Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Húsz perc után eldőlt az Újpest – Pécs, Kabát százados lett – videóval

Villámrajtot vett az Újpest a Pécs elleni találkozóján az NB I. 24. fordulójában, már a 20. percben háromgólos előnyben voltak a hazaiak. A helyzetek alapján még több gól is eshetett volna, de a kapusok rendre nagy védésekkel akadályozták meg a további gólokat.

A kellemes tavaszi időben megrendezett találkozón a lila-fehérek rögtön az első percben örülhettek. Kabát Péter remek helyzetfelismerése eredményezett gólt. Alig pergett le az első öt perc, amikor már kettővel mentek Leliévre tanítványai. Ekkor egy kissé leült a lilák játéka, és magára húzta ellenfelét. Ez majdnem megbosszulta magát, és kétszer csak Balajczán múlott, hogy nem lett gyors egyenlítés. Majd a huszadik percben Bruno Moraes kibújt védője háta mögül, és Simon Krisztián visszafejelt labdáját juttatta Dibusz kapujába, ekkor már mindenki azt hitte, hogy jön a többi hazai gól, nem így történt. Többször Dibusz védett nagyot, illetve olykor a hazai kapusnak is be kellett vetnie minden tudását, hogy ne kerüljön a labda a lilák kapujába. A félidő vége előtt Grumic esett el Vermes Krisztián mellett, Farkas játékvezető megítélte a tizenegyes, amelyet Wittrédi értékesített. A szünet után úgy tűnt, a Pécs felébredt első játékrészben tapasztalt álmából, és időnként beszorította a hazaiakat. Ebben a periódusban mindkét együttesben benne volt a gól. Az utolsó tízpercre fordulva előbb Vasiljevic fejelte meg csapata negyedik gólját, majd alig egy perccel később Simon Attila használta ki a lila-fehér védők hibáját. A gyors gólváltás után említésre méltó helyzet nem akadt. A helyzetek alapján akár még több gól  eshetett volna, de mindkét kapus a legjobbját nyújtotta, igaz egyik gólról sem tehettek. A játék képe alapján az Újpest megérdemelten tartotta otthon a három pontot.

Újpest – Pécs 4-2 (3-1)
Szusza stadion, 2347 néző, vezette: Farkas Ádám

Újpest: Balajcza – Szélesi, Vermes, Antón, Iandoli – Vasiljevic, Balogh B. (Mihajlovic, 90+1.) – Simon K. (Remili, 68.), Kabát, Christ (Erős R., 81.) – Moraes
Pécs: Dibusz – Lázár, Balogh B., Lantos, Gaál M. – Koller – Nagy O., Akassou (dr. Horváth Zs., 80.), Horváth A. (Simon A., 55.), Wittrédi – Grumic (Uzoma, 80.)

g.: Kabát (1., 6. – második 11-esből), Moraes (19.), Vasiljevic (79.) ill.: Wittrédi (34. – 11-esből), Simon A. (81.)
s.: Gaál M. (7.), Grumic (26.), Vermes K. (34.), Lantos (39.), Akassou (48.), Moraes (48.)

1. perc: Az Újpest kezdte a mérkőzést, és rögtön az első támadásból Kabát révén vezetéshez jutott a hazai együttes. Vasiljevic a tizenhatos előterében lövés helyett önzetlenül passzolt Kabáthoz, a támad 18 méterről kilőtte a jobb sarkot. 1-0.

7. perc: Immár kettővel mennek a hazaiak. Gaál Miklós lökte az egyik újpesti játékost a tizenhatoson belül, amiért a pécsi védő sárgát, az lilák tizenegyest kaptak. Kabát higgadtan helyezett a jobb sarokba, megszerezve pályafutása 100 NB I-es gólját. 2-0.

19. perc: Itt a harmadik is. Újabb bal oldali támadás után Simon fejelte vissza középre Kabát labdáját, és a védők közül kibújó Moraes belepiszkált a labda útjába, amely a kapuba csorgott. 3-0

34. perc: Tizenegyes a Pécsnek! Grumic esett el Vermes Krisztián mellet, a lilák védője sárgát kapott. Wittrédi lazán, amolyan panenkásan emelte Balajcza kapujába a labdát. 3-1

79. perc: Vasiljevic fejesgóljával már három közte. Jobb oldali szöglet után a szerb középpályás emelkedett a legmagasabbra, és a bal alsóba bólintott. 4-1.

81. perc: Simon Attila szinte azonnal kihasználja a lila védők hibáját, és az elcsúszó Antón mellett megszerzi csapata második gólját. 4-2.

A két mester a következőképp értékelt:
Marc Leliévre (Újpest): „Az első huszonöt percben úgy játszottunk, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva, Újpesthez méltó játék volt! Az előny birtokában akaratlanul is visszavett a csapat, természetesen ezt nem kértem tőlük, nem is értettem igazán miért lettek idegesek a játékosok. A szervezettség azonban megmaradt, a négy rúgott góllal és a győzelemmel pedig természetesen elégedett vagyok. Főleg a négy szerzett gólnak örülök, mert a hét folyamán végig azon voltunk, hogy tudatosítsuk a játékosokban, hogy hatékonyabbnak kell lenni a kapu előtt, ez pedig a mai nap sikerült is nekik. „

Lőrincz Emil (PMFC): „Beragadtunk a meccsbe, ahogy a buszunk Pesten a dugóba. Persze az apró csúszás miatt még nem kellett volna így kezdenünk, gyakorlatilag adtunk az Újpestnek húsz perc előnyt. Utána rengeteg helyzetet alakítottunk ki, több gólt is kellett volna szereznünk, Balajczának három hatalmas bravúrja is volt. Előre cseréltünk, háromgólos hátrányból felállva is pontot szerettünk volna szerezni, ez a játékunkban benne is volt, de a helyzeteket be kellett volna lőni…”

Gavalovits Sándor