Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Hollandia: bajnok lehet az Ajax – A 32. forduló programja

Az utolsó három körhöz érkeztünk a holland bajnokság küzdelmeiben. A listavezető Ajax egyre közeledik sorrendben harmadik elsőségéhez, ám ehhez értelemszerűen a PSV-t, és a Feyenoord-ot is maga mögött kellene tartania. A kiesés elkerüléséért is megy az öldöklő küzdelem. Így ezek után írhatnánk, hogy minden csapatnak a legjobbat kívánjuk, ám sajnos nem mindenki lehet bajnok, illetve nem mindenki élheti túl az idényt. Mindezek ellenére kívánunk jó szurkolást az elkövetkezendő három napban az Eredivisie eddigi, és legújabb szurkolói számára.

2013. április 26. Péntek
Heerenveen – AZ Alkmaar 20:00
Az Európa Ligáért történő rájátszásba kvalifikálhatják magukat Marco van Basten-ék, ma este, már pusztán egy sovány döntetlennel is. No persze a németalföldi pontvadászat sosem a szalonremikről szólt, így ettől aligha kell félnünk a 32. kör nyitányán. Az Alkmaar egy győzelemre van attól, hogy bebiztosítsa magát, és legalább a tuti bennmaradásnak örülhessen. A két együttes előző találkozója 0-0-ra végződött, ám azt megelőzően csupa gólgazdag meccset vészeltek át, kéz a kézben.

2013. április 27. Szombat
PSV Eindhoven – Groningen 18:45
A szombat estét, a 2008 óta, az újabb bajnoki címére váró PSV Eindhoven nyitja meg. Dick Advocaat-ék a Heerenveen-t üldöző Groningen-t fogadják, a Philips Stadionban. Az augusztusi randi könnyed, 1-3-as PSV sikerrel végződött, ami egyértelműen most is jól jönne a bajnokaspiránsnak. Az eindhoven-iek kényszerű helyzetben vannak, ugyanis minden bajnokijukat kénytelenek megnyerni ahhoz, hogy mégis ők végezzenek az élen, ne pedig a jelenlegi, négypontos előnnyel rendelkező listavezető, az Ajax Amszterdam.

ADO Den Haag – VVV Venlo 19:45
Természetesen a hágai ADO a találkozó esélyese, bár az is igaz, hogy a sérült Horváth Gábort nélkülöző hazaiak borzasztó formában vannak. A Den Haag utolsó öt bajnokiját egyaránt elbukta, 14 gólt kapva, és mindössze 3-at lőve. A vendég Venlo-nak muszáj nyernie, bár szinte biztos, hogy a legjobb esetben is csak osztályozós helyen végezhet, három játéknap múlva. Azonban a VVV-nek hátrafelé is kell tekintgetnie, mert a Willem, egy huszáros hajrával még utolérheti, az utolsó, biztos kieső pozícióból startolva.

Roda JC – RKC Waalwijk 19:45
A Roda gárdájánál még él a remény, az osztályozó elkerülésére, ám ahhoz pont a mostani ellenfelet kellene megverniük saját pályájukon. Az RKC négy ponttal megy, pont az RJC előtt, az utolsó, még automatikusan bennmaradó helyen, azaz a 15-en.

NAC Breda – Ajax 20:45
A tabellát vezető amszterdamiak, a nem túl erős Breda-hot látogatnak. A NAC komolyabb borsot utoljára még 2008-ban tört az Ajax orra alá, akkor ugyanebben a pályaválasztói felállásban történt, hogy a sárga-fekete mezes kiscsapat 4-2-re megverte nagynevű ellenfelét.
A hazaiaknak már aligha lehet komoly bántódása ebben a szezonban, így szinte hátradőlten fogadhatja Frank de Boer fiait. Az Ajax viszont nem dőlhet hátra, sőt most kell igazán rákapcsolnia, még egyszer talán. Ugyanis ha esetleg a korábban pályára lépő PSV, és a Feyenoord is kikapna majd vasárnap, az egyet jelentene a címvédő újabb Eredivisie elsőségével.

2013. április 28. Vasárnap
Twente NEC – NEC Nijmegen 12:30
A nemzetközi kupaindulásról már korábban lemondhatott a NEC, ugyanis Babos Gáborral együtt az egész csapat pocsék formát mutat, sorra szedik be a nagyobbnál nagyobb zakókat. Így pedig aligha lehet esélye a február vége óta nyeretlen vendégeknek, a jócskán felszálló ágban lévő enschede-iekkel szemben. A Twente már március 10. óta veretlen, ennek köszönhetően(?) pedig joggal tartanak igényt, az 5. hely oly’ „dicső” megtartására.

Feyenoord – Heracles Almelo 14:30 (tv: Sport 1, 14:30, élő)
A fentiekben már pedzegettük a 63 ponttal rendelkező Feyenoord lehetőségeit. A rotterdamiaknak kötelező lenne győzniük, ha mégis szeretnének bajnokok lenni már ebben az idényben. Kérdés, hogy az egyébként mindig meglepő pofonokba beleszaladó kikötővárosiak mennyire lesznek együtt a pályán, hiszen „szétesésükre” a riválisok, és a média is nagyban rájátszik. Tudniillik a vendéglátók játékosaiért ismét, mint a régi szép időkben sorba állnak a nagyobb európai klubok, de még a hazai ellenfelek is. Kérdés, hogy ezek után mennyire tud a fejekben rendet tenni Ronald Koeman vezetőedző, bár a héten az egyik tapasztalt társ is felszólalt az ügyben, aki nem más, mint a klub fő gólvágója, az olasz Graziano Pellé, aki 27 esztendősen már-már veteránnak számít ebben a tehetséges csikócsapatban.

PEC Zwolle – Utrecht 14:30
Az Utrecht már garantáltan résztvevője az EL-rájátszás mezőnyének, ám ellenfele a PEC már egyáltalán nem kell, hogy izguljon. Hiszen az újonc már biztosította tagságát az Eredivisie következő idényére. A találkozó esélyese egyértelműen a vendég együttes, amely mégsem volt képes megnyerni a legutóbbi összecsapásukat, hiszen hazai pályán csak 1-1-re volt képes a zwolle-iek ellen, még tavaly augusztusban.

Vitesse Arnhem – Willem II 16:30
Az előző körhöz hasonlóan a Vitesse kapta a játéknap zárómeccsét, ám fontos változásból többet is észrevehetünk. Rögtön szembetűnő különbség, hogy most otthon, és nem a De Kuip-ban kell megmérkőzni, illetve nem a Feyenoord az akadály, hanem a jóval szerényebb képességű Willem. A tilburg-iakra annyira illik a szerény jelző, hogy tökutolsók, bár még van reményük a túlélésre, ám ahhoz minimum egy meglepetés pontot össze kell szedniük Arnhem-ben, ha törik, ha szakad.

A bajnokság élmezőnye, és a hátsó régió: 1. Ajax 67 pont, 2. PSV 63 pont, 3. Feyenoord 63 pont, 4. Vitesse 61 pont, 5. Twente 55 pont, 6. Utrecht 54 pont,… 13. NAC 35 pont, 14. AZ 33 pont, 15. RKC 31 pont, 16. Roda 27 pont, 17. Venlo 23 pont, 18. Willem 20 pont.

Szerző: Balogh József