrészt Husztinak köszönhetően, aki két tizenegyest is kiharcolt, majd érvényesítette is azokat.

VfL Wolfsburg (14.) – Eintracht Frankfurt (4.):
A két klub helyezésben tapasztalható, viszonylag jelentős különbség ellenére egyáltalán nem lehet bizton állítani, hogy a papíron esélyesebb gárda képes lesz begyűjteni a három pontot. A remekül kezdő frankfurtiak produkciójában ugyanis becsúszott egy hullámvölgy, ám legutóbb a Werder Bremen elleni, magabiztos, 4-1 arányú győzelmük azt bizonyította, továbbra is oda kell rájuk figyelni. Ezzel szemben a „farkasok” a bajnokság bizonyos szakaszaiban történelmi mélyponton voltak, ám egyelőre úgy tűnik, a Wolfsburgból korábban bajnokcsapatot kreáló Felix Magath elküldése jó megoldás volt. Azóta többször is sikerült megtréfálniuk a tabellán előttük elhelyezkedő vetélytársaikat, legutóbb például a Borussia Dortmund otthonában nyertek 3-2-re – igaz, hathatós játékvezetői segítséggel. Ez azonban nem kisebbíti a most már Lorenz-Günther Köstner irányította legénység érdemeit.

Greuther Fürth (18.) – Augsburg (17.):
Egy igazi „hatpontos” kiesési rangadóra kerül sor a fürthi Trolli Arena pályáján, hiszen az egyaránt nyolcpontos csapatok immár tíz pontra vannak a biztos bennmaradást jelentő tizenötödik pozíciótól. Pocsék szereplésüket talán jól érzékelteti, hogy mindkét társaság mindössze egy győzelemre volt eddig képes: Stieber Zoltánék augusztus utolsó napján Mainzban nyertek 1-0-ra, a bajor kiscsapat pedig október 5-én gyűjtötte be a három pontot a Werder Bremen ellen. Egyértelmű, hogy rendkívüli fontossággal bír ez az ütközet mindkét résztvevő számára, hiszen a győztes elkezdheti a felzárkózást, a vesztes ugyanakkor még nehezebb helyzetbe kerülhet. Stieber várhatóan a kezdőcsapatban kap helyet Michael Büskenstől, a „lóherék” trénerétől.

Schalke 04 (5.) – Freiburg (9.):
Az idény során a második helyet is elfoglaló gelsenkircheniek lecsúsztak a tabelláról, s jelenleg csak ötödikek. Ez annak fényében nem meglepő, hogy a „királykékek” a legutóbbi öt tétmeccsükön nyeretlenek, két vereségük mellett mindössze három döntetlenre voltak képesek. Ennek ellenére nincsenek komoly gondban, hiszen a Bundesligában két pontra vannak a harmadik, öt pontra pedig a második helyezettől, a Bajnokok Ligája csoportköréből pedig elsőként jutottak tovább. Az viszont kérdéses, hogy a – saját lehetőségeihez képest feltétlenül – jól szereplő Freiburg ellen sikerül-e lezárnia a hazaiaknak a rossz sorozatot. A legutóbbi fordulóban, míg a Schalke 3-1-re kikapott Stuttgartban, Christian Striech „fiai” a Fürth ellen győztek 1-0-ra.

Hoffenheim (16.)- Borussia Dortmund (3.):
A bajnoki táblázatra pillantva, illetve a két csapat idei eredményeit figyelembe véve viszonylag egyértelműnek tűnik a randevű végkimenetele, ám természetesen nem lehet csupán erre alapozni, hiszen több meglepetés is született már az idei szezonban. Mindenesetre tény, hogy az időközben edzőváltáson áteső Hoffenheim – ahol Markus Babbel helyét ideiglenesen a korábbi utánpótlás-edző Frank Kramer foglalta el – az eddigiek alapján a kiesés elől való megmenekülésnek szenteli majd ezt a szezont. A legutóbbi hat meccsén ugyanis nyeretlen, sőt az előző öt fellépésének mindegyikét elveszítette, míg a bajnoki címvédő tizenkét veretlenül megvívott párharc után veszített hazai pályán – erősen vitatott körülmények között a Wolfsburg ellen. Mint azt már megírtuk, a „farkasok” első, egyenlítő gólja több szempontból is szabálytalan körülmények között született, ám a Ruhr-vidékiek annak legalább örülhetnek, hogy az ebben a szituációban kiállított Marcel Schmelzer piros lapját törölte a szövetség, így várhatóan az osztályozó helyen álló ellenfél ellen ismét pályára léphet a német válogatott balhátvéd.

Werder Bremen (12.) – Nürnberg (13.):
A naptári év utolsó bajnokiját a brémai Weser Stadionban játsszák le, ahol a két alsóházi együttes találkozóján tulajdonképpen bármilyen eredmény elképzelhető. A házigazda hullámzó teljesítményét jól példázza, hogy a legutóbbi három mérkőzésén egyaránt 4-1-es eredményt ért el, ám míg a Hoffenheim otthonában ilyen arányban nyertek Thomas Schaaf futballistái, a Bayer Leverkusen és – legutóbb – az Eintracht Frankfurt 4-1-re diadalmaskodott a Weser-partiak ellen. A Nürnberg ugyanakkor valamelyest stabilabb teljesítményt nyújt, a Bayern München ellen szerzett bravúrpontját leszámítva kevés meglepetés okozott, s legutóbb a Fortuna Düsseldorf ellen nyert hazai környezetben 2-0-ra.

Péntek
20:30
Bayern München – BorussiaMönchengladbach (Eurosport 2)

Szombat
15:30
Fortuna Düsseldorf – Hannover
VfL Wolfsburg – Eintracht Frankfurt
Bayer Leverkusen – Hamburger SV (15:30, Eurosport 2)
Greuther Fürth – Augsburg
Mainz – Vfb Stuttgart

18:30
Schalke 04 – Freiburg (Eurosport 2)

Vasárnap
15:30
Hoffenheim – Borussia Dortmund (Eurosport 2)

17:30
Werder Bremen – Nürnberg (Eurosport 2)

Szerző: Budai Levente