Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Valahol Európában 1. rész: angol másodosztályú, török, osztrák, szerb, és cseh bajnoki körkép

Valahol Európában: Radványi Géza 1947-es filmsikerének filmcímét kölcsönöztük új, heti cikk-járatunknak. A minden hét elején megjelenő írásunk célja az olyan európai ligák aktuális állásának, illetve nagy csapatainak eredményeinek bemutatása, amelyek nem csak nálunk, hanem itthon máshol se kapnak akkora hangsúlyt a sportsajtóban. Természetesen, ameddig kérés nem lesz rá, itt sem a san marinói első osztállyal fogunk foglalkozni, hanem inkább az elit, és a magyar NB1. közé ékelődött bajnokságokról fog szó esni. A hétvégi összefoglaló első részében az angol másodosztályú, a török, az osztrák, a szerb, és a cseh bajnokságot vesszük górcső alá.

Anglia – Championship
Az elmúlt héten már beszámoltunk róla, hogy a Cardiff City biztosította ősztől, hogy második walesi klubként a Premier League-ben szerepelhessen. Most peidg mrá az is biztos, hogy a City bajnokként jut fel a legmagasabb osztályba. Sőt, a biztos PL szereplés, a második Hull City-hez is egyre közelebb van, ám ők még elmélázták a lehetőséget. Ugyanis a sárga-feketék csak 0-0-át játszottak, az utolsó helyezett Bristol-lal, pedig ha nyertek volna, már nem kéne hátrafelé tekintgetniük. A harmadik helyen álló Watford már biztosan bekerül a rájátszásba, aminek szinte garantált részvevője a Brighton is. A Palace, és a Bolton van még a play-off pozíciókban, de odaérhet még a Leicester, és a Nottingham is, az utolsó két kör eredményeitől függően.
A Bristol City már biztos, hogy kiesik, és jövőre a League One tagja lesz, ám még sokan nincsenek biztonságban, a 15. Burnley-vel bezárólag bárki búcsúzhat még a második vonaltól.
A 44. forduló eredményei:
Hull City – Bristol City 0-0
Huddersfield Town – Millwall 3-0
Burnley – Cardiff City 1-1
Birmingham City – Leeds United 0-0
Brighton & Hove Albion – Blackpool 6-1
Crystal Palace – Leicester City 2-2
Sheffield Wednesday – Ipswich Town 1-1
Derby County – Peterborough United 3-1
Charlton Athletic – Wolwerhampton Wanderers 1-1
Watford – Blackburn Rovers 4-0
Nottingham Forest – Barnsley 0-0
Bolton Wanderers – Middlesbrough 2-1

A bajnokság élmezőnye, és a kiesőzóna: 1. Cardiff 85 pont (már bajnok), 2. Hull 78 pont, 3. Watford 74 pont, 4. Brighton 69 pont, 5. Palace 67 pont, 6. Bolton 66 pont,… 22. Peterborough 51 pont, 23. Barnsley 51 pont, 24. Bristol 41 pont.

Törökország – Süper Lig
Négy fordulóval a zárás előtt hatalmas lehetőség előtt van, a nemzetközi sztárokkal felálló Galatasaray. A duplázó Drogba vezérletével, Fatih Terim-ék már pénteken lépéselőnybe kerültek, az üldöző Fener-rel szemben. Utóbbi persze ahogy várható is volt, meg is botlott a Genclerbirligi otthonában, és 2-0-ra kikapott a vendéglátótól. A Galata így hétpontosra tudta növelni előnyét a táblázaton, és készülhet története 19. bajnoki címére
A 30. forduló eredményei:
Galatasaray – Elazigspor 3-1
Orduspor – Kasimpasa 0-2
Akhisarspor – Besiktas 4-1
Karabükspor – Mersin Idmanyurdu 1-0
Istanbul Büyüksehirspor – Gaziantepspor 1-3
Kayserispor – Sivasspor 1-1
Antalyaspor – Bursaspor 0-1
Genclerbirligi – Fenerbache 2-0
Eskisehirspor – Trabzonspor (hétfő esti eredmény)

A bajnokság élmezőnye, és a kiesőzóna: 1. Galata 62 pont, 2. Fener 55 pont, 3. Besiktas 49 pont, 4. Bursaspor 49 pont,… 11. Trabzonspor 37 pont,… 16. Büyüksehirspor 33 pont, 17. Orduspor 29 pont, 18. Mersin 21 pont.

Ausztria – Bundesliga
Városi rangadót adott döntetlenre, a listavezető Austria, ám még így is hat pont fórral rendelkezik, a hat gólt vágó Red Bull-lal szemben. A salzburgiak a középcsapatnak számító Wolfsberger-t gázolták el: Dietrich Mateschitz energiaital-pápa fiai közül a spanyol Soriano, és a brazil Alan egyaránt triplázni tudott. Hat körrel a vége előtt felcsillant a remény, talán mégis harc lehet, a korábban már lefutott bajnoki címért.
A 30. forduló eredményei:
Sturm Graz – Mattersburg 2-2
Wiener Neustadt – Admira Wacker 3-0
Wacker Innsbruck – Ried 2-0
Red Bull Salzburg – Wolfsberger AC 6-2
Austria Wien – Rapid Wien 2-2

A bajnokság élmezőnye, és a hátsó régió: 1. Austria 67 pont, 2. Salzburg 61 pont, 3. Rapid 47 pont, 4. Sturm 45 pont,… 8. Admira 28 pont, 9. Mattersburg 28 pont, 10. Innsbruck 26 pont.

Szerbia – SuperLiga
Nyertes fővárosi rangadón, és egy újabb lépésen van túl, az újabb elsőség felé vezető úton, a Partizan. A fekete-fehérek a Rad-ot intézték el, remek első félidei játékukkal. A Zvezda éppen csak, de elhozta a három pontot cikkünk negyedik belgrádi alanyától, a Borca-tól, így tartja a lépést, a rekordbajnokkal. A tökutolsó, Smederevo kiesése már csak matematikailag nem biztos, egyébként garantálható. A másik búcsúzó hely elkerüléséért 4-5 csapat küzd, jeleneleg a Radnicki-nél aggódhatnak a legjobban.
A 24. forduló eredményei:
Hajduk Kula – Vojvodina Novi Sad 0-0
OFK Belgrád – Novi Pazar 1-0
Donji Srem Pecinci – Radnicki Kragujevac 2-0
Partizan Belgrád – Rad Belgrád 2-0
Sloboda Uzice – Javor Ivanjica 2-2
FK Jagodina – Radnicki Nis 1-0
Spartak Subotica – FK Smederevo 2-0
BSK Borca – Crvena Zvezda 0-1

A bajnokság élmezőnye, és a hátsó régió: 1. Partizan 57 pont, 2. Crvena Zvezda 53 pont, 3. Vojvodina 46 pont, 4. Jagodina 42 pont,… 14. Kula 25 pont, 15. Radnicki 23 pont, 16. Smederevo 9 pont.

Csehország – Gambrinus Liga
Hat forduló van még hátra, és a Plzen, illetve a Sparta nem igazán hajlandó elengedni egymás kezét. A két „sztárgárda” egyaránt 53 ponttal rendelkezik a tabellán, miután hozták saját fellépésüket a hétvégén.
Az alsóházban még semmi sem dőlt el, a dicső múlttal, ám keserű jelennel rendelkező Slavia is még simán kizuhanhat, ugyanis a néhány élklubot kivéve, nagyon együtt van a mezőny.
A 24. forduló eredményei:
Vysocina Jihlava – Teplice1-1
Ceske Budejovice – Jablonec 2-1
Viktoria Plzen – Pribram 2-0
Slovan Liberec – Brno 2-0
Baník Ostrava – Sparta Praha 0-1
Sigma Olomuc – Mladá Boleslav 2-2
Hradec Králové – Dukla Praha 0-3
Slavia Praha – 1. FC Slovácko (hétfő esti eredmény)

A bajnokság élmezőnye: 1. Plzen 53 pont, 2. Sparta 53 pont, 3. Jablonec 41 pont, 4. Sigma 40 pont, 5. Slovan 38 pont,… 9. Slavia 27 pont,… 14. Baník 22 pont, 15. Hradec 21 pont, 16. Budejovice 20 pont.

Balogh József