Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az év legjobbnak ígérkező mérkőzése: Bayern München – Barcelona BL elődöntő

Elképzelni sem tudnánk ennél szebb Bajnokok Ligája elődöntőt. Talán a világ legjobb két klubcsapata fog találkozni kedd este a legrangosabb európai kupasorozatban a döntőbe jutásért. A német rekordbajnok Bayern München fogadja a spanyol sztárcsapat FC Barcelona együttesét.

Mindkét csapat egyaránt hosszú utat tett meg azért, hogy az elődöntőig eljussanak, s ha már idáig eljutottak, akkor szeretnének tovább menetelni a döntőbe. Csakhogy ez egyik részről sem lesz könnyű, s biztosak lehetünk benne, hogy egy fantasztikus mérkőzést fogunk látni.

A Bayern München csapata az F csoportban kezdte meg az idei BL szereplést, ahonnan az első helyen jutott tovább 13 ponttal gondok nélkül. Ezt követően a nyolcaddöntőben az angol Arsenal csapatát búcsúztatta, tulajdonképpen már az első meccsen, hisz idegenben nyertek 3:1-re. Igaz hazai pályán 2:0-ra kikaptak, de ennek ellenére is ők voltak a továbbjutók. A következő körben megkapták az egyetlen talpon maradt olasz csapatot, a Juventust, akiket könnyedén 4:0-s összesítéssel búcsúztattak, s most pedig már elszántan készülnek a Barca elleni elődöntőre.

A Katalánok oldaláról kicsit nehézkesebb volt a továbbjutás, de ők is szép eredményeket felsorakoztatva jutottak el idáig. Az idei küzdelmeket a G jelű csoportban kezdték meg, s nekik sem okozott nagy gondot a továbbjutás. Ők szintén 13 ponttal végeztek az első helyen. A nyolcaddöntőben az AC Milan csapatával kerültek össze. Nagy meglepetésre az első meccsükön a San Siróban 2:0-ra kikaptak, s sokan már temették a csapatot, de végül hazain egy 4:0-ás eredménnyel bizonyítottak és így simán tovább jutottak. A negyeddöntőben a dúsgazdag PSG-vel sorsolták össze a csapatot, akiket meglepetésre sem idegenben, sem pedig hazai pályán nem tudtak legyőzni, de idegenben lőtt több gól miatt ők jutottak tovább a Bayern elleni elődöntőbe.

A két csapat formáját tekintve nincsenek nagy különbségek, hisz jól teljesítenek. A már bajnok München a hétvégén egy felforgatott kezdővel is fél tucat gólt rúgott a Hannover csapatának idegenben. A Barca ennél szerényebben futballozott a hétvégén. Messi nélkül játszottak, s ennek majdnem meg is lett az eredménye, de végül Fabregas a 84. percben megszerezte a három pont sorsát eldöntő találatot.

A két csapat közül talán a Bayernből fog hiányozni több kulcsember. A Bajoroknál sérülés miatt nem léphet pályára Holger Badstuber és Toni Kroos, míg Mario Mandzukic eltiltás miatt nem játszhat. Viszont jó hír, hogy a kisebb bokasérüléssel bajlódó Bastian Schweinsteiger a jelek szerint játszhat. Vendégrészről is akadnak majd hiányzók, de egyáltalán nem pótolhatatlanok. A csapat legnagyobb klasszisa Lionel Messi valószínűleg kezdő lesz, miután úgy tűnik, hogy véglegesen felépült kisebb sérüléséből.

Lehetséges kezdők:

Bayern: Neuer – Alaba, Dante, Boateng, Lahm – Schewinsteiger, Martinez – Ribery, Müller, Robben – Gomez

Barcelona: Valdes – Alba, Adriano, Pique, Alves – Iniesta, Busquets, Xavi – Villa, Messi, Pedro

Nyilatkozatok:

A Bayern csapatkapitánya Lahm szerint minden a legjobbat kell nyújtania a csapatnak. „Minden csapatrésznek bizonyítania kell, de nem csak a védekezésben, a támadásra is nagy hangsúlyt akarunk fektetni. Tudjuk hol állunk jelenleg. Boldog vagyok, hogy újra az elődöntőben vagyunk. Hogy a későbbiekben kivel találkoznánk, számomra mindegy. Az elmúlt párharcokban topcsapatokat búcsúztattunk, de most jön még a java. Nem csak minden játékos, minden szurkoló örül ennek. Úgy gondolom, hogy két futball fesztivál lesz a párharc során.”

A Barca másodedzője Jordi Roura szerint most az ellenfelük az esélyesebb. „Mindhárom csapat, amelyikkel szembekerülhettünk, nagyon kemény. A Bayern hatalmas klub, nagyon nehéz lesz ellene. Ha a Real Madridot kaptuk volna, akkor az inkább rutinszerű párharc lett volna, mivel sokszor találkozunk. A Bayern nagyon erős ellenfél, tavaly kiejtette a Real Madridot. A mérkőzések többségén a Barca a favorit. Ebben az esetben azonban nem, de megemlíthetjük a PSG elleni párharcot is, amelyen keményen megszenvedtünk a továbbjutásért. Ami biztos, hogy a Bayern kiváló csapat. És már nem kell a Bundesligával sem foglalkoznia, mivel megnyerte a bajnokságot.”

Magyar szemszögből is kiválónak ígérkezik ez a találkozó, hisz a mérkőzést Kassai Viktor vezeti, aki idén már fújt a Barcanak, méghozzá a 4:0-s Milan elleni győzelmet. Ezen kívül a BL-ben vezette az idei kiírásban a Dortmund-Real Madrid meccset valamint az Anderlecht-Malaga találkozót. A Bayernnek is kellemes emlékei lehetnek vele kapcsolatban, hiszen a tavalyi Real Madrid – Bayern München BL elődöntőt is ő vezette, melyen büntetők után a München jutott a döntőbe.

A mérkőzést 20:45-től élőben közvetíti a Sport1.

Báló Bence