Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ádáz harc a nemzetközi porondért és a bennmaradásért – Bundesliga 31. fordulójának előzetes

Végéhez közeledik a német bajnokság, már csak négy forduló maradt arra, hogy több kérdésre is választ kapjunk. Izgalmak már csak a kiesés ellen vívott harcot illetően vannak, valamint a negyediktől nyolcadik helyig sűrű a mezőny, így főként az ebben a régióban érintett csapatokra lesz érdemes odafigyelni. Lássuk hát az előttünk álló hétvége programját.

2013. április 26. péntek

20.30 Fürth (18.) – Hannover (11.) (tv: Eurosport 2)
Legutóbb Nürnbergben jutottak fontos három ponthoz a hazaiak, akiknek így négy fordulóval a vége előtt kilenc pont a lemaradásuk a 16. osztályozót érő helyhez képest. A győzelem annyira feltüzelte a hazai szurkolókat, hogy telt ház várható a Hannover vendégjátéka során. Frank Kramer edző azt nyilatkozta, hogy nem fog változtatni a Nürnbergben látott kezdő tizenegyhez képest. Hannoverbe a héten új sportigazgató érkezett Dirk Düfner személyében, aki Freiburgból teszi át székhelyét Huszti Szabolcs csapatához. Mirko Slomka vezetőedző már lemondott az Európa Ligát érő hatodik hely megszerzéséről, célja a hátra lévő fordulókban, hogy jó játékkal örvendeztesse meg a közönséget. A következő szezontól változik a csapat stadionjának neve is, hiszen a HDI biztosítási csoport hét plusz három éves szerződést kötött a névhasználatra vonatkozóan, így HDI Aréna lesz az új név.

2013. április 27. szombat

15.30 Bayer Leverkusen (3.) – Werder Bremen (14.)
A gyógyszergyáriak az elmúlt héten sima, ötgólos győzelmet arattak a kiesés ellen küzdő Hoffenheim ellen. Ezzel a győzelemmel, valamint a Schalke vereségével már szinte biztos, hogy a harmadik helyet nem veheti el tőlük senki. Jó hír a csapat szurkolóinak, hogy Gonzalo Castro újra edzésbe állt, ám játéka még kérdéses a hétvégén. Brémában múlt héten fontos találkozón maradtak pont nélkül, amikor hazai pályán szenvedtek sima háromgólos vereséget a Wolfsbug csapatától. Ez a három pont még nagyon hiányozhat a szezon végén. A vereséget követően Thomas Schaaf edző felajánlotta lemondását is, ám a vezetőség ezt végül nem fogadta el. A Werder utoljára február elején nyert idegenben.

15.30 Hoffenheim (17.) – Nürnberg (12.)
A Leverkusen ellen elszenvedett súlyos vereség után a játékosok elszántak a bennmaradásért vívott harcot illetően. Céljuk a maradék négy fordulóban 12 pont, ami azonban nehéz lesz a hátra lévő mérkőzéseiket látva (Nürnberg, Bremen, Hamburg, Dortmund). Nem könnyíti a csapat helyzetét, hogy a legutóbbi fordulóban kiállított Polanski három meccses eltiltást kapott. Nürnbergben korábban Európa Ligás álmokat szövögettek, az elmúlt két forduló sikertelensége (pont nélkül maradtak a Bayern és Fürth ellen is) azonban valószínűleg véget vetett az álmoknak.

15.30 Bayern München (1.) – Freiburg (5.) (tv: Eurosport 2)
Münchenben nagy az öröm, hiszen a hétközi Bajnokok Ligája elődöntő első mérkőzésén sima, 4:0-s győzelmet arattak a Barcelona ellen. Német bajnoknak is mondhatják már magukat, így valószínűleg kapnak egy kis pihenőt ismét a játékosok. Mandzukic kisebb sérülését követően újra a szakmai stáb rendelkezésére áll, vélhetően kezdeni fog a Freiburg ellen. Badstuber is együtt edzett már a társakkal, így még van rá esély, hogy ebben a szezonban viszontlássák őt a szurkolók. A szakmai stábot érintő hírek is érkeztek, hiszen a korábbi középpályás, Stefan Effenberg a bajorok második csapatának edzője lehet. A Freiburg számára a szezon vége eddig csalódás, hiszen nem jutottak be a Német Kupa döntőjébe, valamint a múlt héten pont nélkül maradtak Stuttgartban is. Ahhoz, hogy kiharcolják az Európa Ligában való indulást, ne adj’ Isten a BL szereplést, pontokra lenne szükségük a maradék négy fordulóban. A csapat összetételét érintő bejelentések is történtek a héten, hiszen a sok biztos távozó után Flum is elhagyja a csapatot és Frankfurtba költözik a szezon végén.

15.30 Wolfsburg (13.) – Mönchengladbach (7.)
A farkasok múlt heti győzelmüknek hála fellélegezhetnek, hiszen távolabb kerültek a kieső zónától. Európai kupaszereplést illető álmaik nem nagyon lehetnek, hiszen nyolc pont a lemaradásuk, bár egy jó hajrával még bármi elképzelhető. Nem úgy a Gladbach csapatánál, ahol cél egyértelműen valamilyen európai kupa elérése. Hátrányuk egy pont az EL helyektől, és kettő a BL-selejtezőt érő negyedik pozíciótól. Céljaik elérését könnyítheti, hogy ismét a csapattal edzett Nordtveit és Stranzl is.

15.30 Augsburg (16.) – Stuttgart (10.)
Augsburgban rendkívül magabiztosak, hiszen a napokban azt nyilatkozták: biztosak benne, hogy a következő szezonban is Bundesliga résztvevők lesznek. Ehhez azonban legalább meg kellene tartaniuk jelenlegi pozíciójukat, ami osztályozót ér, vagy előrébb kellene lépniük, ám mind a kettőhöz pontokra van szükség. A pontgyártást éppen a hétvégén kezdhetik meg, hiszen a VfB játékosai számára már tét nélküli a szezon, mivel Német Kupa döntős részvételükkel már biztos Európa Liga indulók. Igyekeznek hát a jövő csapatát is építeni, ezért 2017-ig szerződést hosszabbítottak fiatal védőjükkel, Rüdigerrel.

18.30 Düsseldorf (15.) – Borussia Dortmund (2.) (tv: Eurosport 2)
A Düsseldorf az elmúlt öt fordulót figyelembe véve a leggyengébb mérleggel rendelkező csapat, ennek ellenére még bennmaradást érő helyen állnak. Legutóbb Hamburgból távoztak pont nélkül. Izgalmasnak tűnő hajrának néznek elébe, ha nem kapják össze magukat sürgősen. A vendégeknél nagy az öröm, mivel háromgólos előnnyel utazhatnak majd Madridba a BL elődöntőjének visszavágójára. Vélhetően akárcsak Münchenben, náluk is több hiányzó lesz a megszokott csapathoz képest. Egy biztos hiányzójuk már van: Piszczek sérülés miatt ugyanis biztosan kihagyja a találkozót.

2013. április 28. vasárnap

15.30 Mainz (9.) – Frankfurt (6.) (tv: Eurosport 2)
Szalai Ádám csapata a korábbi nyilatkozatokkal ellentétben nem mondott le az Európa Ligáról, ám a Dortmund ellen nyújtott teljesítménynél jobbat vár Thomas Tuchel vezetőedző, aki mérges volt csapatára a Dortmundban látottak miatt. Utoljára március 9-én győztek a Leverkusen ellen 1:0-ra. Most a Frankfurt elleni rangadón győzelemre készülnek, egyértelmű céljuk a három pont megszerzése. Frankfurtban Sebastian Rode körül forog minden, hiszen a fiatal játékost egyre inkább úgy tűnik, hogy elveszítik. Olyan pletykák láttak napvilágot, hogy Götzéhez hasonlóan aláírt Münchenbe, ám ő cáfolta a pletykákat. Kijelentette, hogy 2014-ig érvényes a szerződése jelenlegi csapatánál, azt azonban nem kívánja meghosszabbítani, viszont addig is minden erejével azon lesz, hogy segítsen. A csapat legutóbb fontos három ponthoz jutott a Schalke ellen, így még akár a BL-ben is indulhatnak majd jövőre.

17.30 Schalke (4.) – Hamburg (8.) (tv: Eurosport 2)
A forduló záró találkozója érdekesnek ígérkezik. Mindkét csapat az európai kupaindulásért küzd, ahol jelenleg a hazaiak állnak jobban. Esélyeiket növelheti, hogy Huntelaar hat hét után végre ismét edzésre jelentkezett, Farfán azonban továbbra sincs bevethető állapotban. A Hamburg edzőmeccsel hangolt a találkozóra, kedden a TSV Winsen ellen nyertek 9:0-ra. A csapat kapusa, René Adler úgy véli, a következő találkozón az ellenfelükön van nagyobb nyomás, valamint az összecsapást hamburgi szemszögből az elmúlt évek egyik legfontosabb mérkőzésének nevezte.

Móra Tamás