Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bajnokok Ligája: a fehér-piros párharc! – avagy az Arsenal – Bayern München mérkőzés elé

Kedden este az Arsenal az Emiatesben fogadja a Bayern München csapatát. A német rekordbajnok sokkal kedvezőbb előjelekkel várhatja a londoni összecsapást. A bajorok szárnyalnak a Bundesligában, remek formában vannak. Az Arsenalról elég csak annyit említeni, hogy a csapat óriási meglepetésre a hétvégén, a Blackburn elleni hazai vereség következtében búcsúzott az FA Kupa küzdelmeitől. Az angolok gyengélkedése ide, vagy oda nagy meglepetés lenne, ha ez a párharc nem a visszavágón dőlne el.

A bajorok október utolsó napja óta minden sorozatot figyelembe véve, nem találtak legyőzőre. Jupp Heynckes csapata parádés szezont fut. A „Salátástálat” akár már előre oda lehetne ajándékozni a Bayernnek. A német rekordbajnok háza táján ennek tudatában nyugodtan készülhetnek a BL küzdelmeire és nem titkolt céljuk a tavalyi vesztes finálé után a sorozat megnyerése. Ennek megvalósítása érdekében először az Arsenal több sebből vérző testén vezet az útjuk.

Az „Ágyúsok” szokatlan, egyesek szerint önmagukhoz képest méltatlan eredményeket produkálnak idén. A Premier League tabelláján mindössze az 5. helyen tanyáznak, 4 pontra a csapat számára minden szempontból fontos jövő évi BL részvételtől. Ráadásul a hétvégi kupafiaskó után azt mondhatjuk, hogy Arséne Wenger talán még sose került ennyire közel a szakadék széléhez. Egyre többen követelik az idősödő gall menedzser távozását a csapat éléről. A francia szakembernek kiváló lehetőség a Bayern elleni párharc arra, hogy elhallgattassa a kétkedők egyre gyarapodó táborát.

„A Bajnokok Ligája egyáltalán nem hasonlítható az FA Kupához. A hétvégén nekünk semmi nem sikerült és ennek köszönhetően kiestünk. Azonban azt hiszem még így is sokan lennének a helyünkben, Angliában mindenképpen. Azon két angol csapat egyike vagyunk, akik túlélték a BL csoportküzdelmeit. Most csak a Bayern ellen mérkőzésre figyelünk. Nagyon készülünk arra, hogy bebizonyítsuk igazi képességeinket. Kellő tapasztalattal rendelkezünk Európában, egyáltalán nem féltem a csapatomat. Mindenki nagy csapatok és nagy játékosok ellen szeretne játszani, így mi is. Továbbra is úgy gondolom, hogyha sikerül a legjobbunkat nyújtani, akkor nyerhetünk. Bízom a csapatomban! – összegzett Arséne Wenger a londoniak honlapján.

Az „Ágyúsok” egyik kulcsjátékosa, Mikel Arteta azt is elárulta, hogy miben kell változtatniuk. „A mérkőzések első 20-25 percében általában akadozik a játékunk, nagy előnyt adunk ezzel az ellenfeleinknek. Kedden megpróbáljuk bizonyítani az ellenkezőjét. Nagyon fontos, hogy a jó kezdés az ehhez hasonló nagy meccseken, hiszen ha sikerül, akkor nagyobb esély adódik a győzelemre.” – fogalmazott a spanyol középpályás.

A rivális Bayern szakvezetője, Jupp Hynckess az előjelek tudatában is óvatosan nyilatkozott a mérkőzéssel kapcsolatban. „ Biztos vagyok benne, hogy az Arsenal hamarosan újra megtalálja a ritmust. Nagyon – nagyon jók támadásban, remek együttes. Néhány igazán kiváló futballistájuk van, egy pillanatra sem szabad alábecsülnünk őket. Ugyanakkor magabiztosak vagyunk.”

A bajorok háza táján szokás szerint szinte mindenki megszólalt a mérkőzéssel kapcsolatban. Karl –Heinz Rummenigge a klub elnöke korábbi játékosukra, Lucas Podolskira hívta fel a figyelmet. „Nagyon örülök, hogy újra találkozunk, remek játékos. Remélem, most mégis kedveskedik nekünk azzal, hogy nem talál a hálónkba. Feltétlenül figyelnünk kell rá” – nyilatkozta a sportvezető.

Az óvatosság ellenére mégis a bajoroknak van kevesebb félnivalójuk. Javi Martinez felépült sérüléséből, könnyen ott lehet akár a kezdőcsapatban is. A Bayernnél biztosan hiányozni fog az eltiltását töltő Jerome Boateng és a sérült Claudio Pizarro, Holger Badstuber duó. Ennek ellenére a legerősebb összeállításban léphetnek pályára. Csak úgy, mint a hazaiak, akik sokat köszönhetnek Fortunának is, hogy a csapatot legendásan és rendszeresen sújtó sérüléshullám most éppen elkerülte őket. Egyedül a balhátvéd posztján lehet némi problémája Arséne Wengernek, Kieran Gibbs és Nacho Monréal távollétében.

Várható kezdőcsapatok:
Arsenal: Szczesny – Sagna – Koscielny – Mertesacker – Vermaelen – Arteta – Ramsey – Wilshere – Walcott – Podolski –Cazorla
Bayern: Neuer – Lahm –Van Buyten – Dante – Alaba –J.Martinez – Schweinsteiger –Muller –Kroos – Ribery –Mandzukic

Néhány érdekesség:
• A két csapat mindössze 4-szer találkozott egymással BL-ben, ebből csupán egyszer nyert az Arsenal.
• Legutóbb szintén a nyolcaddöntőben futottak össze, a 2004-2005-ös szezonban. Akkor a bajorok összesítésben 3:2-re továbbjutottak.
• Oliver Giroud négy gólpasszt jegyez az idei BL szezonban, nála csak Zlatan Imrahimovic szolgálta ki többször a társait, 5 alkalommal.
• A Bayernben 9 különböző játékos talált az ellenfelek kapujába, ez a legtöbb az idei kiírásban.
• A bajorok engedték a legkevesebb kapura lövést ellenfeleiknek a csoportkörben, szám szerint 17-et.
• A Bayern legutóbb 2001-ben nyert a szigetországban, akkor a Manchester United győzték le a negyeddöntőben, 1-0 arányban. Ráadásul a győzelem után meg sem álltak a BL serleg megnyeréséig.

Nagy Ákos