Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Nekik nem jött be a Barca – Mi lesz Neymar-ral?

Mai egyik cikkünkben, már mi is hírt adtunk azon értesülésről, hogy a brazil csillag, Neymar mégis hajlandó lesz aláírni a katalán Barcelonához. Ez a tény alighanem, nem csak nekünk juttatta eszünkbe azokat a játékosokat, akiket gyakran nagy dérrel-dúrral szerződtettek a gránátvörös-kékek, ám vagy önhibájukból, vagy másból kifolyólag nem hogy a világot, de még a kezdőcsapatba kerülést is csak ritkán válthatták meg néha.

Rüştü Reçber (török, már visszavonult)
Az egyik legendásabb török játékos, a harci festést, az arcán hordó kapus csupán egy esztendőt vesztegelt Katalóniában. Az ő története akkor kezdődött, mint amikor a Barcelona felemelkedett, a 2000-es évek elején. Egészen pontosan 2003 nyarán. Ekkor szerződött oda Ronaldinho is, akinek leigazolása hozta el a Barca „újkori” történetének aranyéveit.
A török hálóőr azonban nem sok sót evett meg, az akkor még csak 23-24 esztendős Victor Valdés mögött, aki akkoriban kezdett el magához képest megbízhatóan, egyenletesen játszani. Rüstü a következő nyáron haza is menekült szeretett klubjához, a Fenerbache-hoz, hogy aztán 2012-ben, a Besiktas-szal fejezze be kalandoktól sem mentes, hosszú pályafutását.
A Barcelona ennyit fizetett érte: ingyen
Ennyiért adta tovább: ingyen
Jelenlegi értéke:-

Dimitrij Csigrinszkij (ukrán, Sahtar Donyeck)
Az ukrán válogatott védő még ma is aktív, hiszen még csak 27. évét tapossa. Ha nem is sikerült katasztrofálisan egyetlen, a Nou Camp-ban töltött idénye, azért azt jónak sem mondanánk. 14 tétmérkőzésen léphetett pályára, a termése pedig három sárgalap és ennyi. Na jó persze ne legyünk hamariak, egy védőről van szó. Sejtésünk ellenére még így is a hosszú hajú bekk lehet a Barca történetének legnagyobb ráfizetése, hiszen 2009 nyarán 25 millió eurót sem sajnáltak érte, hogy aztán egy esztendővel később 15-ért visszaadják anyaegyesületének, a Sahtar Donyeck-nek. A katalánok ráfizetése innen már csak másodikos matek lecke…
Csigrinszkij karrierje azóta kicsit (oké, nagyon) visszaesett, kikerült a válogatottból, értékének már csak töredékéért lenne eladható, csak epizodista a bányászvárosiaknál.

A Barcelona ennyit fizetett érte: 25 millió euró
Ennyiért adta tovább: 15 millió euró
Jelenlegi értéke: 5 millió euró

Thiago Motta(brazil-olasz, Paris Saint-Germain)
Néha még a nagy Barcelonánál, a híres-neves „La Masian” se veszik észre a tehetségeket. A brazil születésű Motta 1999-ben került a B csapathoz. 2001-ben került a nagycsapathoz, ott pedig 2007-ig 98 tétmeccsen bizonyíthatott, a legkülönfélébb edzők keze alatt. Mondanunk sem kell, senkinek nem lett a szíve csücske valamiért, talán mert sosem volt olyan technikás, mint Ronaldinho, olyan pontos mint Xavi, pedig a későbbiekben mindig a csapat motorjának számított adott együttesénél. Mára, a 31 esztendős Motta az olasz válogatott meghatározó tagjának mondhatja magát, és részese a feltörekvő PSG sikereinek.
A Barcelona ennyit fizetett érte: nincs információ
Ennyiért adta tovább: 2 millió euró
Jelenlegi értéke: 11 millió euró

Juan Román Riquelme (argentin, Boca Juniors)
A legtöbb csapatánál, legyen az bármely klub, vagy akár az argentin válogatott, nagy tisztelet övezte. Ötletes játéka mindig nyomot hagyott, hagy a drukkerekben, ám pont rosszkor szerződött a Barca-hoz. A nehéz természetű Louis van Gaal hol a bal, hol a jobb oldalon játszatta, figyelmen kívül hagyva, hogy Riquelme mindig is középen játszott.
A barcelonai egy idénye alatt bár 30 mérkőzésen lépett pályára a Primera Division-ban, ám csak három gólt ért el, ami édeskevés volt, az elvárásokhoz képest. Pályafutása a Villareal-nál teljesedett ki, már amit egy olyan színtű csapathoz viszonyítva el lehet érni. Jelenleg is szeretett együttese, a Boca szolgálatában áll.
A Barcelona ennyit fizetett érte: 10 millió euró
Ennyiért adta tovább: 10 millió euró
Jelenlegi értéke: 750 ezer euró

Javier Saviola (argentin, Málaga)
Egy újabb financiális katasztrófa az alanyunk. Saviola 2001-ben nagy hírveréssel került a Barcelona csapatához. Nem kisebbet vártak tőle, mint egy új aranykor eljövetelét, hiszen személyében tisztelhettük a sokadik, és továbbra sem utolsó Maradona utódot.
Ugyan statisztikailag nem sikerült rosszul katalóniai négy szezonja (három+egy), ám sosem volt igazi alapember, Frank Rijkaard edzősége alatt folyamatosan egyre hátrébb szorult a rangsorban. Végül 2007-ben ingyér lett a nagy rivális Real Madrid játékosa. Gránátvörös-kékben 119 találkozón 49-szer köszönt be az ellenfelek hálójába.
Saviola, vagy ismert becenevén a „Nyúl” a Málaga egyik kulcsjátékosa, ennek ellenére 2007 óta a válogatott közelébe sem kerülhetett, pedig még mindig csak 31 éves, a kölyökképű támadó.
Barcelona ennyit fizetett érte: 35,9 millió euró
Ennyiért adta tovább: ingyen
Jelenlegi értéke: 4 millió euró

Keirrison (brazil, Coritiba FC)
Nagy talány, hogy mi volt a brazil penge leigazolásának célja. Keirrison még soha, egyetlen tétmeccsen sem léphetett pályára a katalánoknál, noha nem kis összeget adtak ki érte, még azt se lehetne rá sütni, hogy befektetésről lenne szó.
A csöppet sem gólerős középcsatár minden nyáron új együtteshez kerül kölcsönbe, miközben piaci értéke egyre romlik. Most éppen a brazil Série A egyik középcsapatánák, a Coritiba-nál tengődik. Ám most biztosra mentek a Barca vezetői a „távoltartással”, hiszen kölcsönszerződése 2014 nyaráig tart. Aztán meglátjuk mi lesz, de aligha fog már a híres mezben fűre futni.
A Barcelona ennyit fizetett érte: 14 millió euró
Ennyiért adta tovább: ingyen
Jelenlegi értéke: 750 ezer euró

Balogh József