Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Újabb erőpróbára készülnek a gyógyszergyáriak és ismét „magyar” rangadóra kerül sor a Bundesligában!

A német bajnokságban hamarosan téli pihenőre vonulnak a csapatok, ám következik a 17. forduló, amely több érdekesnek ígérkező összecsapást tartogat a Bundesliga szerelmesei számára. Ezek közül talán kiemelkedik a magyarok számára a Stuttgart mainzi vendégjátéka, hiszen szerencsés esetben két honfitársunk találkozhat a pályán. A második helyezett Bayer Leverkusen pedig a mindig veszélyes Hamburgot fogadja.

Mainz (11.) – Vfb Stuttgart (6.):
Ami a két együttes közös múltját illeti, összesen tizenkét alkalommal találkozott egymással a Mainz és a Stuttgart és ezeken az összecsapásokon hétszer a „svábok” nyertek, háromszor döntetlen született és mindössze kétszer tudott diadalmaskodni a Mainz. Amennyiben a mostani párosításnak megfelelően a Mainzban rendezett találkozókat vesszük figyelembe, azt az érdekes statisztikát fedezhetjük fel, hogy két-két mainzi, illetve stuttgarti siker mellett ugyanennyi pontosztozkodás történt a felek között. Ebből kiindulva nehéz megállapítani, ki az esélyese a párharcnak.

A kérdés megválaszolásában az sem segít, ha rápillantunk a tabellára, hiszen igaz ugyan, hogy öt pozícióval előkelőbb helyen áll jelenleg Bruno Labbadia alakulata, mint a házigazda, ám a vendégek mindössze két ponttal gyűjtöttek eddig többet, mint soros ellenfelük, vagyis erre sem lehet igazán alapozni.

Ami a közelmúltbeli produkciójukat illeti, ebből a szempontból sem lehet észrevenni jelentős eltérést, bár tény, hogy míg Thomas Tuchel alakulata legutóbb a Mönchengladbach ellen 2-0-ra veszített, azt megelőzően pedig a Hannover ellen nyert 2-1-re, addig a Stuttgart előbb veszített a norvég Molde elleni Európa-liga-mérkőzésen 1-0-ra, majd nyert a Schalke elleni rangadón 3-1-re.
Egy-egy összecsapás végkimenetelét alapvetően meghatározhatja a csatárok formája, ám itt sincs nagy különbség: míg Szalai Ádám, a hazaiak támadója kilenc gólnál jár a bajnokságban, Vedad Ibisevic, a stuttgartiak bosnyák csatára pedig a legutóbbi fordulóbeli mesterhármasának is köszönhetően már tíz gólnál jár, s ezzel csapata találatainak felét ő szerezte eddig. Természetesen nagy kérdés, hogy ezúttal melyik gólvágó érzi majd jobban a kaput.

A vendéglátó sikerét vetíti előre az a tény, hogy az eddigi hét, hazai környezetben lejátszott bajnokijából két vereség mellett ötször nyert, s ennél többször csak a hat sikerig jutó Bayern München és Eintracht Frankfurt diadalmaskodott a jól ismert közegben.
A hiányzókat illetően a következő játékosok kénytelenek kihagyni a rangadót: Christian Wetklo, Jan Kirchhoff, Niko Bungert, Chinedu Ede és valószínűleg Eric Maxim Choupo-Moting az egyik oldalon, Serdar Tasci, Gotoku Sakai, Tim Hoogland, William Kvist, Tunay Torun és Cacau pedig a másik oldalon tartozik azok közé, akik legfeljebb a lelátóról figyelhetik az eseményeket. Jó kérdés persze az is, hogy melyik csapat tud jobban alkalmazkodni a sok sérülthöz, illetve eltiltotthoz és jó esély van rá, hogy egy váratlan megmozduláson múlik a három pont sorsa.

Míg Szalai Ádám várhatóan a kezdőcsapatban kap lehetőséget, a stuttgarti Hajnal Tamás valószínűleg a kispadon kezdi a mérkőzést.

Bayer Leverkusen (2.) – Hamburger SV (7.):
A gyógyszergyáriak a legutóbbi, Hannover elleni vereségükkel immár tizenegy pontos hátrányba kerültek a Bayern Münchennel szemben. Ez a különbség már most is igen tetemes, ám ahhoz, hogy ne húzzon el még jobban üldözőjétől a rekordbajnok, fontos lenne a Leverkusen számára, hogy győzelemmel búcsúztassák az óévet. Ez ugyanakkor nem biztos, hogy könnyű feladat lesz a számukra, hiszen a kikötővárosiak egyre meggyőzőbb produkcióval rukkolnak elő és tulajdonképpen senki sem mehet ellenük biztosra.

Ami az egymás ellen vívott ütközeteket illeti, viszonylag kiegyensúlyozott mérlegük van egymással szemben a gárdáknak: a hatvanhat eddig lejátszott viadal során huszonöt alkalommal a Hamburg nyert, huszonkétszer a leverkuseniek örülhettek és tizenkilencszer döntetlenre végeztek a felek. Ezzel szemben a Leverkusenben lejátszott találkozók alkalmával tizenhárom hazai siker mellett nyolc döntetlen és tizenkét vendéggyőzelem született. Ebből a statisztikából sem lehet komoly következtetéseket levonni, azonban az sem könnyíti meg a győztes kilétének meghatározását, hogy mindkét oldal részéről sokan nem vállalhatják a játékot. Míg a hazaiak közül Michael Rensing, Michael Kadlec, Daniel Schwaab, Sidney Sam és várhatóan Karim Bellarabi nem léphet pályára, a Hamburgból Petr Jirácek, Gojko Kacar, Marcell Jansen, Rafael van der Vaart, Christian Nörgaard, Maximilian Beister kénytelen kihagyni az összecsapást.

A két társaság közelmúltbeli eredményességét tekintve azért felfedezhető némi különbség: ahogy már említettük, a Bayer Leverkusen veszített a Hannover otthonában, azt megelőzően azonban négy egymást követő mérkőzésen aratott győzelmet. Ezzel szemben a HSV néhány nappal ezelőtt a legerősebb kerettel utazott a brazil Gremio elleni felkészülési gálamérkőzésre, ennek ellenére nem sok sikerben volt része, s 2-1-re kikapott, az előtt pedig a Schalke 04 és a Hoffenheim elleni kétgólos siker mellett a Wolfsburg ellen csak döntetlenre volt képes.

Péntek
20:30
Bayern München – BorussiaMönchengladbach (Eurosport 2)

Szombat
15:30
Fortuna Düsseldorf – Hannover
VfL Wolfsburg – Eintracht Frankfurt
Bayer Leverkusen – Hamburger SV (15:30, Eurosport 2)
Greuther Fürth – Augsburg
Mainz – Vfb Stuttgart

18:30
Schalke 04 – Freiburg (Eurosport 2)

Vasárnap
15:30
Hoffenheim – Borussia Dortmund (Eurosport 2)

17:30
Werder Bremen – Nürnberg (Eurosport 2)

Szerző: Budai Levente