Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Előnyben a Fener, elég lesz az egy gól?

Csütörtök este egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy mely együttesek vívhatnak meg egymással az Európa Liga döntőjében, bár még semmi sem dőlt el. Az egyik párharc során, a török Fenerbache, a továbbjutásra esélyesebb Benfica együttesét fogadta.

Ahogy beszámoltunk már előzetesünkben is róla, sem Aykut Kocaman-nak, sem pedig Jorge Jesus-nak nem kellett, hogy fájjon a feje hiányzók miatt. Így pedig mindkét edző az általa legjobbnak vélt taktikát, és az ahhoz megfelelő játékosokat állíthatta be, a kezdőcsapatba.

A vendég portugáloktól viszont hiányérzete lehetett az embernek, hogy nem volt a kezdő tagja, a brazil Lima, és az argentin Gaitán, akik így a padról kezdték a mérkőzést, pedig jobbára mindketten alapembernek számítanak, főleg előbbi, aki 16 gólnál jár az idényben.

Az első félidő krónikája: kezdetben bár a Benfica birtokolta a labdát, a végére már a Fenerbache nőtt a vendégek fejére, pedig a felállás alapján azt gondoltuk volna, hogy nagyon beáll védekezni a hazai gárda. Jól jellemezte az idei Európa Liga kiírás átlagos színvonalát az első játékrész, bár nagy volt a küzdés, helyzetek alig-alig akadtak, főleg a játékrész második felére vettek vissza az iramból, és a helyzetek számából a csapatok. A hajrában kétszer is betalálhattak volna a Fener támadói: azonban először a kameruni Pierre Webó bénázott el, egy góllal kecsegtető lehetőséget. Majd az utolsó percen is túl, a pár perces ráadásban a brazil Cristian, egy jogosan megítélt büntetőt hagyott ki, azaz egészen pontosan vágott a kapufára. Apropó a kapusok legjobb barátja: a vas már egyszer megmentette a portugál Artur sorsát, akkor Moussa Sow találta azt el.

A szünet után hiába állt be egyből az általunk is hiányolt Gaitán, a szürke Aimar helyére, minőségi változás nem igazán következett be a lisszaboniak játékában. Bár ő is beszállt a kapufalövő versenybe az 54. percben, előtte pedig a túloldalon, Dirk Kuyt is „leadta nevezését.”

A 64. percben állt be a sokak által hiányolt, spanyol U21-es válogatott Rodrigo, a szintén sótlanul játszó John helyére. Míg ugyanekkor, a lesérült Raúl Meireles bicegett le sérülés miatt, őt Salih Ucan pótolta csereként.

A 72. percben, ha nem is a gátak átszakadásáról beszélhettünk, de a török fölény végre egy megérdemelt gólban teljesedett ki. Nem mondunk meglepőt azzal, de ismét említhetjük a kapufát, ami kivételesen nem a védekező, hanem a támadó gárdát segítette: a Fener szögletet végezhetett el, és a kavarodás közben Egemen Korkmaz fejelt gólt, alig két méterről.

A hátra lévő bő húsz percben, a másik pályával ellentétben, itt már nem történt lényegi változás, esetleg Webó feleslegesen begyűjtött sárgája miatt lehetnek elégedetlenek a vendéglátók, akik így eltiltás miatt kénytelenek lesznek nélkülözni, a magáról megfelejtkező kamerunit. Az 1-0-s végeredménnyel természetesen a Fenerbache lehet elégedett, de a Benfica, egy határozott kezdéssel, a Luz-ban, akár könnyedén a maga javára is fordíthatja a párharcot.

Európa Liga, elődöntő első mérkőzés
FenerbacheBenfica 1-0 (0-0)
Sükrü Sarocoglu, Isztambul
Vezette: Milorad Mazic (szerb)
Fenerbache: Demirel – Gönül, Yobo, Korkmaz, Ziegler – Meireles (Ucan, 64. perc), Topal – Kuyt, Baroni (Sahin, 87.), Sow (Krasic, 86.)– Webo.
Benfica: Artur – Melgarejo, Garay, Jardel, Pereira – Matic, Aimar (Gaitán, a szünetben), Gomes (Martins, 81.) – Salvio, Cardozo, John (Moreno, 64.).
Gólszerző: Korkmaz (72. perc)
Sárgalapok: Baroni (38. perc), Topal (50.), Webó (90.), illetve Gomes (31.), Aimar (37.), Pereira (41.), John (45.)

A mérkőzés kulcspillanatai, Korkmaz gólja pedig 01:15-től:

Fenerbahce 1-0 Benfica Footyroom.com by Futbol2101

Balogh József