Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ligue 1: Bajnok lesz a PSG? Feltámadhat még a Marseille és a Lyon?

A címben foglalt nagy kérdésekre választ kaphatunk az elkövetkezendő két nap során, a francia első osztályú bajnokság 34. fordulójában. Az már elsőre látszik, hogy a legkönnyebb dolga valóban a párizsiaknak lesz, míg az OL-re igazi rangadó, és az OM-re is minimum egy élvezetes derbi vár. Lássuk az előttünk álló játéknap részletes programját!

2013. április 27. Szombat

Lorient – Olympique Marseille 17:00 (tv: Sport Klub, 22:45, felvételről)

Kemény mérkőzés elé néz a Marseille-i együttes, amely Lorient-ba látogat. A hazaiak remekül zárták 2012-t, ám a 2013-as év már döcögősen indult be, ennek ellenére az utóbbi három meccsüket megnyerve, és már a hetedik helyen állnak a tabellán. A Lorient legfényesebb csillaga manapság a későn érő tehetség, Jérémie Aliadiére, aki 15 találatával harmadik a góllövőlistán, és arról álmodik, hogy nyártól egy még nagyobb csapatban focizhasson. Az OM számára kötelező a győzelem, hiszen ők a bajnoki éllovas PSG legnagyobb riválisai, és egy esetleges szombati zakóval szinte minden reményüket elvesztenék.

Girodins Bordeaux – Stade Reims 20:00

Az esti meccsdömping egyik legérdekesebb mérkőzése lesz talán ez a találkozó. Nagy kérdés, hogy az utóbbi időben egyre jobb formában lévő Bordeaux képes lesz-e feljebb kapaszkodni még, az így sem túl dicsőséges 9. helyről, és/vagy az újonc Reims képes lesz-e túllépni múltkori zakóján, és újra pontot, pontokat szerez majd, a biztos bennmaradás reményében.

Stade Brest – Stade Rennes 20:00

Ez a derbi sem lesz teljesen érdektelen, elvégre legalább az egyik félnek megszakad, a hat mérkőzés óta tartó vereségsorozata. Talán nem árulunk el nagy titkot, ha eláruljuk, ez a csúfos széria inkább a vendégekre nézve nagyon ciki, hiszen a Rennes-nek kerete alapján minimum az első hatban kéne tanyáznia, és a nagyokat szorongatnia. Ehelyett az utóbbi időszakban olyan együttesek verték meg, mint a Troyes, a Nancy, és az Évian is többek között, akik játékosminőségben sehol sincsenek hozzájuk képest. A két együttes decemberi összecsapása 2-2-re végződött úgy, hogy a Brest nagylelki mélységről tanúskodva, kétgólos hátrányból állt fel.

Valenciennes – Nancy 20:00

A középmezőnyben elhelyezkedő Valenciennes gyakorlatilag már-már aligha eshet ki, igaz az európai kirándulásról sem álmodozhat. Így itt a Nancy előtt a lehetőség, hogy a múlt heti fellépését, a kiesőzónából hosszútávura téve, egyre közelebb legyen, pár a hónappal ezelőtt még csak félve áhított bennmaradásról.

Bastia – Toulouse 20:00

Egyik fél sem álmodhat már nagyobb célok eléréséről, bár a Bastiánál már a biztos túlélést is értékelni kell mind a csapatnak, mind a szurkolóknak, hasonló elégedettségre aligha számíthatnak a vendég liláknál. A Toulouse az előző három Ligue 1 fellépését egyaránt elvesztette, így nem várja túl jó előjelekkel a korzikai megmérettetést.

Ajaccio – Montpelliér 20:00

Szintén Korzikára látogat, a bajnoki címvédő, ám most csak 8. helyezett Montpelliér. A René Girard gardírozta vendégek sokkal előrébb nem is valószínű, hogy fognak már kerülni a táblázaton, esetleg még a Lorient-t foghatják be. Az Ajaccio annak ellenér,e hogy saját pályáján fogadja a vérszegény vendégeket, nem lehet túl nyugodt, egyrészt a kiesőzóna közelsége, illetve a rossz statisztikái miatt. Adrian Mutuék utoljára még 2008-bna verték meg a látogatókat, így az előjelek mindenképp a Montpelliér mellett szólnak.

2013. április 28. Vasárnap

Olympique Lyon – Saint-Étienne 14:00 (tv: Sport Klub, 18:45, felvételről)

Vasárnap, a laktató csülökpörkölt fémjelezte ebéd (franciákról lévén szó a lyoni csirkemáj) után, igazi rangadó következik a bajnokságban. A közelmúlt, és az igazán régmúlt két nagyja csap össze. A gall labdarúgás 60-as, 70-es éveinek királya, a St. Étienne látogat, a 2000-es évek napóleonjához, az Olympique Lyonhoz. A pályán összesen 17 bajnoki cím birtokos csap majd össze. A hazaiak eleddig hétszer, míg a vendégek tízszer lettek a Ligue 1 legjobbjai.

A vendéglátók a harmadik, a látogatók pedig a negyedik helyen állnak a tabellán, mindössze két ponttal elválasztva egymástól.

Ami az esélyeket illeti, papíron ugyan jobb játékosokat vonultathat fel a Lyon, ám a zöldeknél ott az aduász, ami nem más, mint a frissen megnyert Ligakupa okozta öröm. Az előző hétvégén ugyanis a Saint-Étiennenél 22 év szünet után ismét trófeát ünnepelhettek a szurkolók.

Nice – Troyes 17:00

Nizzában még élnek a remények, ha nem is a BL indulásra (ami szintén nem lehetetlen), de az Európa Ligára mindenképp. A vendég Troyes még az utolsó helyen evickél, ám a múlt hétvégéről, szerdára halasztott Rennes elleni mérkőzés megnyerésével megkezdődött meneküléssel, talán huszáros hajrát bemutatva még elérhetik a bennmaradást.

Évian TG – Paris Saint-Germain 21:00 (tv: Sport Klub, 22:45, felvételről)

Nagy lehetőség elé kerülhet vasárnap estére a PSG. A fővárosiak bajnokok lehetnek, ha megverik az Éviant, illetve a Marseille kikap, és a Lyon se nyer. Ebben az esetben Ibrahimovic-ék már garantáltan az első helyen végeznek a táblázaton.

Csakhogy ehhez, annak az Éviannak az otthonából kéne elhozniuk a három pontot, amely alig másfél hete büntetőkkel kiejtette a kupa negyeddöntőjében, nagynevű ellenfelét.

Ma játsszák:

Lille OSC – Sochaux 20:30 (tv: Sport Klub, 20:25, élő)

A remeknek ígérkező találkozóról szöveges-videós összefoglalónkat keressétek még ma, csak itt nálunk, a fociclub.hu oldalán!

1. PSG 70 pont, 2. OM 61 pont, 3. OL 59 pont, 4. Lille 56 pont, 5. St.-Étienne 54 pont, 6. Nice 54 pont,… 16. Évian 34 pont, 17. Nancy 34 pont, 18. Sochaux 33 pont, 19. Brest 29 pont, 20. Troyes 25 pont.

Balogh József