Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Válogatott: Románia ellen zárt kapus világbajnoki selejtező antiszemitizmus miatt

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi bizottsága értesítette az MLSZ-t a 2012. november 20-i fegyelmi határozatról, melyben a tavaly augusztus 15-i, Izrael elleni barátságos találkozón tapasztalt antiszemita magatartás miatti büntetés részletei találhatók.

A FIFA-t tájékoztatta a Futballal az Európai Rasszizmus Ellen (FARE), a Bécsi Zsidóközösség, valamint a Simon Wiesenthal Központ, hogy egyes szurkolói csoportok antiszemita rigmusokat énekeltek, és egyéb sértő szimbólumok is megjelentek a nyári találkozón.

A Nemzetközi Szövetség ezután széleskörű vizsgálatot indított, melynek során az MLSZ elismerte, és sajnálatát fejezte ki, a történtek miatt. A FIFA Fegyelmi Bizottságának tagja egyhangúan elítélték a rasszizmus, az antiszemitizmus és a politikai provokációnak eme iszonyatos epizódját.

Minden körülményt figyelembevéve az eset váratlanságát, a Fegyelmi Bizottság úgy határozott, hogy a soron következő hazai világbajnoki selejtezőt zárt kapuk mögött kell lejátszania a magyar válogatottnak, így a Románia elleni március 22-ére kiírt selejtezőn nem lehetnek nézők a stadionban. Ezenkívül 40. 000 svájci frankot is be kell fizetnie az MLSZ-nek a FIFA kasszájába.

Ugyanezen okból a Bulgária – Málta világbajnoki selejtező is zárt kapus lesz. A Dánia elleni október 17-én játszott mérkőzésen a bolgár szurkolók Mtiliga minden labdaérintését rasszista rigmusokkal honorálták. Majd a hangosbeszélő figyelmeztetése ellenére a lefújásig hallatszottak diszkriminatív hangok. A bolgárok emellett 35. 000 svájci frankot kell, hogy befizessenek.

A FIFA figyelmeztette mindkét szövetséget, hogy figyeljenek a szurkolók jövőbeni magatartására. Amennyiben újra ilyesmit tapasztalna a Fegyelmi Bizottság, szigorúbb szankciók – pontlevonás, kizárás – léphetnek érvénybe. A költségeket minden esetben a két szövetség viseli.

Gavalovits Sándor