Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

IFFHS: meglepő(?) módon a Barcelona lett a 2012-es év legjobb csapata, a Vidi 110., a Loki 225.

Az utóbbi napokban hozza nyilvánosságra a labdarúgás statisztikáival foglalkozó IFFHS, az előző naptári év legjobbjait. A mai napon a klubok rangsora érkezett meg!

Érdekesség, és sokak által megkérdőjelezett tény, hogy a spanyol FC Barcelona lett végül az első a listán. És hogy miért is a kétkedés? Nos csak azért mert ,,mindössze” a Copa del Rey-t nyerték meg Messi-ék 2012-ben. A legjobb magyar klub, a Videoton lett, amely remek Európa Ligás szereplésének köszönheti, magyar csapathoz mérten előkelő, 110. pozícióját. A Debreceni VSC 225. helye sem lenne rossz eredmény, ám ez lehetne jobb is, ha Kondás Elemérék a bajnokság megnyerésén kívül egy kicsit többet haladnak a nemzetközi porondon.

10. Olympique Lyon (224 pont)
Az előző évtized franciaországi királya, az OL, remek naptári évet produkált. A nemzetközi porondon tavasszal, bár még megégette magát a csapat, a ciprusi APOEL-lel szemben, de hamarosan megnyerték a Francia kupát, sőt nyár végén a helyi Szuperkupát is. Az új szezonban igaz, hogy csak az EL-ben indulhattak, viszont a csoportmeccsek során hengereltek, őt győzelem mellett mindössze egy döntetlent játszottak csak. A Ligue 1 tabelláját Rémi Garde legénysége fej-fej mellett vezeti a PSG-vel, és a Marseille-jel.

9. Borussia Dortmund (226)
A Bundesliga kétszeres címvédője az előző BL kiírásban nem volt képes sok borsot törni ellenfeleinek orra alá. Első nekifutásra még nagy falat volt a nemzetközi szintéren akkor még rutintalan Klopp gárda számára a tapasztalt Marseille, Arsenal, Olympiakosz hármas, így a tavalyi tavaszt nem is élték meg. Hazai földön persze brillíroztak, 2012 nyarára ismét megnyerték a salátástálat, sőt a kupát is. Ősszel jól sikerült a hadjárat a bajnokok tornáján, tovább léptek a csoportjukból, megelőzve többek közt a Real Madridot, és a Manchester City-t is. A Bayern azonban egyelőre útjukat állja a német bajnokságban, hiszen a bajorok egyelőre megfoghatatlannak tűnnek a Borussia számára.

8. Juventus (231)
Visszatértek a Zebrák! A torinói együttes újra a legjobbak közt van emlegetve. A Juve 2006-os kizárása óta, első bajnoki címét ünnepelhette tavaly, sőt ezt rögtön meg is fejelte az új szezon kezdetén, egy Szuperkupa győzelemmel is. Az előző idényben nem indulhattak egyik európai kupában sem, így az idei évre rápihenve, lendületből jutottak tovább, elgáncsolva a címvédő Chelsea-t is a csoportjukban.

7. Real Madrid (259)
A Real jó pár évnyi próbálkozás után ismét megnyerte a Primera Division küzdelemsorozatát, ám mostanra kiderült, ez csak pünkösdi királyság volt. A Barca már most 16 pontot ver Mourinho-ékra, alig fél távnál. Ezért is valószínűsíthető, hogy a királyiak a Bajnokok Ligájára fognak majd összpontosítani. Ugye a csoportból a Dortmund mögött léptek tovább ősszel, nyolcad döntős ellenfelük a Manchester United lesz. A Real utoljára 2002-ben, egy emlékezetes, Bayer Leverkusen elleni döntőt nyert meg a BL-ben. Tavaly tavasszal az elődöntőig meneteltek, ám ott a ,,Bőrnadrágosok” egy végletekig kiélezett párharcban útjukat állták.

6. Bayern München (270)
És ha már a bajoroknál járunk. Frank Ribéry-ék az elmúlt három évadban kétszer is bejutottak a legrangosabb európai kupasorozat fináléjába, ám végül mindkét alkalommal a vesztes szerepe jutott rájuk. Fájdalom számukra, hogy tavaly ráadásul saját városukban, saját stadionjukban kaptak ki a Chelsea-től. Az idei szezonban ismét itt a lehetőség a végső sikerre, hiszen meg volt a továbbjutás a csoportból, folytatás pedig februárban az Arsenal ellen. Jelenleg a ,,hazai pálya” a legszívmelengetőbb a münchenieknek. A rekordbajnok 9 ponttal előzi meg a második Leverkusent, míg a címvédő Klopp-bandát 13 egységgel, ami testvérek között is nagy különbség.

5. Corinthias (272)
A friss Klub Világbajnoki cím birtokos brazil együttes, remek év végi eredményével vágódott be a top ötbe. A döntőben a nem túl motivált Chelsea-t fektették két vállra. A Cor’ végül a brazil bajnokságot csak a hatodik helyen zárta, azonban év közben megnyerték a Libertadores kupát, ugye ezért is szerepelhettek decemberben a klubok számára kiírt csúcstornán.

3.-4. Atlético Madrid, Boca Juniors (278)
A két gárda együtt birtokolja a dobogó legalsó fokát. Ugye a spanyol együttes helyezését még csak nem is kell túlmagyarázni: most ők a Barcelona első számú üldözői a La Liga-ban. Tavasszal megnyerték az Európa Ligát, három éven belül másodszor. Az együttes vezére, a világ egyik legjobb formában játszó támadója, a kolumbiai Radamel Falcao, aki most már tényleg egy lapon emlegethető Messi-vel, és Cristiano Ronaldo-val. A ,,Matracosok” ősszel ismét az EL-ben szerepeltek, és természetesen rutinból túl is élték a csoportkört, hogy februárban a Rubin Kazannyal mérkőzhessenek meg, a legjobb 16 közé jutásért. A Boca Juniors bár már 4 éve nem nyert semmilyen jelentős trófeát, stabil eredményeinek köszönhetően, illetve az argentin liga magas minősítése miatt talán megérdemelten ki tagságát a listán.

2. Chelsea (279)
Vergődnek a londoni Kékek becsülettel. Bár Rafael Benítez csak megbízott edző, mégis igyekszik változásokat eszközölni a klubnál. Gondolhatunk itt például Lampard, Cole és a többiek tartaléklángra rakására. Terry-ék még Di Matteo-val nyerték meg a Bajnokok Ligája döntőjét májusban, és csak ennek köszönhették, hogy egyáltalán elindulhattak a BL-ben ősszel. Aminek persze nagy égés lett a vége, mert a Shaktar megelőzte őket, és a kvartett 3. helyén végeztek. Tavasszal az EL-ben folytatja az Abramovics bagázs, az ellendél pedig a Sparta Praha lesz.

1. FC Barcelona (307)
És végül pedig ki is állhatna a lista élén, mint az utóbbi 10 év legnagyobb szurkolóbázisát szerző, leginkább túlsztárolt együttese, rögtön a Real Madrid után, az FC Barcelona. A ,,Gránárvörös-kékek” szerepe napjaink labdarúgásában elvitathatatlan, lehet őket szeretni, vagy éppenséggel gyűlölni, a világ talán legjobb játékosai közül 4-5 náluk labdázik. Az, mint már korábban leszögeztük, hogy 2012-ben csak a hazájuk kupáját nyerték, semmit nem von le a klub nagyságából. A katalánok az utóbbi öt esztendőben nem kevesebbet, mint 15 trófeát gyűjtöttek be: bajnoki és kupa győzelmek sora, több szuperkupa siker, nemzetközi porondon elért győztes finálék. Na és hol van még a vége? Bár pár, már most legendának számító játékosuk, mint Puyol, és Xavi karrierjük alkonyához érkezik lassan, már az ajtóban van az utánptólás. De a stabil alapemberek között is csupa huszonéves, ám már rengeteg rutinnal rendelkező művész van. Persze a művészt szabadon értelmezheti bárki, hiszen példának okáért, Busquets egy másik mesterséget is kiválóan űzhetne, látványos homorításaiért a mérkőzéseken. A kérdés az, hogy a jelen a Barcá-é, na és a jövő?

Szerző: Balogh József