Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ligue 1: megugrott a Lyon, elkényelmesedett a PSG, leégett az OM

A francia bajnokság úgy ment röpke pihenőre 2012 végén, hogy a három élcsapat egyaránt 38 ponttal vezette a táblázatot. Az elmúlt hétvégi 20. forduló azonban változást hozott az élbolyban. A forduló legjobb játékosa pedig a Nizza – Valenciennes meccs győztesétől került ki.

2012. január 11. Péntek
A forduló nyitónapján két mérkőzést rendeztek meg, és mindkettő döntetlennel is zárult. Ebben a megállapításban nem is lenne semmi extra, ám annál is érdekesebb viszont az a tény, hogy az egyik ikszelő fél, a Paris Saint-Germain gárdája volt. A párizsiak ellenfele pedig ,,csak” Ajaccio volt, amely mégis kihúzta 0-0-val, idegenben,
Paris Saint-Germain – Ajaccio 0-0
St. Étienne – Toulouse FC 2-2

2012. január 12. Szombat
Ezen a napon lépett pályára a Lyon, amely végül 1-1-es állást követően, a francia U20-as válogatott Samuel Umtiti találatával végül megszerezte a győzelmet, és a tabellán a vezetést is. Újra nyert a címvédő Montpellier is, amely zsinórban hetedik diadalát húzta be hazai pályán a ligában. A 2011-es bajnok Lille tovább szerencsétlenkedik, most a tökutolsó Nancy otthonából hoztak el egyetlen pontot, pedig kétszer is vezettek a meccsen.
Troyes – Olympique Lyon 1-2
Évian – Stade Brest 0-2
Montpellier – Lorient 2-0
Nancy – Lille OSC 2-2
Stade Rennes – Girondins Bordeaux 0-2

2012. január 13. Vasárnap
A hét utolsó napjára három mérkőzés maradt, de talán a kör legjobb találkozói. Bár valószínűleg a Bastia reims-i vendégjátéka nem túl sokak vérkeringését indította be, fontos megjegyezni, hogy a vendégek a megszerzett három ponttal szép távolságra kerültek a kieső zónától. A már emlegetett forduló legjobb játékosa pedig, a Nizza csatára, Darío Cvitanich lett. Az argentin-horvát támadó kétszer köszönt be a Valenciennes kapujába, sőt egy gólpasszt is ki osztott. Remek teljesítményével feljött a góllövőlista második helyére. A szünet után már 3-0 volt a Marseille meccsének állása. Csakhogy nem a bajnoki címért versengő OM javára, hanem a kiesés ellen küzdő Sochaux vezetett ekkora különbséggel, amire a vendégek végül csak egyszer tudtak válaszolni, Ayew találatával. Pedig próbálkoztak Elie Baup legényei a gólszerzéssel, 16-szor lőttek kapura.
Stade Reims – SC Bastia 1-2
OGC Nizza – Valenciennes 5-0
Sochaux – Olympique Marseille 3-1

A Ligue 1 élmezőnye: 1. Lyon 41 pont, 2. PSG 39 pont, 3. OM 38 pont, 4. Bordeaux 32 pont, 5. Nizza 32 pont, 6. Rennes 32 pont,… 8. Lille 30 pont, 9. Montpellier 29 pont…

Szerző: Balogh József