Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Heynckes feladta a leckét Guardiolának

Tegnap este lenyűgöző játékkal győzött 4:0-ra a Bayern München a Barcelona ellen a Bajnokok Ligája elődöntőjének első összecsapásán. A mérkőzést látva felmerül a kérdés, Guardiola irányításával fog-e olyan produkciót nyújtani a csapat, mint tette azt tegnap és az egész szezon során.

Mario Götze tavaly már egyszer visszautasította a Bayern ajánlatát, majd amikor kiderült, hogy jövőre Pep Guardiola irányítja a csapatot, az újbóli megkeresésre már igent mondott a fiatal német válogatott játékos. Ahogyan Jürgen Klopp nyilatkozta játékosa a spanyol edző kezei alatt szeretett volna játszani. Ám Götze azzal, hogy egy évvel később csatlakozik a müncheniekhez, elmulasztott egy kiváló lehetőséget: hogy együtt dolgozzon Jupp Heynckes-szel.

A Barcelona csapata új rekordot állított fel azzal, hogy zsinórban hatodik alkalommal jutott be a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. A Bayern viszont jó úton jár afelé, hogy négy éven belül harmadik döntőjére készülhessen a legrangosabb európai kupában. „Ez őrület, el sem hiszem! A Barcelona ellen játszottunk hazai pályán, az ellen a csapat ellen, amelyik az elmúlt öt évet uralta, és nyertünk ellenük 4:0-ra” – nyilatkozta Arjen Robben a lefújást követően. A Barca 63 százalékban birtokolta a labdát és egy lövése talált kaput. Passzainak száma (692) közel kétszer annyi volt, mint a hazaiaknak (363), mégis a Bayern lőtt négy gólt. Thomas Müller négy kapura lövéssel kísérletezett, ami több, mint a vendégek játékosainak összes kísérlete. „Ez szinte lehetetlen. A valaha volt legnagyobb vereségünket szenvedtük el a BL-ben. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy jobbak voltak.” – mondta Xavi, a katalánok csapatkapitánya.

A gránátvörös-kékek utoljára 1997-ben szenvedtek ilyen súlyos vereséget a Bajnokok Ligájában, akkor a Dinamo Kijev tréfálta meg őket többek között Sevcsenkóval a soraiban, aki akkor mesterhármast szerzett.

A siker titka az lehetett, hogy a találkozón a Bayern igyekezett légi fölényét kihasználni, a 90 perc során 14-ből 11-szer nyertek fejpárbajt. Az első gól is egy ilyen szituációból született, amikor Dante túlugorva Dani Alvest Müller elé fejelt. A katalánok képtelenek voltak olyan hatékonyan letámadni ellenfelüket, mint tették azt korábban. Messi kezdetektől való játszatása is hibának róható fel, hiszen a kis argentin csak sétálgatott a pályán, meg sem közelítette korábbi önmagát, Fábregas és David Villa pedig a padról figyelte az eseményeket. Célszerűbb lett volna valamelyiküknek kezdeni Messi helyett, aki a padról beszállva talán hatékonyabb lehetett volna sérülését követően. Az is döntő volt a mérkőzésen, hogy a Barca játékosait többször is hosszú átadásokra kényszerítették (szám szerint 61 alkalommal), nem hagyták, hogy rövid passzokkal építsék felé a támadásokat. „Megpróbáltuk nyomás alá helyezni őket, különösen a középpályán, ami végül sikerült is.” – osztotta meg az elképzeléseket Bastian Schweinsteiger a nyilvánossággal.

„A játékosok sikerre éhesek az elmúlt két évben történtek után.” – szólalt meg utolsóként a sikerkovács, Jupp Heynckes. Az a Heynckes, aki 1998-ban Bajnokok Ligája győzelemre vezette a Real Madrid csapatát. Vajon sikerül neki idén a Bayern élén is?

Móra Tamás