Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Valahol Európában 1. rész: holland, lengyel, osztrák, és szerb bajnoki körkép

Valahol Európában: Radványi Géza 1947-es filmsikerének filmcímét kölcsönöztük új, heti cikk-járatunknak. A minden hét elején megjelenő írásunk célja az olyan európai ligák aktuális állásának, illetve nagy csapatainak eredményeinek bemutatása, amelyek nem csak nálunk, hanem itthon máshol se kapnak akkora hangsúlyt a sportsajtóban. Természetesen, ameddig kérés nem lesz rá, itt sem a san marinói első osztállyal fogunk foglalkozni, hanem inkább az elit, és a magyar NB1. közé ékelődött bajnokságokról fog szó esni. A hétvégi összefoglaló első részében a holland, a lengyel, a belga, az osztrák, és a szerb bajnokságot vesszük górcső alá.

Hollandia – Eredivisie
Rájátszás az Európa Liga selejtezőért:
A holland bajnokság alapszakasza már több mint egy hete véget ért, ám a rájátszások még nagyban zajlanak.
A két-két, automatikusan kiadott BL és EL pozíció már elkelt, így négy klub küzdött a harmadik Európa Ligás helyért. A két elődöntőből, a két sokkal erősebb klub került ki győztesen. Különben is megérdemelten, mert a Twente, és az Utrecht is sokkal meggyőzőbb volt egész idényben ellenfeleiknél. A fináléban tehát ez a két gárda találkozik,
Twente – Groningen 3-2 (továbbjutott a Twente, kettős győzelemmel)
Utrecht – Heerenveen 2-1 (t.: az Utrecht, kettős győzelemmel)

Rájátszás az Eredivisieben maradásért, illetve feljutásért:
Az alábbi nyolc együttesből értelemszerűen már csak négy áll, búcsúzott például, az eddigi éllovas Venlo. Ám szerencsére életben maradt, a nagyon is jó teljesítményt bemutató Roda is, melyben Németh Krisztián két gólpasszal vette ki részét a gólgazdag sikerből. A rájátszás az elődöntők után nem folytatódik, lévén két csapat biztosítja első ligás tagságát. A legjobb négy között a a Go Ahead Eagles és a Volendam, illetve a Roda és a Sparta Rotterdam találkozik.
Volendam – Maastricht 3-1 (t.: a Volendam, kettős győzelemmel)
Sparta Rotterdam – Helmond 1-1 (t.: a Sparta, 5-3-s összesítéssel)
Venlo – Go Ahead Eagles 0-3 (t.: az Eagles, kettős győzelemmel)
Roda – De Graafschap 6-1 (t.: a Roda, 7-2-s összesítéssel)

Lengyelország – Ekstraklasa
Akár ki is jelenthetjük, hogy eldőlt a lengyel labdarúgó bajnokság, ugyanis a két éllovas csapott össze egymással. Magyarán a kitartó üldöző, a Lech Poznan látogatott a Legia Varsóhoz. A fővárosiak előnye egész idáig két pont volt az élen, ám szoros, kiegyenlített mérkőzésen végül a hazaiak nyertek, ötpontnyira leszakítva maguktól a Lechet. A látogatóknál ott volt a pályán Lovrencsics Gellért is, ám sokat ő sem tudott hozzátenni a játékukhoz. A címvédő Slask már korábban lemondhatott az újabb elsőségről, ám apró szépségtapaszként földbe döngölhették az idén középcsapattá silányult Wislat.
A Bielsko-Biala szinte biztos most már, hogy kiesik, hozzá legnagyobb eséllyel pedig a Belchatow csatlakozhat.
A 27. forduló eredményei:
Ruch Chorzow – Pogon Szczezin 2-3
Slask Wroclaw – Wisla Krakkó 3-0
Legia Varsó – Lech Poznan 1-0
Bielsko-Biala – Piast Gliwice 1-2
Gornik Zabrze – Polonia Varsó 0-4
GKS Belchatow – Zaglebie Lubin 3-2
Korona Kielce – Jagielonia Bialystok 5-0
Widzew Lodz – Lechia Gdansk (hétfő esti eredmény)

A bajnokság élmezőnye, és hátsó régió: 1. Legia 62 pont, 2. Lech 57 pont, 3. Gliwice 44 pont, 4. Slask 43 pont,… 7. Wisla 34 pont,… 13. Pogon 29 pont, 14. Ruch 29 pont, 15. Belchatow 26 pont, 16. Bielsko 23 pont.

Belgium – Jupiler Pro Legaue
Play off a bajnoki címért:
Igaz csak döntetlent játszott az utolsó körben az Anderlecht, de Juhász Roland korábbi együttese így is megnyerte története 32. bajnoki címét. A magyar védő egyébként három mérkőzésen lépett pályára ősszel, így valamelyest ő is részese lett az elsőségnek, méltatlan elüldözése után. Az ezüstérmes pozícióban a Waregem zárt, amely 56 éves históriája egyik legjobb eredményét produkálta, a 2006-os kupagyőzelmen kívül. A bronzérmes a Brügge gárdája lett, megelőzve végül többek között a Köteles László fémjelezte Genket, amelynél az 5. helynél biztosan többre vágytak.
Anderlecht – Zulte-Waregem 1-1
Club Brügge – KRC Genk 1-0
Standard Liege – Lokeren 4-3

A tabella állása: 1. Anderlecht 49 pont, 2. Waregem 43 pont, 3. Club 46 pont, 4. Standard 42 pont, 5. Genk 40 pont, 6. Lokeren 31 pont.

Európa Liga play-off:
Oda-vissza 4-1 nyert a Gent, így megérdemelten kvalifikálta magát az Európa Ligába, az idény egyik meglepetés csapata, az újonc Leuven ellen.
Gent – Leuven 4-1

Osztályozó:
A kisebbik brügge-i klub, a Cercle kér körrel a vége előtt, már biztosította első osztályú tagságát. A másodosztályból pedig még a Mouscron, vagy a Westerlo kerülhet fel, a Woluwe reményei elég haloványak.
Westerlo – Mouscron 3-1
Woluwe – Cercle Brügge 1-4
Az osztályozós csoport állása: 1. Cercle 12 pont, 2. Mouscron 6 pont, 3. Westerlo 4 pont, 4. Woluwe 1 pont.

Ausztria – Bundesliga
Már majdnem! Megtartotta hatpontos előnyét a listavezető Austria, a Red Bull Salzburg előtt. A lilák a bécsújhelyieknek, míg az „energiaitalosok” Sáfár Szabolcséknak vágtak egyaránt hármat. Mivel már csak két játéknap van hátra, Nyilasi Tibor egykori klubjának elég egyetlen pontot szereznie hazai pályán a Mattersburg ellen, és meg is van a bajnoki cím.
Háromcsapatosra apadt a kiesés elleni harc, az utolsó, végzetes hely elkerüléséért. Az imént már említett magyar portás, és társai az utolsók, az Innsbruck színeiben.
A 33. forduló eredményei:
Wolfsberger AC – Admira Wacker 0-0
Austria Wien – Wiener Neustadt 3-1
Mattersburg – Rapid Wien 2-0
Red Bull Salzburg – Wacker Innsbruck 3-1
Sturm Graz – Ried 3-1

A bajnokság élmezőnye, és a hátsó régió: 1. Austria 79 pont, 2. Salzburg 73 pont, 3. Rapid 51 pont, 4. Sturm 48 pont,… 8. Admira 32 pont, 9. Wiener N. 30 pont, 10. Innsbruck 30 pont.

Szerbia – SuperLiga
Szombat este kerül sor, az egykori Jugoszlávia, és a mai Szerbia legnagyobb örökrangadójára: a két belgrádi óriás, a Partizan, és a Crvena Zvezda csapott össze, nem csak a presztízs győzelemért, hanem a bajnoki elsőségért is. Ugyanis a fekete-fehérek egy ponttal vezettek, ám a szakértők java egyetértett abban, hogy aki ezt a találkozót megnyeri, az szinte biztos bajnok lesz.
Nos, ez gyaníthatóan így is lesz, hiszen a Partizan nyerte az összecsapást, a csereként beállt Milos Jojic 90. percben bevágott szabadrúgásával. A hazaiak ezzel kér fordulóval a végelszámolás előtt ötpontos előnyre tettek szert a „Vörös Csillag” előtt.
Az utolsó helyen álló Smederevo már garantált kieső, a szendrőieket pedig jelen pillanatban úgy néz ki, hogy a Novi Pazar követi, ám további három-négy együttes még szintén nem lélegezhet fel.
A 28. forduló eredményei:
Donji Srem Pecinci – BSK Borca 0-1
Hajduk Kula – Rad Belgrád 2-0
Javor Ivanjica – Novi Pazar 3-2
Vojvodina Novi – Sad Radnicki Nis 3-2
OFK Belgrád – FK Smederevo 4-3
FK Jagodina – Spartak Subotica 1-1
Sloboda Uzice – Radnicki Kragujevac 0-2
Partizan Belgrád – Crvena Zvezda 1-0

A bajnokság élmezőnye, és a hátsó régió: 1. Partizan 67 pont, 2. Crvena Zvezda 62 pont, 3. Vojvodina 58 pont, 4. Jagodina 44 pont,… 14. R. Kragujevac 27 pont, 15. Novi Pazar 27 pont, 16. Smederevo 15 pont.

Balogh József