Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Valahol Európában 1. rész: román, török, belga, osztrák, és szerb bajnoki körkép

Valahol Európában: Radványi Géza 1947-es filmsikerének filmcímét kölcsönöztük új, heti cikk-járatunknak. A minden hét elején megjelenő írásunk célja az olyan európai ligák aktuális állásának, illetve nagy csapatainak eredményeinek bemutatása, amelyek nem csak nálunk, hanem itthon máshol se kapnak akkora hangsúlyt a sportsajtóban. Természetesen, ameddig kérés nem lesz rá, itt sem a san marinói első osztállyal fogunk foglalkozni, hanem inkább az elit, és a magyar NB1. közé ékelődött bajnokságokról fog szó esni. A hétvégi összefoglaló első részében a román, a török, a belga, az osztrák, és a szerb bajnokságot vesszük górcső alá.

Románia – Liga 1
Ugyan még pár lépés hiányzik a toronymagasan listavezető Steauának, a végső sikerhez, már csak hat kör van hátra, az egyébként lefutottnak tűnő bajnokságból. A fővárosiak egyébként rangadóra utaztak Erdélybe, Kolozsvárra, a Clujhoz. A „Vasutasoknál” persze nagy volt a fogadkozás a mérkőzést megelőzően, lévén a pocsék szereplés ellenére, legalább a nagy rivális ellen meg szeretnék mutatni valós tudásukat. Nos, a hírek szerint ebből nem sok valósult meg, ami a 0-0-s végeredményt látva, nem is oly’ meglepő. Vass Ádám egyébként végig padozta a rangadót.
A Steauaut követő csoportban helyezkedés történt, most épp a Pandurii, és a Ploiesti áll még a dobogón. Kivételesen most a másik kettő bukaresti nagy is győzedelmeskedni tudott, soros ellenfelével szemben. A liga erejét jól mutatja, hogy az utolsó három helyen újonc áll, míg a negyedik újfiú, a constantaiak éppen csak elkerülik egyelőre a kiesőzónát.
A 28. forduló eredményei:
Ceahlaul Piatra Neamt – Universitatea Cluj 2-1
Rapid Bukarest – Turnu-Sverin 1-0
Petrolul–Ploiesti – Viitorul Constanta 3-0
FC Vaslui – Astra Giurgiu 2-1
Dinamo Bukarest – Gaz Metan Medias 2-0
CFR Cluj – Steaua Bukarest 0-0
Pandurii Targu Jiu – Gloria Bistrita 4-0
Otelul Galati – Concordia Chiajna 2-1
CSMS Iasi – FC Brasov (hétfő esti eredmény)

A bajnokság élmezőnye: 1. Steaua 66 pont, 2. Pandurii 53 pont, 3. Petrolul 52 pont, 4. Astra 50 pont, 5. Dinamo 49 pont, 6. Vaslui 45 pont, 7. Rapid 44 pont, 8. CFR 40 pont…

Törökország – Süper Lig
Nem sokon múlott, de még nem ünnepelhet a Galatasaray együtese. Pedig éppen csak, hogy be tudta gyűjteni a három pontot, legfőbb üldöző Fenerbache, amely az utolsó percben szerezte a győztes gólt, a Kayserispor ellenében.
Persze az igazsághoz az is hozzá tartozik, a Galata is csak sovány sikert aratott. Fatih Terim fiai egyetlen, Yilmaz találattal múlták felül, a Gaziantepsport.
A Mersin már korábban kiesett, míg az Orduspor, a harmadik (esetleg második) helyre hajtó Besiktastól szenvedett vereséget, így gyaníthatóan szintén kizuhan a második ligába.
A 31. forduló eredményei:
Mersin Idmanyurdu – Antalyaspor 1-1
Trabzonspor – Genclerbirligi 2-0
Sivasspor – Istanbul Büyüksehirspor 4-1
Elazigspor – Karabükspor 1-0
Bursaspor – Akhisarspor 1-1
Besiktas – Orduspor 2-0
Kasimpasa – Eskisehirspor 1-2
Fenerbache – Kayserispor 2-1
Gaziantepspor – Galatasaray 0-1

A bajnokság élmezőnye, és a kiesőzóna: 1. Galata 62 pont, 2. Fener 55 pont, 3. Besiktas 49 pont, 4. Bursaspor 49 pont,… 11. Trabzonspor 37 pont,… 16. Büyüksehirspor 33 pont, 17. Orduspor 29 pont, 18. Mersin 21 pont.

Belgium – Jupiler Pro Legaue
A bajnoki címre abszolút esélytelennek tekintett Zulte tovább robog az élen, bár előnye látványosan csökkent, hiszen kikapott Liege-ben. A rájátszásban gyakoriak a rangadók, ám akkor sem mehetünk el, az általában végső elsőségről döntő derbi mellett: a Brügge hazai pályán verte meg a címvédő brüsszelieket, jelentősen feltömörült az élmezőny, hiszen az első öt egy-egy pont hátránnyal követi az előtte haladót. Köteles Lászlóval a kapujában ikszelt a Genk, a Lokeren pályáján.

Play off a bajnoki címért:
Standard Liege – Zulte Waregem 1-0
FC Brügges – Anderlecht 2-1
Lokeren – KRC Genk 0-0
A tabella állása: 1. Zulte 40 pont, 2. Anderlecht 39 pont, 3. Standard 38 pont, 4. FC Brügges 37 pont, 5. Genk 36 pont, 6. Lokeren 31 pont.

Mindeközben lentebb is zajlik az élet, az eddigi eredmények alapján a Charleroi, és a Gent jut EL selejtezőbe.

Európa Liga csoport:
Gent – Kortrijk 1-0
Leuven – Charleroi 0-0
Lierse – Mons 0-1
Mechelen – Waasland-Beveren 2-0

Ausztria – Bundesliga
A két első között maradt a hatpontos differencia: elől robog az Austria, mögötte a Salzburg. A Red Bull, Rapid elleni sikere edzőbuktatást jelentett a bécsieknél.
A Sturm Graz Wolfsbergben kapott ki nagyon simán, így helyet is cserélt legyőzőjével. Szabics Imre 80 percet töltött a pályán, a grazi együttesben.
Az egyetlen, kiesést jelentő pozíciót a mostani fordulót követően éppen a Mattersburg található, de a hátra lévő öt körben még bármi megtörténhet.
A 31. forduló eredményei:
Ried – Wiener Neustadt 2-1
Mattersburg – Wacker Innsbruck 1-2
Rapid Wien – Red Bull Salzburg 1-3
Wolfsberger AC – Sturm Graz 3-0
Admira Wacker – Austria Wien 0-2

A bajnokság élmezőnye, és a hátsó régió:1. Austria 70 pont, 2. Salzburg 64 pont, 3. Rapid 47 pont, 4. Wolfsberger 45 pont,… 8. Admira 28 pont, 9. Mattersburg 28 pont, 10. Innsbruck 26 pont.

Szerbia – SuperLiga
Egyre éleződik a versenyfutás, a bajnoki trófeáért Szerbiában is. Az első helyen vitézkedő Partizan előnye két pontra olvadt, a „hűséges” örökrivális, Crvena Zvezdával szemben. A fekete-fehérek csak halovány 0-0-ra voltak képesek, a kiesés elől menekülő Novi Pazar otthonában. Eközben az örök második szerepét megunni látszó „Vörös Csillag”, szűken, de legalább szintén nem világverő vajdasági Pecsinceieket.
A totál biztos kiesőnek számító Smederevo hosszú idő után újra nyerni tudott, bár a túlélés reménye már így is távoli eszményképnek tűnhet. Viszont az előtte álló hat-hát együttesből még bármelyik a másodosztályba kísérheti a szendrőieket.
A 25. forduló eredményei:
Javor Ivanjica – Vojvodina Novi Sad 0-4
Rad Belgrád – Sloboda Uzice 2-0
FK Smederevo – BSK Borca 2-0
Radnicki Kragujevac – FK Jagodina 0-0
Radnicki Nis – OFK Belgrád 1-2
Spartak Subotica – Hajduk Kula 0-0
Crvena Zvezda – Donji Srem Pecinci 1-0
Novi Pazar – Partizan Belgrád 0-0

A bajnokság élmezőnye, és a hátsó régió: 1. Partizan 58 pont, 2. Crvena Zvezda 56 pont, 3. Vojvodina 49 pont, 4. Jagodina 43 pont,… 14. Borca 26 pont, 15. Radnicki 24 pont, 16. Smederevo 12 pont.

Balogh József