Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga: Két győri játékos a mesterlövészek élmezőnyében, Coulibaly címvédésre tör

A Bajnokság befejeztével górcső alá vehetjük a támadók idei teljesítményét. Az tisztán látszik, hogy sok csapatnál hiába vannak minőséginek számító játékosok ezen a poszton, nem sok vizet tudtak zavarni. Talán kuriózumnak számít, de a közvetlen élmezőnyben az ötödik helyen többen osztoznak nyolc-nyolc találattal.

Nézzük, hogy kik lettek a mesterlövészek 2012-2013-as bajnokság őszi szezonjában.

Az ötödik helyet Goran Marics (szerb, Pápa), Nikolics Nemanja (magyar-szerb, Videoton), Böde Dániel (Ferencváros), Koltai Tamás (Győri ETO) és Németh Norbert (Eger) érdemelte ki. Mindannyian 8 találattal terhelték meg ellenfelük hálóját.

Utánuk következik a negyedik helyen a rákospalotai nevelésű, korábban Zalaegerszegen is megforduló Délczeg Gergely, aki 9 szerzett góllal segítette ősszel a kispesti alakulatot.

Második és harmadik, már dobogós helyeken Kabát Péter és Varga Roland egyaránt 10-szer keserítették ellenfeleik életét.

Az első hely a gyengén szereplő címvédő támadójáé, Adamo Coulibaly összesen 11 gólt ragasztott a kapuba. Ez a szám lehetne több is, ha a Loki nem ragad bele egy öt meccsen át tartó vereségsorozatba.

5. Goran Marics (szerb, Lombard FC Pápa) 8 gól – 10 mérkőzés
A szerb csatár a tavasz végén a kazah Astana együtteséhez szerződött, ám mivel nem váltak be a számításai, visszatért a Pápához. A tíz mérkőzésen elért nyolc találata kiemelkedőnek számít, hiszen nem sok idehaza futballozó támadó volt ilyen hatékony ősszel. Ebből a 8 gólból háromszor is duplázott, egyedül az Újpest és a Haladás ellen szerzett „csak” egy gólt.

5. Nikolics Nemanja (magyar-szerb Videoton) 8 gól – 16 mérkőzés
A Videotonnal az Európa Liga főtábláján szereplő Nikolics úgy ért el nyolc gólt, hogy a 16 meccséből haton csereként állt be. Az EL-ben a selejtezőkkel együtt minden mérkőzésen pályán volt, és ezeken három gólt szerzett. A hatékonysága idehaza így is jónak mondható, hiszen azt jelenti, hogy átlagban minden második találkozóján gólt szerzett. Ezek közül egyetlen olyan mérkőzés volt, amikor duplázni tudott, éppen első magyarországi csapata, a Kaposvár ellen. A többi találkozóján egyszer-egszer zörgetett.

5. Böde Dániel (magyar, Ferencváros) 8 gól – 17 mérkőzés
A madocsai Messinek is becézett támadó középpályás a nyáron érkezett Paksról a fővárosba, ahol első fél szezonjában letette névjegyét, és a szurkolók szeretetét is kivívta szimpatikus viselkedésével, és azzal a szellemiséggel, amellyel egy Fradi játékosnak bírnia kell. A tizenhét találkozójából mindössze egy olyan volt, amikor csereként lépett pályára. Egy dupla, és hat szimpla gól az őszi mérlege Bödének. Azt az egy duplát is a Pécs elleni idényzárón követte el.

5. Németh Norbert (magyar, Eger) 8 gól – 15 mérkőzés
Az Eger csapatkapitánya szinte egymaga cipelte hátán az kiesőhelyen telelő újoncot. 15 meccséből három találkozón is csak csereként számított rá Simon Antal. Ráadásul a szezon meglepetését okozva az ő találata jelentette a Debrecen elleni sikert. Gól a Haladás elleni mindkét őszi összecsapáson, dupla a Ferencváros ellen. Fontos gól a végül vereséget hozó siófoki találkozón.

5. Koltai Tamás (magyar, Győri ETO) 8 gól – 16 mérkőzés
A győriek válogatott szélsője Nikolicshoz hasonló arányban termelt ősszel. Sokáig versenyben volt a házi góllövőlista első helyéért Varga Rolanddal, ami egy középpályástól nagyszerű teljesítmény. Köztük egy mesterhármas a Diósgyőr ellen.

4. Délczeg Gergely (magyar, Budapest Honvéd) 9 gól – 17 mérkőzés
A Rákospalotán nevelkedett támadó nem számít vándormadárnak, hiszen a kispesti klub mindössze a negyedik klubja Délczegnek. Rendre fontos gólokat szerzett ősszel is. Ezzel a kilenc góljával a bajnokságban ugyan nem, de a klubjában jelenleg gólkirály. A kilenc megszerzett találatát kilenc mérkőzésen szerezte. Köztük egyet korábbi csapatának, a Siófoknak lőtt, egyet-egyet pedig a Diósgyőr elleni összecsapásokon.

3. Kabát Péter (magyar, Újpest FC) 10 gól – 16 mérkőzés
Nevezhetjük vándormadárnak a lila-fehérek támadóját. Második újpesti korszakában tulajdonképpen ugyanott folytatta, ahol Debrecenbe igazolása előtt abbahagyta. Gólokat szerez, gólpasszokat ad. Előbbiből ebben a bajnokságban tíz egységnél tart. Ismét betalált az ősi rivális Ferencváros kapujába. Ugyanakkor kétszer is duplázni tudott. Előbb a Győr elleni vereség, majd a Siófok elleni négy kettes győzelem alkalmával.

2. Varga Roland (magyar, Győri ETO) 10 gól – 17 mérkőzés
Az olaszországi légiós, korábban megfordult Újpesten is, ám ott nem sokat tudott felmutatni, míg Győrben fél év alatt már tíz egységet szerzett, igaz ebből egyet a Kaposvár elleni mérkőzésen öngólnak írták, ám a Győr vezetősége az UEFA irányelveire hivatkozva kérte a szövetséget, hogy támadójuknak írják jóvá.

1. Adamo Coulibaly (francia, DVSC-Teva) 11 gól – 16 mérkőzés
Eléggé egyenetlenül szerezte találatait a francia csatár. A negyedik játéknapon mesterhármas, majd a záró fordulóban a Kaposvár ellen mindössze duplázni tudott. Közben volt egy ötmeccses vereségsorozata a Lokinak, amely alatt a támadó mindössze a Videoton és a Ferencvárosnak talált be, ám ezek a gólok nem hoztak semmi eredményt.
Ezzel a tizenegy góllal pedig elég jó helyzetbe kormányozta magát, ami a gólkirályi címért folytatott versengést illeti. Ám nem feledkezhet meg, hogy mögötte több olyan futballista is beleszólhat, akik szintén kiemelkedő teljesítményre képesek.

Gavalovits Sándor