Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Kibrusztolt döntetlen Törökország ellen

A magyar válogatott döntetlent ért el Isztambulban, így továbbra is saját kezében van a sorsa. Burak Yilmaz góljára a csereként beálló Böde válaszolt.

A pálya és az időjárás sem volt kedvező, hiszen a mérkőzés előtt egy órával leszakadt az ég Isztambulban, és a találkozó alatt is folyamatosan zuhogott az eső. Ennek következtében felázott talaj és csúszós fű várta a két együttest. Nem kezdtek rosszul a mieink. Az első bő negyedóra kiegyenlített játéka utána azonban nyomasztó fölénybe került a hazai válogatott. Az első félidő legnagyobb részében felemésztette a védekezés a magyarok erejét. Egy igazán veszélyes helyzetünk volt. Hasonlóan románok elleni első gólhoz, ezúttal is Hajnal felívelt labdáját fejelte kapura Vanczák, ám a török kapus védeni tudott, a kipattanót szintén a Sion bekkje lőtte rá, Kivrak azonban ezt combbal hárította, igaz a felperdülő labda a lécről vágódott vissza a mezőnybe. Fokozatosan vette át a mérkőzés irányítását Abdullah Avçi legénysége, és egyre másra vezette a veszélyes akciókat. Csak Királyon és a tanárian futballozó Korcsmáron valamint a török támadókon múlott, hogy nem kapott gólt a magyar csapat. A hazaiak legnagyobb lehetőségét Arda Turan és Burak Yilmaz hozta össze, az Atletico Madrid középpályása Vanczák mellől tudott keresztbe lőni, a berobbanó Yilmaz lába mellett épphogy elcsúszott a játékszer.

A játékfelfogás nem volt a legjobb, a középpályások nagyon magára hagyták Szalai Ádámot elől. A labdákat ne tudták megtartani hosszabb ideig a mieink. Szalai is csúszkált, nehezen tudott talpon maradni a nedves füvön, ennek következtében a labdákat sem tudta rendesen megtartani.

A második játékrész előtt kényszerű cserét kellett végrehajtania Egervári Sándornak, Korcsmár combja megsérült, helyére Guzmics Richárd állt be. A játék képe nem változott, továbbra is a félholdasok irányították a mérkőzést. Aminek viszonylag hamar, már az első negyedóra végén meglett az eredménye. Mészáros mögül bújt ki egy beadásra Yilmaz – ki más – és befejelte a törökök vezető gólját. A gól után Egervári Sándor cserélt, Hajnal Tamás helyét a második válogatott mérkőzésén pályára lépő Böde váltotta. Nem is kellett sok a „Madocsai Messi”-nek, hogy betaláljon. Kádár nagy bedobását éppen Böde elé vette le az egyik török védő, a Fradi támadója Kivrak érintésével a hálóba bombázott. Pár perccel később Guzmics is megszerezhette volna első válogatott gólját, azonban fejese kevéssel ment kapu mellé. A hajrában már nem kockáztatott egyik csapat sem, bár a törökök ekkor is tudtak helyzetet teremteni. A végén Hamit Altintop kaszálta el a levegőben Kádárt, ám mutatványa nem ért lapot. A játék képe alapján megérdemelt pontosztozkodás született, ezzel továbbra is a második helyen áll válogatottunk a csoportban.

A találkozó góljai:

Törökország – Magyarország 1–1  
Isztambul, Sükrü Saracoglu Stadion. Vezette: Milorad Mazsics (szerb)
Törökország: Onur Kivrak – Gökhan Gönül, Semih Kaya, Bekir Irtegün, Hasan Ali Kaldirim – Nuri Sahin, Selcuk Inan – Arda Turan, Alper Potuk (Hamit Altintop, 70.), Umut Bulut – Burak Yilmaz.
Magyarország:
Király Gábor – Vanczák Vilmos, Korcsmár Zsolt (Guzmics Richárd, a szünetben), Mészáros Norbert, Kádár Tamás – Pintér Ádám, Varga József – Koman Vladimir, Hajnal Tamás (Böde Dániel, 68.), Dzsudzsák Balázs – Szalai Ádám (Elek Ákos, 78.).
g.: Yilmaz (63.),, ill. Böde (71.)

s.: Irtegün (59.), Yilmaz (87.) ill.: Varga (48.), Dzsudzsák (58.), Böde (75.), Király G. (90+2.)

„Ismerve a körülményeket, elégedettek lehetünk az egy ponttal. Forró hangulatú mérkőzésen, egy katlanban értük el ezt a döntetlent, és így a tabellán előnybe kerültünk a mögöttünk lévő csapatokkal szemben. Az egyenlítő találatunk után nem tudtuk megtartani a labdát megfelelően, ezért cseréltem támadó helyett középpályást, de még egyszer hangsúlyozom, ismerve a körülményeket, elégedettek lehetünk. Ha tudtuk volna, hogy Böde Dániel gólt szerez, már hamarabb beküldjük. Nagyon elszántan lépett pályára, és jól is futballozott, örülünk, hogy sikerült gólt szereznie. Összességében elégedettek vagyunk, örülünk a megszerzett pontnak.” – értékelt Egervári Sándor.

Gavalovits Sándor