Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eredivisie: Feyenoord fölény a legjobb gólvágók között

A legjobb európai bajnokságok legjobb góllövőit bemutató sorozatunkban elértük Hollandiát. Érdekesség, hogy bár az éllovas PSV játékosai szerezték messze a legtöbb gólt a bajnokság első 18 körében, szám szerint hatvanat, a legeredményesebb eindhoven-i, a szlovén Tim Matavz nyolc találatával is csak 8. helyen áll a gólvadászok listáján. Következzen a TOP5 bemutatása!

5. helyezett:
Lex Immers (holland, Feyenoord) – 10 gól/2 gólpassz/18 mérkőzés
A lista egyetlen holland nevet tartalmaz, bár ez nem túl meglepő, hiszen az Eredivisie a (minőségi) légiósok egyik fő célpontja. A hágai születésű Immers a helyi ADO-ban nevelkedett, és játszott idén nyárig, mikor a rotterdami sztárcsapat nem sajnált érte kiadni 800 ezer eurót. A már 26 éves támadó semmilyen korosztályos válogatottnak nem volt tagja, és ezen nem is kell túlzottan csodálkozni, hiszen a gólgazdag liga ellenére sosem volt képes 10 felett termelni, ám ezt a bűvös határt már most elérte. Bár vannak nála értékesebb játékosok is Ronald Koeman keretében, mégis képes volt a klub egyik vezérévé válni az ősszel, Pellè mellett. Immers-nek egyszer sikerült tripláznia, még a szeptemberi, NEC elleni 5-1 során.

4. helyezett:
Jozy Altidore (egyesült államokbeli, AZ Alkmaar) – 11 gól/4 gólpassz/17 mérkőzés
Bár Altidore még mindig csak 23 éves, úgy tűnik hatodik profi klubjánál sikerül végre megragadnia. Az amerikai csatár már kipróbálta magát Spanyolországban, Törökországban, és Angliában is, ám a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt jelenlegi munkaadójánál tudja nyújtani. Az 51-szeres USA válogatott labdarúgó tavaly 34 bajnokin 16-szor talált be, és négy gólpasszt osztott ki. Ugye az már most látszik, hogy az utóbbi mennyiséget már teljesítette, tehát ami ezután jön, az csak hab a tortán. Ha a gólokat pedig ugyanilyen serényen termeli, az egyébként nem túl jól szereplő Alkmaar-ban, a szezon végére 20 találat körül is végezhet.

3. helyezett:
Alfred Finnbogason (izlandi, SC Heerenveen) – 14 gól/3 gólpassz/16 mérkőzés
Az izlandi játékos röpke belgiumi és svéd légióskodás után, egy még komolyabb bajnokság felé vette az irányt. A figyelmet svédországi teljesítményével hívta fel magára: a Helsingborgs-ban 17 bajnokin 12-szer talált a kapuba. Finnbogason hamarosan 24 éve lesz, és már most hazája egyik legnagyobb tehetségeként tekintenek rá, mintegy előjeleként, az izlandi futball felfutásaként. Az eddig 8-szoros válogatott támadó szépen, egyenletesen szállította a gólokat a SCH-ban, az utolsó öt őszi Eredivise meccsen egyaránt betalált.

2. helyezett:
Graziano Pellè (olasz, Feyenoord) – 14 gól/6 gólpassz/14 mérkőzés
Az olasz támadó, már korábban volt holland klub alkalmazottja, négy évet játszott az AZ-ben. A 27 éves Pellè valószínűleg utolsó nagy esélyét kapta idén nyáron, mikor a Parma-tól szerződtette a Feyenoord, ugyanis eddig nem volt jellemző karrierjére a túlzott termelékenység, bár korábban 15-ször bizonyíthatott az olaszok U21-es csapatában is. Szerződtetése után hamar megkapta a lehetőséget Koeman edzőtől, amivel már a harmadik pályára lépése alkalmával élni tudott, így bár csak 14 találkozón tudott játszani, ezeken pont 14 gólt vágott, az utolsó négyen 6-ot, így felkúszott a lista második helyére. Messze az ő gól/meccs aránya a legjobb a ligában. Egyelőre szintén alulértékelt éktársával 1-1,5 millió euró körül mozog piaci értéke, bár ha így folytatják, a szezon végére ez az összeg a többszöröse lehet, amivel ismét felcsillanhat egy fényesebb jövő, a De Kuip Stadion egén.

1. helyezett:
Wilfried Bony (elefántcsontparti, Vitesse Arnhem) – 16 gól/3 gólpassz/18 mérkőzés
Az elefántcsontparti válogatott mindig is értékes csatárairól volt ismert, elég csak Drgobára, a Kalou testvérekre gondolni. A holland góllövőlista éllovasa, Wilfried Bony eddig 15-ször kapott lehetőséget az ,,Elefántoknál”, ezeken a meccseken pedig négyszer talált be. Az idei év meglepetés csapatában, a Vitesse-ben ő rendelkezik a legnagyobb piaci értékkel. A Fred Rutten vezette arnhemiek a remek kezdés után, még mindig az 5. helyen áll a táblázaton, köszönhetően a rutinos Theo Janssen, a kapus Piet Velthuizen, és persze Bony jó formájának is. A 24 éves csatárt 2 éve szerződtették a Sparta Praha-tól, 4 millió euróért, azóta értéke megkétszereződött. Első, ,,tanuló” évében még csak 7 bajnokin kapott lehetőséget, és 3-szor talált be. Az előző idényben alapember lett, 12-szer hálálta meg a bizalmat góllal. Ha sem ő, sem klubja nem kerül a tavaszi folytatás során nagyobb gödörbe, akár a 30 gólt is elérheti, amivel akár már biztossá teheti egy nagyobb ligába vezető útját.

Szerző: Balogh József