Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bajnokok Ligája: Az ukrán bányaváros csapata fogadja a német iparvárosét

A Bajnokok Ligája nyolcad-döntőjének egyik legjobb összecsapásának ígérkezik az a találkozó, melyen a német bajnok Borussia Dortmund látogat az ukrán bajnok FK Sahtar Doneck otthonába.

Shakhtar DonetskBorussia Dortmund 20:45 (Digi Sport 2)

Mindkét csapat nagyon kemény csoportból jutott el az egyenes kieséses szakaszig. Lássuk először a hazaiakat.

A Sahtar Doneck az E-csoportból jutott tovább, ahol többek között a tavalyi győztes Chelseavel, az olasz bajnok Juventussal és a dániai Nordsjaellandal kellett megküzdeniük a továbbjutásért. A Sahtar a csoportmeccsek során végig keményen küzdött, aminek meg is lett az eredménye, hiszen a két favorit közül a Chelseat maga mögött tudta, így második helyen továbbjutott a csoportból, ami mindenképpen nagyra értékelendő. Kiemelkedő eredményük volt a csoportmeccsek során a hazai Chelsea elleni győzelem (2:1), valamint a Juve elleni idegenbeli döntetlen (1:1).

Ezzel szemben a vendégek még nagyobb meglepetést okoztak a csoportkör során, hiszen első helyen végeztek a D-csoportban, amit mindenki úgy ismert, hogy halálcsoport, ráadásul veretlenül, s közben olyan ellenfelekkel kellett megküzdeniük, mint a Real Madrid, Manchester City valamint az Ajax. A hollandokat idegenben és hazai pályán is legyőzték, az angol bajnokokkal idegenben döntetleneztek, hazain pedig győztek, s ez igaz a Real elleni két mérkőzésükre is.

Most pedig nézzük a téli erősítéseket illetve távozásokat.

Sahtar Doneck: Az ukrán klub részéről egyetlen jelentős szerzemény illetve távozás volt. Az érkező játékos név szerint Taison, aki a Metalist Kharkiv együtteséből jött 13,5 millió fontért, mely összeg rekordnak számít két ukrán csapat között. A távozó játékos pedig nem más, mint a klub egyik volt legjobbja Willian, akit az Anzsi Mahacskala vásárolt meg óriási 30 millió fontos összegért.

Borussia Dortmund: A Dortmund részéről szintén nem volt nagyon mozgalmas a tél, mindössze a Real Madridtól érkezett az a Nuri Sahin, aki már korábban is játszott az együttesnél. A klubot elhagyó oldalon sem volt nagy a mozgás, mivel csak Ivan Perisic illetve Chris Löwe távozott.

Ezek után nézzük a lehetséges felállásokat, és a játékvezetőt.

Sahtar: 4 – 2 – 3 – 1

Pyatov – Sma, Chygrynskiy, Rakytskyy, Rat – Hubschmann, Fernandinho – Teixeira, Mkhitaryan, Douglas Costa – Luiz Adriano

Vezetőedző: Mircea Lucescu

Dortmund: 4 – 2 – 3 – 1

Weidenfeller – Piszczek, Subotic, Hummels, Schmelzer – Bender, Sahin – Blaszczykowski, Götze, Reus – Lewandowski
Vezetőedző: Jürgen Klopp

A mérkőzésen a sípot Howard Webb fogja fújni, aki már számos rangos futball eseményt is vezetett, mint például 2009-es Inter – Bayern BL döntőt, valamint a Spanyol – Holland VB döntőt is. A munkáját Michael Mullarkey és Darren Cann segítik. A gólbírók pedig Michael Oliver és Andre Marriner lesznek. A negyedik játékvezető szerepét pedig Stephen Child fogja betölteni.

További érdekességek:

Sahtar:
-Az elmúlt két hónapban nem játszottak tétmérkőzést, viszont a 12 felkészülési mérkőzésükből 10-et megnyertek, úgy hogy mindenképpen jó formában vannak.

-Mircea Lucescu vezetésével a Donyecki együttes 2012-ben egyetlen egy meccset bukott el hazai pályán, méghozzá a Juventus elleni csoportmérkőzést (0:1).

Dortmund:
-Az egyik legyőzhetetlen csapat a csoportkörök során, mellette a Juve, a Malaga, valamint a Ruhr vidéki rivális Schalke nem szenvedett vereséget.

-Lewandowski az utolsó hat meccsén mindig betalált.

-A hétvégi bajnoki meccsen a sárga – feketék elszenvedték egyik legsúlyosabb vereségüket hazai pályán. 1:4-re kaptak ki a Hamburg együttesétől, ennél nagyobb vereséget csak a Bayern mért rájuk még 2009-ben, akkor 1:5-re kaptak ki.

A két csapat 2001-ben találkozott egymással utoljára a Bajnokok Ligája selejtező körében, akkor idegenben 2:0-ra győzött a Dortmund, majd a visszavágón 3:1-re győzték le az ukránokat.

A szakértők szerint többnyire a Dortmundot látják esélyesnek az idegenbeli találkozón, de azért nem szabad leírni a donyecki együttest,

Báló Bence