Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Stadion-, és legendabúcsúztató: Döntetlen, könnyek

Kora este a CFR Cluj elleni gálamérkőzésen lépett utoljára pályára a Ferencváros a jelenlegi Albert-stadionban. A zöld-fehérek kezdőcsapatában az elmúlt évtized néhány kiválósága kezdett, valamint reményteljes fiatalok. A kolozsvári vasutas klub elleni találkozó gól nélkül ért véget.

Hivatalosan öt órakor kezdődött a program, ám maga a gálamérkőzés fél hatkor. Először egy óriásbábosok által lejátszott – természetesen hazai győzelemmel záruló – Újpest elleni találkozóval, majd zenekari felvezetéssel vonultak ki a stadionba a klub korábbi és jelenlegi Világ-, olimpiai-, Európa-, és magyar bajnokai, a szakosztályok tagjai, a Baráti Kör tagsága, és természetesen az 1995-96-os BL főtáblára jutott csapat játékosai. Utóbbiakat hatalmas éljenzés fogadta.

Az összecsapás előtt búcsúztatták el hivatalosan Lipcsei Pétert, Lisztes Krisztiánt, Keller Józsefet, Dragóner Attilát, Balog Zoltánt és Rósa Dénest. Mindannyian kezdőként kaptak szerepet Ricardo Moniztól. A kezdőrúgást Albert Flórián, a stadion névadója, a „Császár” unokája, ifjabb Albert Flórián végezte el.

A felek nagy elánnal vetették magukat a küzdelembe, az első percekben Lipcsei és Ivo Pinto összecsapása után a kolozsváriak portugálja nem tudta folytatni. Dragóner Attila, Keller József és Balog Zoltán tanárian takarított hátul. Dragónernek még egy csukafejest is megengedhetett magának, bizonyítva, hogy a tudásuk semmit sem kopott az évek folyamán. Igaz, Balog jelenleg a másodosztályban szereplő Gyirmót futballistája. Negyedóra elteltével Lipcsei Péter vastaps közepette hagyta el a gyepet, hogy átadja helyét az erdélyi együttesben futballozó Vass Ádám öccsének, Vass Máténak. Itt jegyezzük meg, hogy Ádám jelenleg sérüléssel bajlódik, ezért nem tudott pályára lépni. Előtte azonban a kezdőkörben a jelenlegi keret tagjai mind kezet fogtak a klub ikonjával. Majd az első félóra leteltével a jelenlegi játékosok sorfala között hagyta el a pályát a lecserélt Dragóner, Keller, Lisztes, Rósa kvartettet. A pályán a néhány helyzetet leszámítva inkább a keményebb belépők játszották a főszerepet, ennek folyományaként három vendégvédőt is le kellett cserélni. Fordulás után nagy elánnal kezdett a Fradi, ez mintha megzavarta volna a Kolozsvárt, és Ricardo Cadu szerencsétlen mozdulattal tizenegyest hozott össze, ám Juha Hakola kihagyta.

„Sajnos még nem épültem fel, hogy vasárnap a Fradi ellen pályán legyek – mondta a fradi.hu-nak a ferencvárosi nevelésű, jelenleg Kolozsvár-profi Vass Ádám.Igyekszem folyamatosan tájékozódni a csapat szereplésével kapcsolatban. A legutóbbi, Újpest elleni derbi megtekintését például ki nem hagytam volna. Szerencsére kint, Kolozsváron is élőben tudtam nézni a mérkőzést.”

„A bérletesek megszerezhetik székeiket, felszeleteljük a kapukat, eladjuk a gyeptéglákat, a teljes bevétel a ferencvárosi fociutánpótlásba kerül.” – mondta el korábban Orosz Pál vezérigazgató.

A klubház két oldalán kivetítőkön peregtek az elmúlt évtizedek legnagyobb sikereinek és emlékezetes meccseinek képei. A találkozón ott volt a 85 esztendős Springer Miklós is, aki az egyik alapító, Springer Ferenc unokája. A Fradi himnuszát követően zenekari felvezetéssel a Zöld Sas nyomában léptek a stadion gyepére a klub korábbi sikeres sportolói, a Baráti Kör tagjai, valamint a lassan húsz esztendeje BL-be jutott labdarúgók. Nagy tapsot kapott Kű Lajos, Springer Miklós, Rudas Ferenc mellett Pintér Attila is, aki ezidáig a legutolsó bajnoki címet szerezte a labdarúgókkal 2004-ben. Kubatov Gábor elnök és ifj. Orosz Pál köszönti, búcsúztatta hivatalosan is Lipcsei Pétert, Keller Józsefet, Dragóner Attilát, Lisztes Krisztiánt, Rósa Dénest és Balog Zoltánt. Mindegyik játékos egy-egy képet kapott.

A relikviaként megvásárolható székek darabjai 5000 forintba kerülnek. A többi stadion darabért is körülbelül 10000 forint körüli kiadással kell számolnia annak, aki megvásárol egy-egy részecskét a Fradi történelméből.

Ezzel hivatalosan is elbúcsúzott a jelenlegi aréna, hogy a következő negyven hazai találkozóra és az utána következő 39 pályaválasztóként lejátszandó mérkőzésre már a Puskás stadionban kerüljön sor.

Ferencváros–CFR Cluj 0–0
Budapest, Albert-stadion, 7 000 néző. V: Szabó Zs.
Ferencváros: Ranilovic (Kunsági, a szünetben) – Jovanovic, Dragóner (Pantelisz, 29.), Balog Z., Keller (Birtalan, 29.) – Rósa D. (Simita, 29.), Lipcsei (Vass M., 14.), Csilus, Lisztes (Nehéz, 29.) – Gárdos, Hakola. Vezetőedző: Ricardo Moniz
CFR Cluj: Felgueiras (Stancioiu, a szünetben) – Ivo Pinto (Panin, 14.), Maftei (Cadú, a szünetben), Piccolo (Nuno Diogo, 42.), Rada (Sané, 39.) – Godemeche, Muresan, Muniru, Rui Pedro – Kapetanosz, Deac. Vezetőedző: Paulo Sérgio

Sárga: Csilus (34.), Muniru (35.), Cadú (58.), Rui Pedro (65.)

Gavalovits Sándor