Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Hollandia: remek derbik vasárnap, éleződhet a versenyfutás a négy nagy között

Újabb kiváló mérkőzések várják a hétvégén, a hollandiai technikás futball rajongóit. Talán a legérdekesebb találkozót tűzi képernyőre, az egyik hazai sportcsatorna, bár nyilván sokakat érdekelne az is, hogy mihez kezdenek az üldözők? Képes lesz-e talpra állni a PSV, tovább tapad az Ajax? Következzék a hétvégi program!

2013. január 25. Péntek
VVV-Venlo – AZ Alkmaar 20:00
Remek kis találkozóra van kilátás a forduló nyitómeccsén. A 2012-es ősz legnagyobb feltámadója, a Venlo fogadja, az ugyanabban az időszakban, önmagához elvártan szenvedő AZ-t. No persze mostanra fordult a kocka, ugyanis a ,,tavaszt” már ismét pálfordulással kezdték a csapatok. A VVV kikapott a rivális Breda otthonában, míg az alkmaar-iak a Vitesse-t gázolták el. A két gárda már egyszer összefutott a bajnokságban, akkor a kiscsapat nyert, a Gertjan Verbeek vezette piros-fehérek otthonában.

2013. január 26. Szombat
PEC Zwolle – SC Heerenveen 18:45
A fiatal magyar (és nigériai) Otigba Kenneth az utóbbi fordulókban már rendre csereként szállhatott be a Marco van Basten gardírozta együttesbe. S, talán ha nagyon szorítunk neki, és mondjuk babonából tízszer megnézi minden magyar futball rajongó van Basten ’88-as csodagólját, a hollandus is kegyes lesz a magyar bekkhez, és kezdőként számít rá. Az ellenfél a középmezőnybe igyekvő újonc, a Zwolle lesz, amely jelenleg épp a Heerenveen előtt áll a tabellán, a 13. helyen.

ADO Den Haag – Roda JC 19:45
Hongaarse specialiteiten. Ezzel az egyértelm, németalföldi holland jelzős szerkezettel illethetnénk a találkozót, bár aligha fogjuk látni már Horváth Gábort akár az ADO kispadján fagyaskodni, hogy pályára lépéséről már ne is beszéljünk. A vendégeknél az előző kört, Kádár Tamás és Németh Krisztián is az edző meletti kibeceléssel kezdte, ám végül csak utóbbi, a hatszoros válogatott csatár állt be, a 92. percben.

RKC Waalwijk – NAC Breda 19:45
A stabilan a középmezőnybe tartozó RKC fontos pontot szerzett múlt hétvégén, Enschede-ben, a Twente vendégeként, míg a Breda kiesési rangadót nyert meg, a már fentebb emlegetett Venlo ellenében. Tavaly novemberi randijukon, Breda-ban, a NAC gyűjtötte be a 3 pontot, ami most is jól jönne a sárga-feketéknek, hiszen a kiesőzóna szélén egyensúlyoznak.

Heracles Almelo – PSV Eindhoven 20:45
Almelo-ba látogat a PSV, hogy visszaszerezze múlt héten elveszejtett koronáját. Na jó azt nem, mert az a bajnok Ajax-é, de akkor is minimum a listavezető pozícióról áhítoznak a Philips-gyáriak. Legutóbb hatalmasat égtek Advocaat legényei, Zwolle törölte fel velük a padlót, mégpedig Eindhoven-ben. Még szerencséje volt a sérült Toivonen-t nélkülöző piros-fehér csíkosoknak, hogy a Twente is csak remizett, így nem kerültek nagyobb hátrányba, mint egy pont.

2013. január 27. Vasárnap
Vitesse Arnhem – Ajax 12:30
A vasárnapi első derbi igazi rangadó lehetne, ha a bajnokság első 15 körében kiválóan szereplő arnhem-ieken nem látszódnának a leeresztés jelei. A Vitesse ugyanis utoljára december elején tudott nyerni az Eredivisie-ben, azóta három vereség, és egy döntetlen a mérlegük. Az Ajax ellenben novemberben kapott ki utoljára, azóta csupa győzelemek sora, egy-két ikszel megfűszerezve. Persze mielőtt elfelejtenénk megjegyezni (mintha szoktunk volna ilyet  ), azt a bizonyos utolsó amszterdami zakót pont a Vitesse szabta rá de Boer-ékra. Szóval mindenbizonnyal jó kis ebédidei meccs lesz ez, marhapörkölt, és ubisali mellé.

Feyenoord – Twente 14:30 (tv: Sport 1, 14:15 élő)
Talán a forduló legjobb összecsapása kerekedhet ki belőle, feltéve, ha a hullámzó teljesítményű rotterdamiak megmutatják valós játéktudásukat, nem úgy, mint múlthéten a Klassiken, az Ajax-szal szemben. Természetesen a remek néznivalóhoz szükségeltetik egy jó Twente is, akik szintén nem remekeltek, és leikszeltek a Waalwijk-kel legutóbb. A két együttes utolsó tíz meccséből szintén nem vonhatunk le sok tanulságot, ugyanis rendkívül kiegyenlített a mérleg, hiszen 4-4 siker mellett 2 döntetlent olvashatunk ki a statisztikából. Így ezt a mérkőzést, már az ebéd utáni sziesztára, és a francia krémes elfogyasztásához ajánljuk.

Utrecht – Willem II 14:30
Egyértelmű, hogy nem győzelmi reményekkel látogat a tökutolsó Willem, az Utrecht csapatához. A hazaiak utoljára novemberben kaptak ki a ligában, azóta jobbára győzelmeket szereztek, így magabiztosan őrzik helyezésüket az első hatban, ás már szinte garantálható is, hogy ennél hátrébb nem fognak végezni. A két csapat november 3-án csapott össze, akkor 1-5-ös Utrecht siker született. Azon a meccsen három-három gólt szerzett a svéd Alexander Gerndt, és a zambiai Jacob Mulenga. Apró szépséghiba, hogy a színes bőrű játékos egyet a saját kapujába juttatott akkor. Most ettől nem kell félni, hiszen Mulenga az Afrikai Nemzetek Kupáján szerepel, a címvédő válogatott tagjaként.

NEC Nijmegen – Groningen 16:30
Reményeink szerint visszakerül a NEC kapujába Babos Gábor, aki legutóbb a padot melegíthette csak, szintén nem fiatalságáról híres marokkói kollégája mögött. A vendég Groningen jó ideiig stabil középcsapatnak számított, ám mostanság egyre közelebb csúsztak az osztályozós helyek irányába. A Nijmegen-nek idén aligha lesz kiesési gondja, hiszen pillanatnyilag is Európa Liga rájátszási pozícióért küzdenek játékosai a pályán.

Szerző: Balogh József