Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Fogadási csalás: Befejezte a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség…

A KNYF befejezte a magyarországi bundabotránnyal kapcsolatban a nyomozást. A hosszú évek munkája eredményeként 42 személyt vettek őrizetbe s hallgattak ki az ügyben. A hatóságok szerint 33 hazai és nemzetközi összecsapás eredményét befolyásolták. Januárban a periratok ismertetése kezdődik meg. A letartóztatások mellett egy halálos áldozata is van a botránynak.

Pénteken az M1 Híradó című műsorában Fazekas Géza ügyészségi szóvivő elmondta, hogy az ügyre létrehozott nyomozócsoport a célját elérte, eredményesen dolgozott, és a mandátuma heteken belül lejár.

A bundaügyben 42 embert gyanúsítanak, köztük korábbi válogatott labdarúgókat, négy játékvezetőt, egy vezetőedzőt és egy FIFA-engedéllyel rendelkező békés megyei játékosügynököt. Valamennyiük ellen vesztegetés gyanújával folyik büntetőeljárás. Hárman előzetes letartóztatásban vannak, a többiek szabadlábon védekeznek. A gyanú szerint 33 hazai és nemzetközi futballmérkőzés eredményét manipulálták, amivel több millió eurós kárt okoztak a nemzetközi fogadóirodáknak.

A szervezetten elkövetett csalásokkal több millió euróval károsították meg a nemzetközi fogadóirodákat. Egy-egy találkozóra akár 40 és 85 ezer euró közötti összegben fogadtak, majd rávették a játékvezetőket vagy játékosokat, hogy a szervezet számára kedvező eredmény szülessen. Az elcsalt összecsapásokkal öt-hatszázezer eurót nyertek. A csalássorozatot német, magyar, finn nyomozócsoport göngyölítette fel.

Az M1 híradója kiemelte a 2010. december 18-án lejátszott Argentína-Bolívia U20-as barátságos találkozót, ahol magyar hármas – engedély nélkül – működött közre. A játékvezető fülhallgatón kapta az utasításokat. Ezt az össszecsapást L. Kolos vezette, segítői S. Krisztián és M. Tamás voltak. A mérkőzést az argentínok nyerték meg a 103. percben született tizenegyesgóllal 1-0-ra.

A 42 gyanúsított mellett egy halottja is van a bunda-botránynak. Kutasi Róbert március elején egy XVI. kerületi toronyház tizenhatodik emeletéről azután vetette ki magát, hogy több korábban és akkor a REAC-ban játszó labdarúgót őrizetbe vett az ügyészség. Előtte megtörten nyilatkozott a Nemzeti Sportnak: „Vége az életemnek. Amiért harcoltam, mind semmivé vált, abban a klubban gyűrt maga alá a mocsok, amelyért dolgoztam, azok az emberek tettek tönkre, akikben megbíztam. Csúzlival lövöldöztem az aknavetőkre, s belátom, vereséget szenvedtem.”

Gavalovits Sándor