Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

„Meg akarjuk mutatni, hogy a magyarok nem felsőbbrendűbbek!”

A legnagyobb román napilap, az Adevarul megszólaltatta a Román Szurkolói Szövetség (ASR) vezetőjét, Florin Andreit a FIFA döntésével kapcsolatban.

Andrei szerint a román szurkolókat sokkolta a tegnap megjelent hír, s több ezer ember terveit húzta keresztül, aki ezt az utazást tervezték régóta.

“Mikor 2010-ben kisorsolták nekünk a magyarokat több száz román szurkoló jelszava lett az, hogy “MINDENKI BUDAPESTRE!”. Az idő folyamán a több százból több ezer lett és már mindenki a március 22.-i napot várta közülünk. A budapesti meccsre 2500 jegyet kaptunk volna – ekkora a Népstadion vendégszektora; biztos hogy az utolsó székig meg is töltöttük volna. Ennyi szurkolót csak a mi szövetségünk mobilizálni tudott volna erre a túrára. Budapestre nem verekedni megyünk, hanem a csapatunk mögött lévő nemzeti egységet akarjuk megmutatni. De a magyaroknak azt is megmutatnánk, hogy semmivel nem felsőbbrendűbbek, mint mi. Ha ugyanazt akarják csinálni, mint 1998-ban, amikor a parkolóban autók üvegeit törték be és azt gondolták, hogy nyertek, nagyon rosszul teszik, mert mi nem fogunk megijedni tőlük”. reagált a szurkolói szervezet vezetője.

A ASR bízik benne, hogy a FIFA elfogadja a magyar fellebbezést, és a találkozót nem zárt kapuk mögött kell megrendezni. A szurkolókat tömörítő szervezet továbbra is folytatja az utazás megszervezését. A héten a fuvarozó vállalatokkal tárgyal az utazásról. – olvasható az Adevarul cikkében.

Precedensértékű büntetés a FARE szerint

„Első alkalommal találkoztunk olyan döntéssel, amelyik relatíve kemény büntetésnek tűnik a futball fő vezetőitől, és ez irányt mutathat a nemzeti és ligaszintű vezető testületeknek” – nyilatkozta Piara Powar, az európai rasszizmus ellenes mozgalom a labdarúgásban (FARE) igazgatója a CNN-nek.

„Ne feledjük, a futball globális játék, a rasszizmus pedig végül is egy globális probléma. Üdvözöljük a FIFA döntését, ez nem is kétséges” – jelentette ki Powar, aki szerint a zártkapus büntetés sokkal hatékonyabb eszköz, mint a pénzbírság.

„Ez az egyetlen működőképes taktika. Ha pénzbüntetéssel sújtunk egy szövetséget, legyen az akármennyire kicsi is, nincs hatása a bírságnak. Más eszközöket kell bevetni a fegyvertárból.”

Powar külön kitért a magyar–izraeli összecsapásra, és úgy fogalmazott, a magyar szurkolók részéről „igazán szörnyű antiszemita dolog” történt.

„Nem lepődtem meg a döntésen”, „Adtak egy esélyt a románoknak”  – válogatott reakciók

Gera Zoltán, és Vanczák Vilmos a csakfoci.hu-n, Szalai Ádám saját Facebook oldalán, míg Hajnal Tamás a nemzetisport.hu-n értékelte a kedd esti FIFA döntést.

Gera Zoltán (West Bromwich Albion): Sajnálom, hogy ilyen döntés született, az előzmények tudatában sajnos nem lepődök meg. Sajnálom, hogy így alakult, nagy érvágás ez a csapatnak és a drukkereknek is, remélem, többször már nem kerülünk ilyen helyzetbe.”

Vanczák Vilmos (Sion): Adtak egy esélyt a románoknak – mondta a bekk a csakfoci.hu-nak. – Megdöbbentett a hír, soha életemben nem játszottam még zártkapus mérkőzésen, fogalmam sincs milyen, de remélem, hogy nem is kell kipróbálnom. Bízom benne, hogy a fellebbezés eredményre vezet, és teltház előtt léphetünk majd pályára ezen a sorsdöntő meccsen. Rengeteget segíthetnének a szurkolóink, de ha végül mégsem jöhetnek be, akkor kettőzött erővel hajtunk majd a győzelemért, ebbe azonban nem is szeretnék belegondolni.”

Szalai Ádám hivatalos facebook oldalán reményét fejezte ki, hogy a FIFA megváltoztatja a döntést: “Remélem nem marad így a döntés mert az hatalmas hátrány lenne nekünk..Nem tudom elképzelni azt a meccset üres stadionban:(

Hajnal Tamás (VfB Stuttgart): Most olvastam az nso.hu-n a hírt, sokkoló volt. Nagyon fontos mérkőzésünk lesz a románok ellen, ahol nagy sikerre készülünk a válogatottal, amihez nagyon nagy szükségünk van a szurkolók segítségére. Nagyon remélem, hogy ezen még lehet változtatni, a pontos hátterét nem is tudom a döntésnek. Szerencsére én még nem játszottam ilyen mérkőzésen, de azt hiszem, nem kell mondanom, hogy mekkora különbség lenne, ha üres stadionban kellene játszanunk. Pláne egy ilyen fontos meccsen. Remélem, változik a döntés, és telt ház előtt játszhatunk” – olvasható az nemzetisport.hu-n

Orbán Viktor miniszterelnök szűkszavúan csak annyit mondott: „Jobbnak látom, ha inkább nem mondom el, mit gondolok az ominózus döntésről.”

Egervári Sándor a hatharom.hu-nak adott nyilatkozott a zártkapus vb-selejtezővel kapcsolatban: ,,Mondanom sem kell, derült égből villámcsapásként ért minket a hír, a határozat nagy meglepetést okozott valamennyiünk számára – kezdte a szövetségi kapitány. Annál is inkább, mert ez egy majd’ féléves történet, ha hamarabb reagálnak rá az illetékesek, akkor mondjuk a barátságos norvég-meccs zajlik zárt kapuk mögött, és nem az akár a csoport végeredményét is befolyásoló világbajnoki selejtező. Nagyon nem mindegy. Azért is furcsa és érthetetlen számomra ez a döntés, mert bár valóban volt egy kisebb csoport, amelyik elítélendően viselkedett azon a bizonyos nyári mérkőzésen, ám ettől az MLSZ és ha jól tudom, a kormány is azonnal elhatárolódott, közleményt adott ki, amelyben elnézést kért az érintettektől, és elítélte a hasonló cselekedeteket. Az izraeliek akkor levélben jelezték, hogy a magyar szövetség számukra megnyugtató módon kezelte a történetet, akkor azt gondoltuk, hogy ezzel vége az ügynek. Sajnos, nem így történt, és mivel tájékozatlan vagyok az ilyen esetek utóéletében, nem tudom, lesz-e, és ha igen, mi lesz a folytatás. Gondolom, van mód fellebbezni, de ez már inkább jogi és sportdiplomáciai, mintsem szakmai feladat, ,,Nekik legalább annyira fontos ez a meccs, mint nekünk – szögezte le Egervári. Nyilván nem sajnálják túlzottan, hogy üres lelátók előtt kell játszaniuk. Én azonban nem vádolom őket, nem feltételezek semmit, csak annyit jegyeznék meg, hogy a FIFA-határozat aránytalanul szigorú, mélyütés a játékosainkkal, a futballkultúránkkal és a szurkolóinkkal szemben. Nehezíti a helyzetünket, de remélem, nem lehetetleníti el a céljainkat.” – tette hozzá a kapitány.

Összeállította: Gavalovits Sándor