Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Valahol Eupában 2. rész: Spanyol másodosztályú, román, portugál, és bolgár bajnoki körkép

Valahol Európában: Radványi Géza 1947-es filmsikerének filmcímét kölcsönöztük új, heti cikk-járatunknak. A minden hét elején megjelenő írásunk célja az olyan európai ligák aktuális állásának, illetve nagy csapatainak eredményeinek bemutatása, amelyek nem csak nálunk, hanem itthon máshol se kapnak akkora hangsúlyt a sportsajtóban. Természetesen, ameddig kérés nem lesz rá, itt sem a san marinói első osztállyal fogunk foglalkozni, hanem inkább az elit, és a magyar NB1. közé ékelődött bajnokságokról fog szó esni. A hétvégi összefoglaló második részében a spanyol másodosztályú, a román, a portugál, és a bolgár bajnokságot vesszük górcső alá.

Spanyolország – Segunda División
Még „csak” a 35. körnél jár a spanyol második vonal küzdelem sorozata. A 22 csapatos ligában szinte biztos, hogy az előző nyáron, a Primera División-ból idepottyanó három gárda közül csak a Villareal kerülhet vissza az élvonalba. A Gijón jó középcsapatnak számít, míg a Racing akár ki is eshet a harmadosztályba.
A tabellát kilencpontos előnnyel vezeti az az Elche, amelynek egykoron még Kubala László is edzője volt, és az 1988/89-es idény után próbál újra feljutni a La Ligába. A második, még automatikus feljutást érő pozíciót jelenleg a Girona birtokolja. Az angol Championship-hez hasonló play-off-ba még több együttes is kvalifikálhatja magát, az elkövetkezendő hét fordulóban.
A 35. forduló eredményei:
Sabadell – Recreativo Huelva 1-1
Girona – Lugo 4-0
Deportivo Xerez – Las Palmas 1-2
Ponferradina – Sporting Gijón 1-0
Guadalajara – Huesca 1-0
Alcorcón – Elche 1-0
Barcelona B – Real Murcia 1-1
Almería – Numancia 1-1
Hércules Alicante – Córdoba 1-0
Villareal – Racing Santander 1-0
Real Madrid Castilla – Mirandés 6-1

A bajnokság élmezőnye: 1. Elche 72 pont, 2. Girona 63 pont, 3. Alcorcón, 62 pont, 4. Villareal 61 pont, 5. Almería 59 pont, 6. Las Palmas 58. pont,… 8. Barca B 51 pont, 10. R. M. Castilla 47 pont,…20. Racing 35 pont…

Románia – Liga 1
Minimálisan, de csökkent az előnye a Steaua-nak, az üldözőbollyal szemben, de még így is 15 ponttal előzi meg az Astra-t, és a Pandurii-t. A fővárosiak az eddigi ezüstérmes helyen állót, a Ploiesti-t nem tudták megverni hazai pályán, a játéknap rangadóján. Első bajnokiját nyerte meg a „Csefere” 2013-ban. A kolozsváriak Besztercére látogattak, a helyi Gloria-hoz. Első sikerüknek pedig meg is adták a módját, hiszen 0-5-re oktatták a vendéglátókat. Jó hír, hogy Vass Ádám végre visszatért a csapatba, a 70. percben állt be Maftei helyére.

A 27. forduló eredményei:
Universitatea Cluj – Gaz Metan Medias 3-4
Turnu-Sverin – CSMS Iasi 2-1
Viitorul Constanta – Rapid Bukarest 1-2
Astra Giurgiu – Ceahlaul Piatra Neamt 4-2
Gloria Bistrita – CFR Cluj 0-5
Concordia Chiajna – FC Vaslui 1-1
Pandurii Targu Jiu – Dinamo Bukarest 2-0
FC Brasov – Otelul Galati 3-2
Steaua Bukarest – Petrolul–Ploiesti 2-2

A bajnokság élmezőnye: 1. Steaua 65 pont, 2. Astra 50 pont, 3. Pandurii 50 pont, 4. Petr. Ploiesti 49 pont, 5. Dinamo 46 pont, 6. Vaslui 41 pont, 7. Rapid 38 pont, 8. CFR 36 pont…

Portugália – Liga Sagres
A Porto együttese már szombaton letudta soros bajnokiját, még pedig a Moreirense otthonában, ahonnan három gólt rúgva hozta el a három pontot, így csökkentve hátrányát legalább egy napig egyetlen egységre. Az üldözött, vagyis a ligaelső Benfica városi, és nemzeti szuperderbit vívott a Sporting csapatával. A „Szupersasok” kicsit magukra engedték, az azt megelőző három bajnokiját behúzó zöldeket. Ennek persze meg volt az oka is, hiszen a céljuk nem lehetett más, mint a lehető legkevesebb energia befektetéssel nyerni, és erőt tartalékolni a csütörtöki Fenerbache elleni EL fellépésre. A vége természetesen még így is okos, taktikus eredményt sejtetve 2-0 lett, a Jorge Jésus vezette hazaiaknak.
A 26. forduló eredményei:
Braga – Académica Coimbra 1-0
Paços Ferreira – Rio Ave 2-1
Moreirense – FC Porto 0-3
Nacional – Marítimo 2-1
Vitória Setúbal – Estoril-Praia 1-0
Beira Mar – Gil Vicente 1-0
Benfica – Sporting Lisboa CP 2-0
Olhanense – Guimarães 1-2

A bajnokság élmezőnye: 1. Benfica 70 pont, 2. Porto 66 pont, 3. Paços 49 pont, 4. Braga 46 pont, 5. Guimarães 36 pont, 6. Estoril 35 pont,… 9. Sporting 33 pont…

Bulgária – A Grupa
Mostanság nem számoltunk be a bolgár pontvadászatról, pedig ott is nagy harc van a bajnoki címért. A végső sikerre négy együttes is pályázik, bár a leginkább meggyőző teljesítményt nyújtó, és apillanatnyilag első Razgrad esélyei a legerősebbek. A címvédő razgrad-iak a két ősi rivális fővárosi klubot, a Levszkit, és a CSZKA-t előzi meg. Utóbbi kettő hátránya egyáltalán nem óriási, és a hátralévő hét körben könnyedén a visszájára fordíthatják a dolgokat.
A 23. forduló eredményei:
Litex Lovecs – Levszki Szófia 1-2
Botev Vratsa – Csernomoretsz Burgas 0-2
Lokomotív Szófia – Botev Plovdiv 1-2
Lokomotív Plovdiv – Etar Veliko Tarnovo 3-0
PFC Minyor Pernik – PFK Ludogorets Razgrad 1-2
CSZKA Szófia – Szlavia Szófia 2-1
FK Pirin Goce Delchev – FK Montana Mihailovgrad 4-2
PFC Beroe Stara Zagora – Csernomoretsz Varna 1-0

A liga élmezőnye: 1. Razgrad 54 pont, 2. Levszki 52 pont, 3. CSZKA 48 pont, 4. B. Plovdiv 47 pont, 5. Litex 43 pont,… 9. Szlavia 29 pont…

Balogh József