Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Hollandia: Háború a régi nagyhármas között: PSV-Ajax-Feyenoord csata a bajnoki címért

Szinte hihetetlen, de lassan kilábalunk a télből, legalábbis a naptár szerint, és már a 23. köréhez ért talán minden idők egyik legjobb holland bajnoksága. Még mindig elmondhatjuk, hogy akár öt együttes is esélyes a bajnoki címre, bár igazi, reális esélye talán háromnak van a végső győzelemre. Örömhír számunkra, hogy ismét magyar névvel kezdődik a NEC névsora, viszont többi honfitársunk játékáért már jobban kell szorítanunk. Most pedig tekintsük át az Eredivisie hétvégi programját, jó szórakozást!

2013. február 15. Péntek
NEC Nijmegen – VVV-Venlo 20:00
Mostanra biztossá vált, hogy akárcsak múlthéten, úgy most is Babos Gábor védi majd a NEC kapuját. A magyar hálóőr legutóbb nagyon jól, kapott gól nélkül hozta le, az Utrecht elleni derbit. A nijmegen-ieknek most még könnyebb dolga lesz, ugyanis azt a gyengécske Venlo-t fogadják, amely utoljára még december elején tudott nyerni a ligában. Sőt, magát a NEC-et is majd 3 éve tudta utoljára megverni.

2013. február 16. Szombat
Twente – Willem II 18:45
A szombati folytatást, a PSV-től lemaradni látszó Twente kezdi meg. Szinte hihetetlen, bár még mindig csak négy pont a lemaradása, az enschede-i együttesnek, amely a karácsonyt megelőző forduló óta, nem tudott sikert jelentő három pontot szerezni. Tehát Steve McClaren-éknek tett a legrosszabbat az év eleji leállás, ez viszont nem mondható el a lesajnált Willem-ről. A tilburgi kiscsapat folyamatosan halmozza a vereségeket, és egyelőre utolsó, illetve 8 egységnyire van a biztos bennmaradást jelentő, 15. helytől.

NAC Breda – Heracles Almelo 19:45
A vendég Heracles jó két lépessel a NAC előtt jár, bár a két keret erőssége egyformának tekinthető, így egyértelmű, hogy a jobb forma dönthet. Egyébként már csak azért is érdemes lenne a fogadásra hajlamos játékosoknak beikszelni egy esetleges vendég sikert, mert a két együttes legutóbbi hét(!) találkozóján egyaránt almelo-i siker született, függetlenül a pályaválasztó kilététől. Ez utóbbi tény pedig elég meglepő, a nagyjából megegyező erőviszonyok tudatában.

Roda JC – AZ Alkmaar 19:45
Remekül kezdte az évet az látogató együttes, a Gertjan Verbeek vezette Alkmaar, azonban a legutóbbi két körben megtorpant, és vereséget szenvedett a Feyenoord-tól, és a Groningen-től is. A Roda ellenben, ha nem is remekelve, de szépen gyűjtögeti a pontokat a hátsó régióban, már hét bajnoki meccs óta veretlenek, ami szédületes teljesítmény egy kiesés elől menekülő gárdától.

PSV Eindhoven – Utrecht 20:45
A listavezető, és öt hosszú év után újra elsőséget ünnepelni szándékozó PSV idei eddigi legkeményebb falatjával lesz kénytelen megküzdeni. Persze hozzá kell tennünk, hogy ha a Philips-gyáriak előző hétvégi arnhemi 2-2-je meglepetés, akkor az Utrecht hazai szénné égése, a NEC ellen, már maga a világszám. A mostani vendégek azonban még így is jó eséllyel pályázhatnak a dobogós helyezésekre, az előttük álló riválisok folyamatosan botladoznak, ahogy eddig is tették.

2013. február 17. Vasárnap
Vitesse Arnhem – Groningen 12:30
Az imént emlegetett Vitesse a csoda számba menő ősz után, idén nagyon mélyről próbál feljönni. Mondjuk a nagyon mély kifejezés nem a tabellán elfoglalt helyezésükre utal, hiszen még mindig az 5. helyen állnak. Inkább az egyenetlen teljesítményük az, ami mostanra elbizonytalaníthatta szurkolóikat, hogy akkor most, miként is áll a Fred Rutten gardírozta egylet. A Groningen már egy döntetlennel is boldog lehetne, amivel biztosíthatná középmezőnybeli pozícióját.

ADO Den Haag – Heerenveen 14:30
Hágába látogat a Heerenveen. Horváth Gábor kátékára aligha van remény a vendéglátóknál, ám sajnos Otigba Kenneth sem kapott bizalmat az utóbbi egy-két hétben. Persze reméljük, hogy van Basten mester meggondolja magát, és legalább a padra leülteti az ifjú magyar védő tehetséget.

Zwolle – Feyenoord 14:30
Az újonc Zwolle otthonában vizitál a Feyenoord, amely bár továbbra is hullámzó teljesítményt nyújt, már fel tudott kapaszkodni a dobogóra is, sőt a bajnoki elsőség is látótávolságon belülre került. A PEC azonban skalpvadász hírében áll, ugyanis alig egy hónapja Eindhoven-ben verték a mostani elsőt, így nem kétséges, hogy Ronald Koeman-ék sem számíthatnak barátságos fogadtatásra, így remek kis gólpárbaj várható, ahogy az lenni szokott a két klub összecsapásain.

RKC Waalwijk – Ajax 16:00
Ha esetleg szombaton megbotlana a PSV, itt a nagy esély az Ajax-nak, a felzárkózásra. Persze aligha vehetik félvállról az RKC-t, hiszen a sárga-kékek nyílván nem véletlenül tanyáznak a táblázat középső harmadában. Bár nem csak az erőviszonyok szólnak a De Boer csapat mellett, ugyanis a waalwijk-iek utolsó 10 meccsükből mindösszesen egyetlen egyet tudtak megnyerni, így hát a jelentős dán kompániával rendelkező Ajax, a hétközi EL győzelemmel szerzett önbizalommal akár a földbe is döngölheti, esélytelenebb ellenfelét.

Szerző: Balogh József