Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika Kupa: Togo csatlakozott végül Elefántcsontpart mellé, a negyeddöntő mezőnyéhez

A második fordulóban a már továbblépett ,,Elefántokat” ma kora este Togo követte. Adebayor-ék ki-kimérkőzést vívtak Tunéziával. A másik meccsen pedig a végső győzelemre is esélyes Drogba-ék játszottak a már kiesett Algériával.

Tét nélküli volt a mérkőzés, esetleg két kérdés maradt nyitva. Egy: az algériaiak képesek lesznek-e egyáltalán szerezni legalább egy pontot, hogy lekerüljék a totális leégést, kettő: ha győz Elefántcsontpart, akkor egyetlen 100%-os egyletként lép tovább, ami azért nem kis szó, egy ilyen kiegyenlített tornán. A találkozót Drogba-ék kezdték erőteljesebben, bár nem minden narancsmezes ász lépett pályára, például Yaya Touré is pihent. Mindezek ellenére Riad Budebuz révén már 10 perc után vezethetett volna a ,,hazai” csapat, ám a játékos kihagyott egy megítélt büntetőt. Az érdekesebb dolgok a szünet után következtek, a játékot a Valencia-ban játszó középpályás, Szofian Feghouli becserélés pörgette fel. A 64. percben büntetőből szerezte meg a vezetést Algéria számára, sőt hamarosan kétgólos lett a különbség, ugyanis az első gól szerzője a kiszolgálásban is jeleskedett, és Soudani-t hozta helyzetbe. Ám alig több mint, 10 percig tartott az arabok öröme. Előbb a tornán az első találatát szerző Didier Drogba köszönt be, majd 81. percben a (már aligha sokáig) Vitesse-ben játszó Wilfred Bony egalizált. Ezt követően az eredmény már nem változott, Algériának meg lett a becsület pont, az Elefántok pedig elsőként meneteltek tovább.

AlgériaElefántcsontpart 2-2 (0-0)
Royal Bafokeng Stadium, Rustenburg
Vezette: Eric Otogo-Castane (gaboni)
Algéria: M’bolhi – Mosztefa, Belkalem, Hallis, Hallis – Lacen, Gediura, Hillel Szudani (Kadir, 81. perc), Budebuz (Feghouli, 62.), Lemmusia (Tedjar (86.) – Szlimani .
Elefántcsontpart: Daniel Yeboah – Boka, K. Touré, I. Traore, Lolo (Eboué, 85. perc) – Romaric (Ya Konan, a szünetben), Abdul Razak (Zokora, 90+3.), S. Kalou – A. Kone, Drogba, W. Bony.
Gólszerzők: Feghouli (64. perc, büntetőből), Soudani (70.), illetve Drogba (77.), Bony (81.)
Sárgalapok: Lacen (26. perc), illetve Lolo (47.)

Délutáni tévés-meccs beharangozónkban már utaltunk rá, hogy remek meccs van kilátásban. A győztes, ha nem is mindent, de azért egy továbbjutó helyet visz, míg a vesztes búcsúzik. A döntetlen pedig Togo-nak kedvezne. Ahogy kedvezett is, ugyanis, bár szerencsénkre nem egy újabb 0-0-s agymenésnek lehettünk tanúi. Sőt, kifejezetten mozgalmas derbi volt ez, bár a tét sem volt kicsi. Az első játékrészben talán Togo dominált inkább, főleg az elején, aminek köszönhetően már a 13. minutumban megszerezték a vezetést Serge Gakpé-nek köszönhetően. A francia Nantes játékosa első gólját szerezte a tornán, bár pont a legjobbkor. Ezt követően tovább erőltette a támadásokat a togói válogatott, ám semmi sikerrel, és ez megbosszulta magát. Tunézia ugyanis a 30. percben, a hazájában, az Esperance Tunis-ban labdázó Khaled Mouelhi góljával egyenlített. A szünet utáni 45 perc ugyanúgy kezdődött, mint az első háromnegyed óra, Togo belelendült, majd a tunéziaiak egyre jobban jöttek fel. Sőt, a fehérben játszó északi válogatott még a vezetést, és a továbbjutást is megszerezhette volna, ám az egalizáló Mouelhi elhibázott egy büntetőt. Az elpuskázott lehetőségekre a túloldali kapunál se volt panasz, ott Emmanuel Adebayor jeleskedett ebben. Az állás már nem változott, az 1-1-gyel Togo lépett tovább.

TogoTunézia 1-1 (1-1)
Mbombela Stadium, Nelspruit
Vezette: Bennett (dél-afrikai)
Togo: Agassa – Akakpo, Nibombé, Bossou, Djené – Mamah, Amewou, Romao, Gakpé (J. Ayité, 75. perc), F. Ayité (Ouro-Akoriko, 89.) – Adebayor (Womé, 90+4.).
Tunézia: Serifia – Hihri, A. Abdennur, Sammam, Hazri (Dauadi, 62. perc)– Traui (Ben Jusszef, 88.), Muelhi, Hammami, Mszakni – Uszama Darragi, Kelifa.
Gólszerzők: Gakpé (13. perc), Mouelhi (30., büntetőből)
Sárgalapok: Gakpé (57. perc), Nibombé (65.), J. Ayité (76.), Adebayor (76.), Agassa (77.), F. Ayité (86.), illetve Muelhi (12.), Mszakni (39.), Hazri (52.)

A D csoport végeredménye: 1. Elefántcsontpart 7 pont, 2. Togo 4 pont (4-3), 3. Tunézia 4 pont (2-4), 4. Algéria 1 pont.

Szerző: Balogh József