Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Rijkaard mélyinterjú: Nincs csodaszer a Barca megállítására

Annak ellenére, hogy jelentős eredményeket ért el, mint játékos, és edző, Frank Rijkaard messze nem elégedett önmagával, így kihívásként éli meg a szaúd-arábiai válogatott kispadján betöltött kapitányi pozíciójával járó dolgokat. A Barcelona rendszere, egy olyan minta, amit a holland szeretne meghonosítani, jelenlegi csapatánál, a legjobb fiatal játékosokon keresztül.

2012 végén, az egykori holland szövetségi kapitány, és Barcelona edző a fifa.com munkatársának rendelkezésére állt, és válaszolgatott olyan témákban, mint például mik a tervei a szaúdi nemzeti csapattal, emlékei Katalóniáról, és hogy véleménye szerint ki nyeri az Aranylabdát.

fifa.com: Frank, alig valamivel több, mint egy éve, hogy elfoglalta a szövetségi kapitánya posztot, a szaúdi együttes élén. Mi történt eddig?

Frank Rijkaard: Ez nem volt könnyű időszak, de ezzel mind tisztában voltunk előre. Úgy gondolom, hogy aki az utolsó két mérkőzésünkön látott minket játszani, az láthatta, hogy kitörtünk egy ördögi körből. A Kongó elleni késői győzelemmel, illetve az Argentína elleni sikerrel felérő döntetlennel sikerült előrébb lépnünk.

Szaúd-Arábia kiesett az ázsiai selejtező zóna harmadik fordulójában, csalódott abban, hogy a csapat zsinórban második vb-jén nem lehet ott, immár az ön irányítása alatt?

Hogy őszinte legyek, fogalmam sincs. Próbáltunk valami újat hozni, a változtatásról az utolsó, a kiesésünket jelentő Ausztrália elleni meccs után döntöttünk. Amint már az imént is említettem, ez, az utóbbi két eredményen meg is látszott. A fiatal, és rutinos játékosok alkotta csapat mindenegyes tagján ettől függetlenül ugyanakkora a felelősség, majd ezután látjuk meg, hogy sikerült-e valóra váltani az elképzeléseinket.

Beszéljünk a nyári Európa Bajnokságról! Meglepte hazája, Hollandia korai búcsúja? Mit szól a csapat mutatott formájához?

Senki sem számított rá, de a torna közben már világosan látszott, hogy nincs minden rendben. Ilyen a foci, ha nem megfelelő időben vagy, a megfelelő helyen, és még jó passzban sem vagy, várhatóan ez fog történni. Ez adja a játék szépségét, viszont kár, hogy ez most pont Hollandiával esett meg.

Ön öt évet töltött a Barcelonánál, mint vezetőedző. Milyen emlékeket őriz abból az időből?

Öt év hosszú idő. Átéltünk nehéz pillanatokat, akárcsak kiválókat is, és ez természetes. Boldog voltam, és vagyok is, hogy megkaptam a lehetőséget egy ekkora klub, csapatának irányítására. Sok nagyszerű játékos játszott a kezem alatt, így sok szép emléket őrzök.

Önnek sikerült megszakítania egy aszályos korszakot a Barca-nál. Több évnyi trófeanélküliség után megnyerték a Bajnokok Ligáját, kétszer a bajnokságot, és kétszer a spanyol szuper kupát. Mit gondol, ön rakta le a gránát-vöröskékek mai sikereinek is az alapjait?

Határozottan nem. Én csak egy része vagyok a történelmüknek, egy kiegészítő darab. Sok sikert értünk el, de mindezt a játékosok erőfeszítései miatt érhettük el, akik jó csapatot alkottak. Igaz, én jó viszonyban is voltam a játékosokkal, ami azért kellhetett a két bajnoki címhez, illetve a BL sikerhez. Alapvetően úgy gondolom, hogy az egész siker alapja, a Cantera, ami a klub futball filozófiája, azaz a fiatal játékosok rendszeres, átgondolt, és türelmes beépítése az egész egyesületet meghatározó egységes játékrendszerbe. Az edző feladata, hogy őket beépítse, ez nekem könnyű volt, hiszen holland vagyok, és az Ajax-ban játszottam, így már szembesültem hasonló klubstruktúrával. A meggyőződésem az, hogy a Barcelona azért tud ilyen sikeres lenni, mert több ifi csapata is van, amelyből képes építkezni a nagy csapat. Ezt szeretném látni Szaúd-Arábiában is, hogy felépül egy saját rendszer, egy stílus, ami hasonló magasságokba vezethet. Mindent a fiataloknál kell kezdeni, aztán várhatók sikerek a felnőttek szintjén is. A Katalánoknál sem egy év alatt jött helyre minden, miután már előtte több mint 5 éve nem nyert semmi a klub.

A Barcelona híres szemet gyönyörködtető, és eredményes játékstílusáról. Ha lenne rá lehetősége, milyen taktikát vetne be ellenük?

Nincs csodaszer, de arra mindenkinek meg van a lehetősége, hogy a saját játékát játssza ellenük. A legtöbb klub, amely sikerrel szállt szembe velük, mint például az Inter, vagy a Real Madrid, jól szervezett, és fegyelmezett védelemmel álltak fel.

A spanyolországi évek után a török Galatasaray edzője lett. Mit gondol róluk, idén sikerült továbbjutniuk a Bajnokok Ligájában?

Örülök neki, Ők egy hatalmas klub, remek szurkolókkal. Amikor én edzettem ott a csapatot, akkor még mások voltak a körülmények. Nem igazán sikerült elérnem semmit se, nem tudtam olyan minőségű játékost igazolni, amilyet akartam, például a jobb szélre. Jól kezdtünk, de a végére visszaesett a teljesítményünk, mert nem volt elég erős a csapat. A Galatasaray most egy kiváló, és egységes vezetés irányítja, ez teszi őket a pályán is erőssé, igazán naggyá őket.

Ön egyike, a számos nagynevű edzőnek Ázsiában, mint például Marcello Lippi Kínában, vagy Maradona az Emírségekben. Ezek a legendás szakemberek segítenek abban, hogy a földrész utolérje a világ többi részét, a tehetséges játékosok kinevelésében?

Csupán a nevek nem sokat segíthetnek, ezek csak edzői megbízatások, rövid távú projektek. Vannak edzők a nagyobb futballnemzetekből, akik idejönnek óriási bérekért dolgozni, egy-két évre, így elvéve a munkalehetőséget a helyi, kezdő szakemberek elől. Ez sem segít a jelenlegi helyzeten. Szükség van egy újfajta felfogásra, együttműködve kéne, már a fiatalabb korosztályokat kinevelni, úgy, hogy meghatározó profi játékos váljon belőlük. Az ehhez szükséges oktatáshoz, Európából, és Dél-Amerikából kellene minőségi szakembereket hívni, akik megtudnák teremteni az alapokat. A rövid távú megoldások tehát nem jók, hosszú távú tervekben kellene gondolkozni.

Jövő héten, hétfőn jelentik be az Aranylabda szavazás nyertesét, Ön szerint ki lesz az?

Messi fog nyerni, mert úgy gondolom, hogy ő a legjobb a három legjobb közül is. Idén fölényesen fogja megnyerni a címet.

Ön dolgozott együtt Messi-vel. Mi a véleménye, milyen ember Ő, pályán, illetve azon kívül?

Ő egy hihetetlen ember. Messi nem egyszerűen egyedülálló futballista, hanem Ő a legnagyobb. Lionel mentálisan nagyon erős, és elkötelezett a feladatait illetően. Szeretem nézni, ahogy játszik, és mélységesen büszke vagyok rá, amit elért. Egyszerűen arról van szó, hogy a Ő a legjobb játékos a világon.

Névjegy:
Franklin Edmundo Rijkaard
Szül. idő, hely: 1962. szeptember 30., Amszterdam
Klubjai játékosként: Ajax, Sporting Lisszabon, Real Zaragoza, AC Milan, Ajax
Válogatottság/gól: 73/10
Edzői munkái: holland válogatott, Sparta Rotterdam, FC Barcelona, Galatasaray, szaúd-arábiai válogatott

Forrás: fifa.com, Fordítás, kiegészítő információk: Balogh József