Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga 2012-2013 Ősz – Értékelő 8. rész: Diósgyőri VTK

A szezonvégi döntetlen sorozat Sisa Tibor állásába került

Tizenhat részes sorozatban értékeljük az NB I-es bajnokság tizenhat résztvevőjét. A nyolcadik részben a Diósgyőr együttesével foglalkozunk. A keretek erőssége mellett a teljesítményt, valamint az anyagi és egyéb nehézségeket is megpróbáljuk elemezni. Illetve az edzők hatását az adott csapatra.

9. Diósgyőr 15 5 5 5 13-17 -4 20

A győzelem, döntetlen, vereség mutató alapján kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott ősszel a miskolci csapat, ám ennek ellenére csak a kilencedik a gárda. A DVTK Sisa Tiborral kezdte a szezont, az őszi etap végére azonban elfogyott a lendület, és néha nem várt vereségbe illetve sok döntetlenbe szaladtak bele Tisza Tiborék, ugyanakkor pedig bravúrokat értek el például a Videoton elleni döntetlen, az MTK legyőzése vagy akár az Újpest megverése alkalmával. A piros-fehéreknek van talán a legnagyobb nézettségük, ha a hazai találkozók látogatottságát vesszük figyelembe – ezen az őszön még a Ferencváros sem produkált rendszeresen hasonló nézőszámot. A miskolciakat vendéglátóként átlagban majd 8 ezren buzdították. Azonban a szezonvégi gyengébb szereplés miatt, valamint a Honvéd elleni magyar kupában elszenvedett kiütéses vereség után Sisa Tibor lemondott, helyét a bajnokság végéig Szentes Lázár foglalta el.

A keret:

A csapatban több olyan korábbi játékos található, akik máshol már bizonyítottak. Illetve a fiatalok egyre hangsúlyosabb és fontosabb szerepet játszanak a piros-fehéreknél. Több válogatott futballista is lehetőséget kapott a klubvezetéstől, hogy felépítsék magukat, ilyen például Rudolf Gergely vagy Elek Ákos, valamint a Videotontól elküldött Gosztonyi András, aki bizonyíthatja, hogy hiba volt leírni a fehérváriaknál.

Kapusok: Ez az ősz kényszerű kapuscserével kezdődött. A tavasszal bemutatkozó, és négy mérkőzésen védő saját nevelésű Rakaczki Bence úgy kezdte a nyári felkészülést, hogy erre a szezonra első számú kapussá növi ki magát. Aztán az élet sajnos közbe szólt, és a fiatal kapus beteg lett. Leukémia támadta meg a szervezetét, és az elmúlt időszakban a kórral és nem az ellenfelek kapura lőtt labdáival harcol. Sokan mozdultak meg, hogy segítsenek a fiatal kapuson – többek között honlapunk is. Így tehát kapust kellett keresnie Sisa Tibornak, aki a Kecskemét és a Siófok kapusát, Ribánszki Lászlót szerződtette Tajti Norbert elé/mellé. Eleinte úgy tűnt, hogy bejön a rutinos kapus háló elé állítása, ám idővel Tajti váltotta, aki olykor szintén bizonytalannak tűnt.

Védelem: Jobbára fiatalok alkotják a védelmet, habár Vadász Viktor, Michal Hanek és Szavo Rakovics az idősebb korosztályhoz tartoznak. Majd a Videotontól kölcsönzött Jefferson Silva is csatlakozott a klubhoz, ám mindössze 5 találkozón jutott szóhoz, kettőn kezdett, és nem úgy tűnt, hogy végleges megoldás lehet a jobbhátvéd posztján, bár egy szépségdíjasnak nevezhető gólt így is összehozott. A Pápa elleni 2-2 alkalmával látszódott igazán, hogy néha nem a legjobb az összhang a hátsó traktus tagjai között.

Középpálya: A rutinosabb és nevesebb játékosok ebben a sorban találhatók. José Luque irányítókészsége, és a spanyol bajnokságban összeszedett tapasztalata garancia a jó irányításra. Rendre jó megoldásokkal operál, lát a pályán, és a szabadrúgásai is életveszélyesek. Gallardo a munkabírásával tűnik ki, míg Fernando viszonylag hamar beleszürkült a honi mezőnybe. Ugyanakkor itt is egyre nagyobb szerepet kapnak a fiatalok, akik közül Csirszki Martin és Bogáti Péter szép karrier elé néz, Bár kérdés, hogy Csirszki, aki a Honvéd ellen megsérült, hogyan heveri ki a féléves kényszerpihenőt. Elmondható tehát, hogy a Sisa Tibort váltó Szentes Lázár is bátran nyúlhat a fiatalokhoz. A két ex-Videoton játékos, Gosztonyi és Elek Miskolcon építheti fel magát ismét. A válogatott védekező középpályás fél évet eltüntetett a pályafutásából Törökországban, míg Gosztonyi a tavasszal kapott egyre kevesebb játéklehetőséget a Vidinél, pedig mindketten húzóemberei voltak a 2011-ben bajnokságot nyert piros-kékeknek. Tavaszra még jobbak lehetnek.

Támadók: A gólok ott vannak a csatárok lábában, ám az ősszel ezek nem nagyon jöttek ki. A 13 rúgott gól tizenöt találkozón gyérnek minősíthető teljesítmény, pedig olyan játékosok, mint Tisza Tibor vagy L’Imam Seydi garancia kellene, hogy legyen az eredményességre. Seydi eleinte kirobbanthatatlannak tűnt, de a szezon második felében már nem sokat játszott, ennek következtében inkább távozna. A fiatal Bacsa Patrik pedig rendre jól szállt be, mégsem tudott érvényesülni, hisz sokszor nem kapott használható labdát, amiből helyzetet tudott volna teremteni. Rudolf Gergely pedig külön meg kell említeni. A válogatott csatár mindössze az utolsó pár meccsre tudott meccsképessé válni, ami a korábbi sérüléséből és emiatt a játékhiányából adódik. A téli felkészülés alatt annyira magára találhat, hogy tavasszal gólokkal segítheti a miskolciakat.

Konklúzió: Rakaczki Bence kiesésével mindössze két kapusa maradt a csapatnak, aminek következtében ide jöhet erősítés, mint ahogy a támadósorba is. Tisza egyedül nem tudja megoldani a problémákat, így mellé kell valaki, aki gólerősen futballozik addig, amíg Rudolf utol nem éri magát. A védelem nagyjából rendben van, talán csak az eltiltások, sérülések hátráltathatják Szentes munkáját.

Anyagi lehetőségek:

Anyagi biztonság megvan, hiszen a tulajdonos biztosítja az anyagi fedezetet a jó szerepléshez. A fizetések rendre időben érkeznek.

Egyéb nehézségek:

A keret vékonyságát tekintve a sérülések, és eltiltások nehezítették/nehezítik a dolgát Szentes Lázárnak, valamint a stadion rekonstrukciójának tavaszi kezdése miatt mennyire lesznek akadályozva az edzésekben.

Az edző:

Az egyik legrutinosabb edző ül a kispadon, igaz csak az utolsó negyedére vette át a stafétát Szentes Lázár, miután elődje, Sisa Tibor lemondott. Az látszik, hogy mindenképp a támadófocit favorizálja Szentes is, ahogy tette korábbi csapatainál, Újpesten és Debrecenben. A játékosanyag ugyanakkor biztosan változni fog, hiszen a légiósok közül nem sokan ütik meg a DVTK vezetése által elvárt szintet. Tavaszra egy még jobban felpörgő, harapós Diósgyőrre lehet számítani csupa fiatallal a fedélzeten.

A csapat statisztikái az első 15 fordulóban:

Házi góllista: Tisza Tibor 4 gól; Bacsa Patrik, L’Imam Seydi, José Luque, Fernando Fernandez 2-2 gól; Elek Ákos 1 gól

Leghosszabb veretlenségi sorozat: 3-3 mérkőzés: 3 és 5. forduló között illetve 13 és 15. forduló között

Leghosszabb vereségsorozat: 2 mérkőzés: 11 és 12. forduló között

Leghosszabb kapott gól nélküli sorozat: 2-2 mérkőzés: 3-4 forduló: Eger (1-0), Haladás (0-0); 7-8 forduló: Videoton (0-0), Paks (1-0),

Leghosszabb lőtt gól nélküli sorozat: 2-2 mérkőzés: 6-7 forduló: Győri ETO (0-3), Videoton (0-0); 11-12 forduló: DVSC (0-2), Kaposvár (0-1)

Gavalovits Sándor