Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga 2012/2013 ősz: Ők 11-en

Amint sokmás sporttal foglalkozó sajtótermék, úgy a Foci Klub is elkészítette a saját, szubjektív vélemény alapján a legjobbnak vélt őszi álomcsapatot.

Luboš Hajdúch (szlovák, Kaposvár) – Szolnoki Roland (Videoton), Takács Ákos (Győri ETO), Marco Caneira (portugál, Videoton), Philip Bönig (német, Ferencváros) – Varga József (DVSC-Teva) – Gyurcsó Ádám (Videoton), Böde Dániel (Ferencváros), Koltai Tamás (Győri ETO) – Nikolics Nemanja (Szerb-magyar, Videoton), Varga Roland (Győri ETO)

Hajdúch – Kitűnő őszt tudhat maga mögött a szlovák kapus. Vezéregyéniséggé nőtte ki magát Kaposváron, amihez természetesen a társak segítsége is kellett. Az ősszel volt egy kicsivel több, mint ötszáz perces kapott gól nélküli sorozata, amivel versenyben tartotta csapatát a középmezőnyért folytatott csatában. Ugyan messze elmarad egyéni legjobbjától ez a gólcsendes időszak, ennek ellenére nem lehet csalódott.

Szolnoki R. – Eredeti posztja balhátvéd, ám az ősszel többször kellett jobb oldalon futballoznia, és rendre megoldotta a feladatát. Ami azért is volt nehezebb, mert az Európa Ligában is érdekelve volt csapata. Igaz a nemzetközi porondon eredeti posztján játszott, miután Stopira megsérült.

Takács Á. – Korábban rendre jobbhátvédként számolt vele minden edzője, ám belső védőként is játszott már párszor. Igazából ez az ősz találta meg ezzel a feladattal, amit rendre kiválóan lát el. Persze az is belejátszott ebbe, hogy klubja szerződtette a cseh Michal Svecet a posztjára. Belső védőként valamivel statkusabb szerep hárul Takácsra, de mindent összevetve ő is kiemelkedő évet zárt.

Caneira – A korábbi portugál válogatott hátvéd rutinjával kevés támadó vetekedhet. Korábban a Sportingban, a Valenciában is megforduló bekk ellentmondást nem tűrően szerel, remekül helyezkedik, nem rajta múlt, hogy a Videoton „csak” negyedik jelenleg az NB I-ben.

Bönig – Ugyan csak a szezon második felében érkezett a Ferencvároshoz, ám így is csapata egyik legjobbja lett a német balbekk. Felfutásai rendre életveszélyesek, remekül megérteti magát Julian Jennerrel, ami a tavasz során még jobban kamatozhat.

Varga J. – Továbbra is a Debrecen egyik meghatározó játékosa, és a válogatott jobb bekkje. Ugyan a Loki nem szerepel valami fényesen a bajnokságban, ám Varga idénye így is az egyik legjobban sikerült. Mivel más csapat alig, vagy egyáltalán nem védekező középpályást szerepeltet ezen a poszton, adott volt, hogy a piros-fehérek játékosa szerepel itt. Elek Ákos hasonlóan jó őszt tudhat ugyan maga mögött, de a Diósgyőr mostani helyzete miatt nem tudott bekerülni az ősz együttesébe.

Gyurcsó – Szolnoki Rolanddal ellentétben gyakran játszott mind a bajnokságban, mind pedig az EL-ben, és rendre a jók közé tartozott a közelmúltban a válogatottban is bemutatkozó jobb oldali középpályás. Klubjában is egyre fontosabb szerep hárul rá. És az ősz megmutatta, hogy képességei alapján a közeljövőben akár egy topbajnokságban is megállná a helyét.

Böde – Paks után a Ferencváros szurkolói is megszerették a rendre centerként szóhoz jutó „Madocsai Messi”-ként is emlegetett középpályást. Persze tett is róla, hogy elfogadják a zöld-fehérek hívei. Nyolc találatával a legeredményesebb játékosa a XI. kerületieknek. Mindegyik gólja fontos volt csapatának. És nem csak a góljaival, de a pályán mutatott megalkuvás nélküli futballjával is jelezte, tudja mi az a Fradi szív.

Koltai – Ami nem sikerült tavaly, összejött ősszel. A 2011-2012-es bajnokságban összesen szerzett hat találatot, míg idén – már ősszel – nyolcnál tart. Ez pedig az egyik legjobb idényévé teheti a fiatal győri játékosnak a szezonját. Sokáig úgy tűnt, hogy Koltai lehet a bajnokság meglepetése, valamint klubja házi gólkirálya, ám Varga Roland végül két góllal jobbnak bizonyult a középpályásnál a házi versenyben. A válogatottban is bemutatkozhatott, ám leginkább csak tartalékként számít rá Egervári Sándor, míg a klubjában rendre kezdő, és meghatározója a győriek középpályás sorának.

Nikolics – Hiába Coulibaly a góllövő lista vezetője, Nikolics kiegyensúlyozott őszt hagyott maga mögött mind a bajnokságban, mind pedig az EL-ben. Az NB I-ben többször is csereként állt be, és így ért el nyolc gólt, amiből több is fontos volt. Csereként is rendre lendíteni tudott a piros-kékek játékán. Ugyan sokan követelik a válogatottba, eddig még nem kapott lehetőséget.

Varga R. – Korábban U20-as világbajnoki bronzérmes lett, és olaszországi légióskodása alatt több csapatban is megfordult. Legutóbbi magyar hazatérése alkalmával Újpesten nem tudott gyökeret verni, míg a Győrben vezérszerep hárul a támadóra. Ezt góljaival nyomatékosítja. Tíz gólt szerzett ősszel, amivel elég jó helyre repítette listavezető csapatát. A nagy válogatottban még nem láthattuk, de nehéz is lenne bekerülnie a Szalai Ádám, Németh Krisztián, Priskin Tamás fémjelezte csatársorba. Ha tavasszal hasonló ütemben szerzi góljait, illetve csapata is megőrzi vezető helyét, nyáron akár valamelyik erősebb bajnokságban szereplő együttes felfigyelhet Varga Rolandra.

Gavalovits Sándor