Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Megfelelt! – Érkezik a gólvonal technológia

A FIFA licence-t megkapó HawkEye és GoalRef technológiák a 2012-es klubvilágbajnokságon voltak tesztelve. A Nemzetközi Szövetség szerint mind a két megoldás beváltotta a reményeket, így a jövő nyári világbajnokságon már élesben működnek.

„A Japánban rendezett klubvilágbajnokságon sikeresen alkalmazták a gólvonal-technológiát. A sikeres bevezetés azt jelenti, hogy a FIFA eldöntötte: gólvonal-technológiát alkalmaz a 2013-as Konföderációs Kupán és a 2014-es világbajnokságon is.” – fogalmaz közleményében a FIFA.

A nemzetközi szövetség nyílt pályázatot ír ki, így a már lincence-szelt két technológia mellett másokat is várnak. Az újabb jelentkezőknek minden minősítési teszten sikeresen át kell esniük. Az előzetes tervek szerint a nyári konföderációs kupa és a jövő évi világbajnokság minden helyszínén alkalmazzák a gólvonal-technológiát.

HawkEye: A teniszben is ismert vidós megoldás, amely a stadion több pontjára felszerelt kamerák segítségével határozza meg a labda helyzetét, és ha a játékszer túljut a gólvonalon, akkor jelez a játékvezetőnek.

GoalRef: Mikrochipet ültetnek a labdába, amely a kapu körül elhelyezett mágneses téren belül jelzi a játékszer helyzetét. Kapuba jutás esetén egy másodperc belül jelez.

Gavalovits Sándor