Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga 2012-2013 Ősz – Értékelő 7. rész: KTE-Phoenix Mecano

 

Formajavulás az edzőváltás után

Tizenhatrészes sorozatban értékeljük az NB I-es bajnokság tizenhat résztvevőjét. A hetedik részben a Kecskemét együttesével foglalkozunk. A keretek erőssége mellett a teljesítményt, valamint az anyagi és egyéb nehézségeket is megpróbáljuk elemezni. Illetve az edzők hatását az adott csapatra.

11. Kecskemét 15 5 4 6 18-21 -3 19

Ugyan csak a középmezőnyben található a Kecskemét, mégis sokszor csak nüanszokon múlott a mérkőzések végeredménye. Az őszi szezonban mindössze egyszer kapott ki négy góllal, de egy-két gólnál többel azonban Horváth Ferenccel nem kapott ki a Hírös Város csapata. A támadófocit favorizáló, korábbi válogatott csatár nem csak szakmailag, hanem nyilatkozatai által is kiemelkedik az NB I edzői közül. Rózsa Pál tulajdonos színre lépése óta a nyugalom szigetének számít a lila-fehér klub, ahová szívesen szerződnek a játékosok. A csapat Horváth Ferenc kinevezése után négy győztes mérkőzéssel beállította a klubrekordot. Majd kissé visszaesett a teljesítménye liláknak, ám ennek ellenére a kiegyensúlyozott szereplés jellemző.

A keret:

A csapatban jobbára fiatalok kapnak szerepet, illetve a Szivics Tomiszlav által a klubhoz csábított játékosok közül is sokan még mindig húzóemberek. A támadók közül többen is gólerősen futballoznak, és ez pedig garancia a tavaszi előrelépésre.

Kapusok: A tavalyi bajnokságban kirobbanthatatlan volt a kapuból Németh Gábor, aki az ősszel kikerült a kapuból, helyére először a fiatal Antal Botond került, igaz kétszer is kiállították, a teljesítményére ennek ellenére nem lehetett panasz. A második kiállítása után Borszéki Csaba került a ketrec elé, majd benn is ragadt. Borszéki teljesítménye ingadozónak tűnt. Mindenesetre ezen a poszton nem valószínű változtatás.

Védelem: Korábban az MTK-val magyar bajnokságot, illetve a Kecskeméttel magyar kupát nyert, Szivics alatt csapatkapitány, Balogh Béla kispadra került, így a távozáson gondolkodik. A védősorban rajta kívül is vannak olyan játékosok, akik megbízhatóan teljesítenek. Többen azonban mindössze kölcsönben játszanak Kecskeméten, így például a Videotonnal bajnoki címet szerző Vaskó Tamás, aki mind Székesfehérváron, mind pedig most Kecskeméten is alapemberré nőtte ki magát. Meg kell még említeni a fiatalokat, akik közül Forró Gyula, Póti Krisztián erre a szezonra bejátszották magukat a csapatba. A rutin azonban sokszor hiányzik a hátvédsorból, így várható a télen egy vagy két játékos érkezése.

Középpálya: Az idény elején sokszor mozgatta ezt a sort Török László, azonban a jobbhátvédként is bevethető Sós Márkó rendre bekerült a kezdőcsapatba. Két szép góllal tette le névjegyét. A korábban Kispesten mindössze egyetlen mérkőzésen játszott, majd a tavalyi szezont a másodosztályú REAC-ban szerepelt. A többiek közül szintén a fiatalok játszottak többet, persze Vladan Szavics továbbra is húzóembere a liláknak. Annyit azért meg lehet jegyezni, hogy a szezon közben érkező Farkas Balázst is meghatározó játékosnak szerződtette a klub, ám nem sokszor tudott felnőni ehhez a feladathoz. Így pedig mindenképp kell frissítés ebbe a sorba.

Támadók: Litsingin és a bajnokság közben igazolt Burgoson kívül a többi támadó nem nagyon tudott hozzátenni a lilák játékához. Sokan azonban Litsingit még mostanság is leírják, pedig ezen az őszön már nem csak a gyorsaságával, hanem a góljaival is hátán viszi a csapatot. Eugene Salami viszont továbbra sem tud úgy játszani, amelyet elvárna tőle a szakvezetés. Jorginho és Tarabai közül a utóbbi egy gól mellett nem sok mindent tudott kezdeni az ellenfelek védőivel.

Konklúzió: A kapusposzt és a csatársor közül utóbbiban mindenképp frissítésre van szükség, hiszen két csatár mellett a többiek eléggé halovány teljesítményt nyújtottak ősszel. A többi posztot nézve nem nagyon van oka változtatásra Horváth Ferencnek.

Anyagi lehetőségek:

Anyagi biztonság megvan, hiszen a tulajdonos biztosítja az anyagi fedezetet a jó szerepléshez. A fizetések rendre időben érkeznek, igaz egy kisebb csúszásról volt hír a szezonban, ám végül kacsának bizonyult.

Egyéb nehézségek:

A keret vékonyságát tekintve a sérülések, és eltiltások nehezítették/nehezítik a dolgát Horváth Ferencnek.

Az edző:

Az élvonal legfiatalabb edzője ül a padon, miután Török László menesztése után Szabó István megbízott edzőként távozott. És nem a megszokott sablonokat pufogtatta a meccs végi értékeléseknél. Hatása rendre érződik a csapaton, így a Kecskemét továbbra is az egyik legveszélyesebb csapattá nőtte ki magát, az már más kérdés, hogy ez az eredményekben nem mindig mutatkozott meg. Tavasszal ugyanakkor nagyot léphet előre, ha továbbra is az elkezdett úton halad a csapat.

A csapat statisztikái az első 15 fordulóban:

Házi góllista: Francis Litsingi 5 gól; Sós Márkó, Jorginho 2-2 gól; Pekár László, Vaskó Tamás, Balázs Zsolt, Patvaros Zsolt, Vladan Savic, Eugene Salami, Edison Taraba, Rafael Burgos 1-1 gól

Leghosszabb veretlenségi sorozat: 5 mérkőzés: 9 és 13. forduló között

Leghosszabb vereségsorozat: 3 mérkőzés: 3 és 5. forduló között

Leghosszabb kapott gól nélküli sorozat: A kecskemétiek mindössze háromszor nem kapott gólt a bajnokságban. Először a hatodik fordulóban, majd pedig tizedik és a tizenkettedik fordulóban..

Leghosszabb lőtt gól nélküli sorozat: 1 mérkőzés: 14. forduló, Videoton 0-2.

Gavalovits Sándor