Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

„Megszabadultunk a budapesti pokoltól!” – romániai lapszemle

Több romániai sajtótermék is úgy véli a FIFA döntése a román válogatottat hozta kedvezőbb helyzetbe. A szurkolók mindkét oldalon – joggal – dühösek. A nemzetközi visszhangok is vegyesek. Megérkezett a hivatalos indoklás, amire az MLSZ reagált.

„Megszabadultunk a budapesti pokoltól” – a Pro Sport ezzel a sokat mondó címmel jelent meg, miután kedd este a FIFA nyilvánosságra hozta a döntését, miszerint a március 22-i magyar-román világbajnoki selejtezőt zárt kapuk mögött kell megrendezni. A bukaresti székhelyű lap a többi román újsághoz hasonlóan a döntés előzményeit és az indoklását tárja az olvasók elé, s arra számít, hogy az előzetesen eddig bejelentkezett 3000 magyar szurkolónál jóval többen fognak jegyet váltani az őszi találkozóra. A cikk megemlíti, hogy a Román Labdarúgó Szövetségnél (FRF) előzetesen mindössze 200 román szurkoló jelezte, hogy szeretne Budapestre utazni. Kiemeli, hogy a román válogatott így szinte hazai pályán játszhat a lelkes közönségének támogatását nélkülözni kényszerülő magyarok ellen, ami felér egy ajándékkal.

 Sajnálat és előny

A Pro Sportnak nyilatkozott a román szövetség sajtófőnöke, Paul Zaharia, akiszerint meg kell várni a nemzetközi szövetség hivatalos állásfoglalását:

„Lássuk előbb, milyen következményei lesznek számunkra a döntésnek. Enélkül csak annyit mondhatok, sajnálhatjuk azokat a szurkolóinkat, akik szerettek volna elutazni a mérkőzésre, hogy a csapatot buzdítsák.”

Korábban mindkét válogatottat irányította Jenei Imre, aki szerint hatalmas előny a romány csapatnak, hogy nem lesznek magyar szurkolók a Puskás-stadionban.

„Tudom mit beszélek, nagyon jól ismerem a magyar közönséget!” – mondta a BEK-győztes edző.

A válogatott játékosok nevében a 22 éves Alexandru Maxim is nyilatkozott. A Pandurii jobbszélsője szerint válogatottunk óriási pofont kapott. „Valószínűleg nagyon bíztak a szurkolóik támogatásában, de most mi vagyunk kedvezőbb helyzetben” – mondta Maxim.

„Helyes a FIFA húsba vágó döntése a rasszizmus-ügyekben…”

A Gazeta Sporturilor írásában megemlíti, hogy a FIFA megkönnyítette Románia útját a világbajnokságra, hiszen nem kell majd elviselni, hogy kifütyülik a magyarok. A lap a Schalke támadóját, Ciprian Maricát szólaltatta meg: „Nagyon helyes a FIFA húsba vágó döntése a rassziszmus-ügyekben, de nézők nélkül ronda a foci. Ellenségesen fogadtak volna minket Pesten, de ez csak még jobban motivált volna.” – nyilatkozta a csatár.

A lap internetes kiadása szerda reggel Vona Gábor Facebook-oldalán közzétett kezdeményezésről számolt be „A magyarok nem nyugszanak” címmel. A portál kiemeli, hogy a kezdeményezés az összecsapás ideje alatt a Puskás-stadion körüli pokoli hangulat megteremtésére szólít fel.

„Halálos csapás” és megdöbbenés

 A sport.ro tévé szerint halálos csapást kapott a magyar válogatott, a románok számára pedig a lehető legtökéletesebb hír. „A nagy csata előtt földrengés rázta meg Magyarországot. Döntő lehet ez az ítélet, amely tökéletes hír számunkra a sorsdöntő meccs előtt.”

A Digi Sport ugyanakkor jóval mérsékeltebb hangnemben, csupán a büntetés tényét ismertette. A döntés leginkább az erdélyi magyarokat döbbentette meg, hiszen ők nagy számban szerettek volna elutazni a világbajnoki selejtezőre. Közösségi portálokon már olyan összeesküvés-elmélet is megfogalmazódott részükről, hogy a FIFA egy jóval nagyobb botrány elkerülése céljából hozott ilyen szigorú döntést éppen a magyar-román összecsapás előtt.

 Zsidózás, „Viva Mussolini” és hátat fordítás

Több romániai napilap szerint a FIFA a találkozón a magyar szurkolók egy csoportja „az izraeli himnusz alatt a zsidókat szidta, a buchenwaldi koncentrációs tábort emlegette, valamint »Viva Mussolini« felkiáltásokat zengte, miközben több száz magyar szurkoló hátat fordított a pályának.”

„Virágzik a rasszizmus Kelet-Európában” – nemzetközi visszhangok

A nemzetközi sajtóorgánumok nagy része tényszerűen, kis hírként foglalkozik a FIFA döntésével. Csak néhány sajtótermék foglalt állást a büntetés mellett, vagy ellen. Megemlítik, hogy a magyar mellett a bolgároknak is zárt kapus mérkőzésen kell lejátszaniuk soron következő világbajnoki selejtezőjüket, mert a dánok elleni találkozójukon rasszista bekiabálásokkal inzultálták Mtiligát, a skandinávok színes bőrű játékosát.

A brit lapok szerint betelt a pohár, hiszen a szigetlakókat rendkívül érzékenyen érinti a téma – közvetve emiatt is váltották le Fabio Capellót a szövetségi kapitányi tisztségből – a Daily Mail élesen bírálta az enyhének nevezett ítéletet.

„Elég ennyi?” – teszi fel a kérdést a bulvárlap internetes oldalának főcíme, egy képaláírásban hozzátéve: „Virágzik a rasszizmus Kelet-Európában.”

A lap megemlíti Kevin-Prince Boateng esetét, amely nem rég egy felkészülési meccsen történt. A Milan futballistája az őt ért rasszista inzultusok miatt lesétált a pályáról. Az újság szerint ezzel határozottabbá tette a FIFA illetékeseit.

 Megérkezett a hivatalos értesítés

A Magyar Labdarúgó Szövetséghez (MLSZ) ma délelőtt megérkezett a hivatalos értesítés a FIFA-tól a tegnap bejelentett döntésről, amely szerint az augusztus 15-i Izrael elleni barátságos mérkőzésen észlelt rasszista megnyilvánulások miatt márciusban zárt kapuk mögött kell lejátszani a Magyarország-Románia világbajnoki selejtezőt. A szövetség fellebbez a döntés ellen.

Magyar Labdarúgó Szövetségnek a szabályok szerint három napja van arra, hogy benyújtsa jogorvoslati eljárás iránti kérelmét a nemzetközi szövetség fellebbviteli bizottságához, a szövetség illetékesei a határozat kézhez vétele után jelezték, azonnal fellebbeznek.

A levél arra is kitér, a három nap lejárta után további hét nap áll az MLSZ rendelkezésére, hogy elkészítse a fellebbvitel elé beadványát.
A szövetség a legnagyobb körültekintéssel elkészített indoklással fordul a FIFA-hoz azért, hogy elérje a súlyos szankciók enyhítését, amelyet néhány tucat ember szélsőséges, a futball, és a fair play szellemétől teljességgel idegen megnyilvánulása okozott. A kulturált normákat betartó, sportszerű szurkolók érdekének védelme a szövetség feladata. Több tízezer rajongó ily módon való büntetése hatalmas erkölcsi és anyagi kár nemcsak az MLSZ, hanem a szurkolók és a magyar labdarúgó-társadalom egésze számára, ezért tartja a szövetség aránytalannak és túlzónak a FIFA döntését.

A fellebbezés mellett az MLSZ széles körű, az eddigieknél hatékonyabb szakmai egyeztetéseket kezdeményez annak érdekében, hogy eredménnyel szolgáljon a korábban megkezdett folyamat, a sportesemények rendjét megzavaró személyekkel szembeni határozott fellépés.

A Magyar Labdarúgó Szövetség a szurkolók segítségét is kéri abban, hogy a válogatott következő mérkőzésein sportszerű magatartással, a labdarúgás iránti rajongással fejezzék ki kötődésüket a nemzeti csapathoz. – áll az mlsz.hu-n megjelentett újabb közleményben.

Gavalovits Sándor