Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Hollandia: Újra élen a PSV, Babos tovább padozik, a magyarok többsége pihent hétvégén

Sajnos nem sok magyar játékos pályára lépéséről számolhatunk be összefoglalónkban, egyedül Németh Krisztián kapott pár percet a Rodában. Ami az élmezőnyt illeti, ismét őrségváltás történt az élen, erről bővebben lent. Két rangadót is rendeztek a hétvégén, ezeket is kivesézzük majd alant, így nem maradt más, mint hogy jó olvasgatást kívánjunk!

2013. január 25. Péntek
VVV-Venlo – AZ Alkmaar 1-4
A régi önmagára emlékeztető Alkmaar úgy játszotta végig az első félidőt, hogy pár évvel ezelőtti bajnokcsapatra emlékeztetett, meg is szerezte a vezetést, a marokkói születésű, de holland U21-es válogatott, Adam Maher góljával, aki idén a csapat egyik legjobbja Altidore mellett. És ha már az amerikai támadónál járunk, ő is gólt szerzett, az egyébként a szünet után egyenlítő Venlo ellen. A vége 1-4 lett, ami papírforma eredmény, hiszen az AZ egyre jobban kezd feljönni a tabellán, szezon eleji gyengélkedése után.

2013. január 26. Szombat
PEC Zwolle – SC Heerenveen 1-1
Az utóbbi időben megszokottól eltérően, sajnos Otigba Kenneth nem kapott lehetőséget a Heerenveen csapatában, még csereként sem van Basten edzőtől. Persze ideje még van bőven beépülni a fiatal magyar játékosnak. Klubja egyébként döntetlent játszott az újonccal, így szépen hátra is csúsztak, és a hátuk mögött már a kieső zóna van.

ADO Den Haag – Roda JC 2-2
Horváth Gáborról ellentmondó hírek van, hol sérültként tüntetik fel, hol csak egy púpnak a hágaiak hátán. Lényeg a lényeg: a magyar védő távol van az első csapattól, mint Makó Jeruzsálemtől. Bár igazából csak előbbi dolog jelent igazi problémát, utóbbi már kevésbé. Az ADO egyébként hiába vezetett kétszer is, a Németh Kirsztiánt is becserélő Roda mindig egalizálni tudott, így tulajdonképpen igazságos remiről summázhatunk.

RKC Waalwijk – NAC Breda 0-4
Kitűnő Breda henger, nem várt RKC pofon. Így foglalhatnánk össze, az előjelek alapján, pont fordítva várt eredményt. A hétvégi beharangozónkban már-már lesajnáltuk a szegény kis Bredát, akiknek jó esélye van/volt az osztályozós helyen ragadásra, erre bravúr győzelmet arattak Waalwijk-ben. A hazaiak a középmezőny stabil tagjaikét nem várt vereségbe szaladtak bele, a kiváló csapatjátékot bemutató NAC ellen, akik ráadásul külön örülhetnek több jó teljesítménynek is, lévén mind a négy találatukat különböző játékos szerezte.

Heracles Almelo – PSV Eindhoven 1-5
Őszi, csúcsformás előadásait idézte a PSV, amely tanítani való módon kerekedett felül a 11. helyre csúszó Almelo-t. Győzelmükkel az eindhoven-iek feljöttek az első pozícióba, bár ekkor még csak úgy tudták, hogy ideiglenesen, hiszen a Twente-re csak vasárnap került sor. A találkozó egyik legjobbja, bár most kivételesen tényleg az egész Philips gyári alakulat jól muzsikált, talán Georginio Wijnaldum volt, aki duplázni tudott, és még egy gólpasszt is kiosztott a belga Dries Mertens-nek.

2013. január 27. Vasárnap
Vitesse Arnhem – Ajax 3-2
A hétvége talán legjobb mérkőzésének lehettek tanúi az Arnhembe kilátogató szurkolók. Az utóbbi pár fordulóban messze került idény eleji remek arányától, az ősszel még listavezetői szerepet is ,,vállaló” Vitesse, ám most igazán kitettek magukért a sárga-feketék. A 64. percre, a dán Christian Eriksen vezérletével már 0-2-re ment, a bajnoki címért valóversenyfutásba ismét beszálló Ajax. Ám a címvédő, az utolsó bő félórára megrokkant, talán saját vezetőgólja tette őket kényelmessé, az rejtély. A hazaiak a 68. percben szépítettek, a korábbi amszterdami játékos, Theo Janssen révén. Hamarosan a Chelsea-től kikölcsönzött Patrick van Aanholt egyenlített, sőt a 81. minutumban már 3-2 állt az eredményjelzőn, az ecuadori Renato Ibarra-nak köszönhetően. Győzelmével a Vitesse ismét beszédtéma Hollandiában, ismét felcsillant a BL szereplés reménysugara.

Feyenoord – Twente 0-0
A vendég, és eddig éllovas Twente-re inkább, de a Feyenoord-ra nagyon nem jellemző eredmény született. A 0-0-s döntetlen., amely természetesen pontosztozkodást jelentett, mindkét csapatot lejjebb taszította az Eredivisie táblázatán. A hazaiak múlt heti Ajax-tól elszenvedett pofonja után, úgy tűnik továbbra sem tértek magukhoz teljesen, így visszacsúsztak az ötödik helyre. A látogató enschede-iek ismét ingázásba kezdtek a PSV-vel, most az angol Steve McClaren vezette gárda lett így az ezüstérmes pozíciót elfoglaló együttes.

Utrecht – Willem II 3-1
A hajrában már 3-0-ra is vezetett az Utrecht, amely a végére kicsit kieresztett, így szépíteni tudott a tökutolsó Willem II. A vendéglátók meggyőző sikerükkel életben tartották BL indulási reményeiket, illetve túl a szezon felén, szinte garantálható, hogy legrosszabb esetben is a 6. helyen fejezik be az idényt. Az ismét kikapó tilburg-iak már 6 pontnyira vannak a biztos bennmaradástól, így nagyon rezeg a léc számukra, jövőre könnyen bajnoki elsőségre lesz esélyük, na persze nem itt, hanem egy osztállyal lejjebb. Bár ismert a közhely, hogy néha az igazi magasságok eléréséhez, először a mélybe kell eljutni. Na, most ez várhat a Willemre az idei évben.

NEC Nijmegen – Groningen 2-1
Babos Gábor ismét padozott, de elképzelhetetlennek tartjuk, hogy ne védjen újra hamarosan a NEC-ben. A vendég Groningen ugyan emberhátrányban fejezte be mérkőzést, csak a 89. percre fogyatkoztak meg, amikorra már kialakult a végeredmény. Ami pedig 2-1 lett a hazaiaknak, akik újra feljöttek a hetedik helyre, az ADO botlásának köszönhetően.

Az Eredivisie élmezőnye: 1. PSV 43 pont, 2. Twente 42 pont, 3. Ajax 40 pont, 4. Vitesse 38 pont, 5. Feyenoord 38 pont,… 7. NEC 27 pont, 8. ADO 25 pont,… 15. Heerenveen 19 pont, 16. Roda 19 pont.

Szerző: Balogh József

Szerintetek a veterán Babos Gábor, aki az utóbbi időben kiszorult a NEC Nijmegen kezdőjéből, visszakerülhet még 38 éves létére a kapuba?