Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Fogadási csalás-sorozat: Rekord összeg egy BL mérkőzés manipulálásáért

Puskás Ferenc híressé vált mondását idézi a blikk.hu a fogadási csalásokkal kapcsolatban: „Nagy pénz, nagy foci, kis pénz, kis foci.”

Amint az olvasható, a nemzetközi fogadási maffia tagjai jelentős összeggel próbálnak megvesztegetni labdarúgókat, hogy egy-egy kiszemelt mérkőzés eredményét befolyásolják. Minél nagyobb a rangja egy eseménynek, annál mélyebben kell „zsebbe nyúlnia” a szindikátusnak, hogy az „ösztönzőerő” célba találjon a beépített embernél.

Az eddig nyilvánosságra került információk alapján a Debrecen montenegrói válogatott kapusa, Vukasin Polekszics a hazai „rekorder”. Neki 100 000 eurót, mai árfolyamon 29 millió forintot ajánlottak a bochumi ügyészség által gyanúsított balkáni társaság tagjai a 2009-es Fiorentina elleni hazai Bajnokok Ligája mérkőzésért – olvasható a bulvárlap összeállításában.

Egy évvel korábban az UEFA-kupa selejtezőjében volt érdekelt a Loki. Akkor a svájci Young Boys elleni selejtezőre több játékosnak is 50 ezer eurót, mintegy 14 és félmillió forintot ajánlottak. A mérkőzést 3-2-re elvesztette a Debrecen.

A lap szerint a honi élvonalban jóval szerényebb összeg is elég egy-egy találkozó befolyásolásához. Nem megerősített hírek szerint 2009 tavaszán az Újpest – Honvéd összecsapást 20 ezer euróval próbálták manipulálni. Ezt a találkozót 3-0-ra nyerte a lila-fehér csapat. Nagyságrendileg hasonló mennyiségű pénzt szántak a Honvéd Siófok elleni Magyar Kupa találkozójára. A Ligakupában egy barcsi férfi, B. Tamás 1500 eurót kínált a Siófok – Pécs mérkőzés elcsalásáért 2011-ben.

A lap közölt egy összehasonlítást is: 2011 májusában rendezték a Lecce – Lazio találkozót, amelyet a rómaiak nyertek 4-2-re. Itt 600 ezer euróról, mintegy 170 millió forintról hallani a feltételezett magyar elkövetők kapcsán, akik 2 millió eurót nyertek az ügyleten, ez mai árfolyamon 580 millió forint.

A maffia nem kíméli az utánpótláskorúakat sem. Az U20-as válogatott elvesztette a 2008-as Szlovákia elleni találkozóját 4-1-re. Akkor Somodi Bencét keresték meg.

„Háromezer eurót kínáltak, ha kikap a csapat” – mondta el akkor Somodi.

Nemrég pedig békéscsabai fiatalokról derült ki, hogy pénzt fogadtak el egy 2002 tavaszán játszott U19-es találkozó befolyásolásáért. Négy játékos fejenként 1000 euróval lett „gazdagabb” az MTK ellen 4-0-ra elvesztett találkozóval.

Gavalovits Sándor