Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Effenberg az első számú jelölt a Schalke kispadjára

A korábbi német válogatott középpályás edzői tapasztalat nélkül lehet a királykék csapat vezetőedzője. Korábban több, már egy ideje a szakmában dolgozó edző neve is felmerült, ám egyre inkább úgy tűnik, hogy Effenberg lesz végül a befutó.

A Schalke kispadján jelenleg Jens Keller ül, aki a szezon végéig kapott megbízást Huub Stevens menesztése után. Keller irányításával a csapat kiesett a Bajnokok Ligájából a Galatasaray csapatával szemben, jelenleg pedig a BL selejtezőt érő negyedik helyért küzd a bajnokságban. Korábban olyan híreket lehetett hallani, hogy ha sikerül kiharcolni a legrangosabb európai kupában való indulás jogát, akkor maradhat a helyén. Ám a vezetőség úgy tűnik, más alternatívát keres, a legesélyesebb jelen állás Stefan Effenberg. Kinevezésével azonban nagy kockázatot vállalna a gelsenkircheni csapat vezetése, hiszen a 2004-ben visszavonult játékos nem rendelkezik semmilyen edzői múlttal. Korábban a Bayern München második csapatával is hírbe hozták, ami talán ésszerűbb megoldás lenne, hiszen így némi rutinhoz jutna.

Effenberg pályafutását a hamburgi Barmfelder SC csapatánál kezdte, majd 1987-ben a Mönchengladbach lett első profi klubja. Itt három szezont húzott le, mielőtt Münchenbe igazolt volna. 1991-ben bemutatkozhatott a német válogatottban is, összesen 35 alkalommal viselhette a Nationalelf mezét. Rövid müncheni kitérő után visszatért a Gladbach csapatához, amellyel Német kupát nyert. Karrierje csúcsa a Bayern München csapatához köthető 1998 és 2002 között, ekkor háromszor is bajnokcsapat tagja lehetett, valamint a Bajnokok Ligájában is sikerült első helyen végeznie csapatával 2001-ben. Utolsóként a Wolfsburg színeiben szerepelt a Bundesligában, pályafutását pedig katari kitérő után 2004-ben fejezte be. Edzői diplomáját 2012-ben szerezte meg, ám még egyetlen csapat alkalmazásában sem állt vezetőedzőként.

Móra Tamás