Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ligue 1: Beckham utolsó hazai meccse; Kiesett a Nancy

Szombat este kilencet játszottak le a 37. kör mérkőzéseiből, és nem kevés helyre jutott ki a drámából. Több kiscsapat is sikerrel tartotta meg helyét a következő szezonra is, ám a már korábban kiesett Brest mellé újabb gárda csatlakozott. A már bajnok PSG gálázott, a legnagyobb francia örökrangadón pedig a hazaiak húzták be a három pontot.

2013. május 18. Szombat (a sportszerűség jegyében az összes találkozó pontban 21:00-kor kezdődött)
Paris Saint-Germain – Stade Brest 3-1
Gólszerzők: Ibrahimovic (5., 36. perc), Matuidi (31.), illetve Beschop (81.)
A visszavonulását a napokban bejelentő sztár könnyek közt, csapatkapitányként vonulhatott le a pályáról. Sőt, az angol sztár egy remekbe szabott szöglettel gólpasszt adott a szezon tlaán legjobb PSG játékosának, a bajnoki címhez rengeteget hozzátevő Blaise Matuidinek. Beckham a 82. percben kapott cserét, ekkor Lavezzi váltotta, a Parc de Princess népének üdvrivalgása közepette.
A vesztes fél, vagyis a Brest már korábban kiesett, így a kiscsapat számára is tétnélküli volt, az egyébként sima mérkőzésen.

St. Étienne – Olympique Marseille 2-0
Gólszerzők: Perrin (25. perc), illetve Brandao (43.)
A már biztos ezüstérmes Marseille presztízs rangadót vesztett, a harmadik helyről, és az azzal járó BL indulásról álmodozó St. Étienne otthonában. A zöldek már csak egy ponttal vannak lemaradva az előttük álló Lyontól, igaz az OL csak ma lép pályára a 37. fordulóban.

Montpelliér – Lille OSC 0-0
A várt nagy mérkőzés, legalábbis a gólok számában elmaradt, bár taktikai közdelem volt elég. Érdekesség, hogy hazai Montpelliér egy sokkal agresszívabb játékot mutatott be, jóval nagyobb labdabirtoklási részaránnyal, mindez kevésnek bizonyult arra, hogy az előző két bajnokság győztesei közül bármelyik fél is felülkerekedjen. Nemzetközi kupa indulásra, sőt BL selejtezőre továbbra is van esélye a Lille-nek, ám ehhez az utolsó játéknapon mindenképp nyerniük kell a St. Étienne ellen.

Stade Reims – Lorient 1-0
Gólszerző: Krychowiak (34. perc, büntetőből)
Sovány, ám rendkívül fontos győzelmet aratott az újonc Reims, a szezon végére teljesen leeresztett Lorient ellen. A mérkőzés egyetlen gólját, a lengyel válogatott Grzegorz Krychowiak szerezte, ezzel biztosítva a vendéglátók helyét ősszel is az első osztályban.

Stade Rennes – Ajaccio 1-1
Gólszerzők: Erding (45+1. perc), illetve Diawara (6.)
Mindkét félnek megfelelő eredmény született az 1-1-gyel. A Rennes-nek már mindegy ez a hajrá, ám az Ajaccio az egy ponttal is be tudta biztosítani tagságát a legmagasabb osztályban.

Sochaux – Toulouse 1-2
Gólszerzők: Sio (42. perc), illetve Sylla (14.), Akpa Akpro (21.)
Ugyan április közepe óta először szenvedett vereséget a Sochaux, ez a Toulous-tól kapott csapás elég volt ahhoz, hogy a vendéglátók az utolsó, még bennmaradó helyre csússzanak. A lilák azon igyekezhetnek még a hátra lévő egy fordulóban, hogy a tabella első felében zárják, a számukra egyébként meglehetősen szenvedős idényt.

Évian TG – Valenciennes 2-0
Gólszerzők: Khalifa (2. perc), Ehret (12.)
Mindössze alig 12 minutum alatt kiharcolta a bennmaradást az Évian együttese, amely így történelme harmadik Ligue 1-s idényét is megkezdheti pár hónap múlva. Bár matematikai esélye még van kiesésüknek, ehhez azonban túl jó a gólkülönbsége a kupadöntősnek, így jövőre is hétről héten találkozhatnak velük olvasóink.

Nancy – Bastia 1-2
Gólszerzők: Puygrenier (60. perc), illetve Ilan (48.), Modeste (71.)
Az Ajaccioval együtt a másik korzikai csapat, a Bastia is megtartotta elsőligás tagságát. Nem úgy, mint utóbbi tegnap ellenfele. A Nancy, hazai pályán elszenvedett vereségének „köszönhetően” búcsúzott az élvonaltól, hiszen ötpontnyira van már lemaradva a Sochaux-tól.

Troyes – Girondins Bordeaux 1-0
Gólszerző: Camus (56.)
Az utolsó félórára ember, és gólhátrányba is került a kupadöntős Bordeaux, amelyet újra megelőzött a szintén sokat savazott Montpelliér is. Ez utóbbi ténnyel pedig mindent elmondtunk a borvárosiak idei díszes teljesítményéről. A Girondins kiállított játékosa egyébként Julian Faubert volt.

A Nice – Olympique Lyon meccset ma délután játsszák.

A bajnokság élmezőnye, és a hátsó régió: 1. PSG 80 pont, 2. OM 70 pont, 3. OL 63 pont, 4. St. Étienne 62 pont, 5. Lille 61 pont, 6. Nice 60 pont,… 16. Évian 40 pont, 17. Sochaux 40 pont, 18. Troyes 37 pont, 19. Nancy 35 pont, 20. Brest 29 pont.

Balogh József