Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Mezey György nyugdíjba vonult, Egervári Sándor és Róth Antal értékelt – MLSZ elnökségi ülést tartottak

Megtartotta szokásos ülését a Magyar Labdarúgó Szövetség, amelyen Egervári Sándor szövetségi kapitány és Róth Antal az utánpótlás-válogatott szövetségi edzője értékelte az elmúlt fél évet, dr. Mezey György nyugdíjba vonult, helyét Szalai László vette át a hazai edzőképzés irányításában.

Az ülésen értékelte a válogatott elmúlt félévi eredményeit Egervári Sándor szövetségi kapitány, aki elmondta, hogy a világbajnoki selejtező sikeres megvívása érdekében nagyon fontos volt az Észtország és a Törökország ellen aratott siker. A kapitány elmondása szerint a társaság mind morálisan, mind pedig szakmai és csapategység terén előrelépett az elmúlt időszakban. Az U21-es válogatott szövetségi edzője, Róth Antal is megtartotta beszámolóját. Az utánpótlás válogatott teljesítményjavulása mellett kiemelte, hogy a jelenlegi 20-21 éves játékosok olykor csak epizódszerepet töltenek be a honi élvonalban, és a riói olimpiai szereplés sikeres kiharcolása nagyban függ a fiatalok milyen rendszerességgel játszanak csapatukban.

Egyenlő elosztásban a BL-ből érkező bevétel

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szolidaritási alapja 292 101 eurót – mintegy 80 millió forintot – utal az MLSZ számlájára. Ez az összeg az előző évad Bajnokok Ligája bevételeiből kerül az alapba, ahonnan minden év zárásakor bizonyos összeget visszajutatt a sportszervezetek részére. A szövetség ezt az összeget osztja szét a 2011-2012-ben az OTP Bank Ligában szereplő csapat között egyenlő részben, amely csapatonként 18 250 eurót tesz ki, azaz mintegy 5 millió forint jut egy csapatnak. Így részesül belőle a jelenleg a másodosztályban szereplő Zalaegerszeg és Vasas is.

Dr. Mezey György helyét Szalai László veszi át az edzőképzésben

Az edzőképzés elmúlt két évben végzett munkának köszönhetően az MLSZ által összefogott labdarúgó edzőképzés ismét megbecsülésnek örvend az UEFA szakmai vezetésében. Az edzőképző központ újra az UEFA szakmai konvenciójának teljes jogú tagja. A szövetség értékelése szerint Mezey vezetésével ismét a megfelelő szinvonalra jutott. 2013-tól új fejezet kezdődik a honi szakemberképzés területén. Az elnökség 3-5 évet igénylő folymatban leginkább az utánpótlásedzők képzésére helyezi a hangsúlyt. Ez a feladat új vezető bevonásával kaphat új lendületet az MLSZ szerint.

Tervek szerint az új vezető Szalai László, aki jelenleg a Magyar Futball Akadémia igazgatója várhatóan 2013-tól veszi át a képzés koordinálását. Szalai az ELTE-n szerzett matematika-testnevelés szakos tanári diplomát, majd a Testnevelési Egyetemen labdarúgó-szakedzői képesítést szerzett. Szaktudása és tekintélye a szövetség szerint garancia az utánpótlás-nevelés fontosságának beépítése a képzésbe. Szalai 2009-ben „Az év utánpólásedője Magyarországon” díjat kapott. 2007-től a MFA igazgatója, korábban az MTK utánpótlásában dolgozott, és Lothar Matthäus mellett a válogatott másodedzői tisztségét is betöltötte.

Az eddigi anyagokat, és tapasztalatokat Mezey György a nyárig átadja utódjának, aki így folytatni tudja a magas színvonalú képzési folyamatot.

A szövetség elnöksége együttesen arra jutott Mezey Györggyel, hogy a 72 éves szakember 2013 júniusáig még az MLSZ alkalmazásában marad, és segíti a folyamatban lévő ügyek továbbvitelét, valamint Szalai László felkészülését az edzőképzésben. Az 1986-ban világbajnokságon szereplő válogatott szövetségi kapitányaként, a Honvéddal és a Videotonnal (1990-1991 illetve 2010-2011) bajnoki címet nyerő Mezey edzői és szakképzői tevékenységét a szövetség és az elnökség nagyra értékeli.

Gavalovits Sándor