Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Valahol Európában 2. rész: román, török, svájci, és szlovák bajnoki körkép

Valahol Európában: Radványi Géza 1947-es filmsikerének filmcímét kölcsönöztük új, heti cikk-járatunknak. A minden hét elején megjelenő írásunk célja az olyan európai ligák aktuális állásának, illetve nagy csapatainak eredményeinek bemutatása, amelyek nem csak nálunk, hanem itthon máshol se kapnak akkora hangsúlyt a sportsajtóban. Természetesen, ameddig kérés nem lesz rá, itt sem a san marinói első osztállyal fogunk foglalkozni, hanem inkább az elit, és a magyar NB1. közé ékelődött bajnokságokról fog szó esni. A hétvégi összefoglaló második részében a román, a török, a svájci, és a szlovák bajnokságot vesszük górcső alá.

Románia – Liga 1
A már bajnok Steaua elkezdett kiengedni, és simán kikapott a hazai pályán, a kiesés elől menekülő constantaiak ellen. Az egyáltalán nem bundaszagú mérkőzésen a vendégek már 4-1-re vezettek Bukarestben, és nagy lépést tettek a bennmaradás érdekében.
A második helyen álló Pandurii szintén otthon kapott ki a Brasov-tól, a szintén dobogóra igyekvő Ploiesti, és Astra is csak döntetlenre volt képes a hétvégén.
A címvédő „Csefere” feljött a nyolcadik helyre, ami még így is édes kevés, a kolozsváriaktól. Sőt, az is eldőlt, hogy a hátralévő két körben a hetedik pozíciónál nem kapaszkodhatnak feljebb Vass Ádámék.
A Gloria korábbi biztos búcsúja után, a Iasi sorsa is kezd meg pecsételődni. A másik kolozsvári együttes, az Universitatea már megmenekült a kiesés rémétől, köszönhetően a Rapid Bukarest megsemmisítésének.
A 32. forduló eredményei:
CFR Cluj – Concordia Chiajna 1-1
Otelul Galati – Ceahlaul Piatra Neamt 3-2
Pandurii Targu Jiu – FC Brasov 2-3
Petrolul–Ploiesti – Astra Giurgiu 1-1
FC Vaslui – Dinamo Bukarest 4-1
Steaua Bukarest – Viitorul Constanta 2-5
Gloria Bistrita – Turnu-Sverin 0-0
Rapid Bukarest – Universitatea Cluj 1-4
CSMS Iasi – Gaz Metan Medias 0-2

A bajnokság élmezőnye, és a hátsó régió: 1. Steaua 75 pont, 2. Pandurii 59 pont, 3. Astra 58 pont, 4. Petrolul 58 pont,… 8. CFR 45 pont,… 15. Chiajna 30 pont, 16. Turnu 28 pont, 17. Iasi 26 pont, 18. Gloria 18 pont.

Törökország – Süper Lig
Az utolsó körre már csak két igazán fontos kérdés maradt: ki lesz az, aki csatlakozik a már kiesett Mersinhez, és Ordusporhoz, illetve a Fenerbache és a Besiktas közül melyik lesz az ezüstérmes, azaz a Galatán kívüli másik BL induló.
Nos, nem jött be a múltkori tippünk, miszerint a harmadik hunyó, vagyis inkább bukó a Karabükspor helyett a Büyüksehirspor lett. Előbbi ugyanis hatalmas meglepetésre megverte a Fenert. Ennek köszönhetően pedig Dirk Kuyt-ék izgulhattak volna, ugyanis egy gól gazdag vasárnapi Besiktas siker a fekete-fehérek BL-selejtezős szereplését jelentette volna.
Ám utóbbi együttes nem tudott élni a lehetőséggel, és simán kikapott a Kayseris-től.
A Besiktason kívül még a Bursaspor indulhat a bajnoki eredmények miatt az Európa Ligában (illetve a Trabzonspor, amely bár csak 9. helyen zárt, ám mint a Fener kupadöntőbeli ellenfele már biztosan EL induló).
A 34. forduló eredményei:
Mersin Idmanyurdu – Gaziantepspor 1-2
Istanbul Büyüksehirspor – Kasimpasa 1-2
Karabükspor – Fenerbache 3-2
Orduspor – Akhisarspor 0-2
Galatasaray – Trabzonspor 2-0
Elazigspor – Sivasspor 0-0
Genclerbirligi – Bursaspor 2-2
Eskisehirspor – Antalyaspor 3-1
Kayserispor – Besiktas 2-0

A bajnokság élmezőnye, és a kiesőzóna: 1. Galata 71 pont, 2. Fener 61 pont, 3. Besiktas 58 pont, 4. Bursaspor 55 pont,… 8. Trabzonspor 46 pont,… 16. Büyüksehirspor 36 pont, 17. Orduspor 29 pont, 18. Mersin 22 pont.

Svájc – Super Leauge
A listavezető Baselnek már csak egy győzelem hiányzik, a mostani magabiztos, Lausanne elleni sikert követően. Bár a következő körben a piros-kékek az őket üldöző Grasshoppers-hez látogatnak, amelynek feltett szándéka még a legjobb pillanatban visszavenni az első helyet.
A St. Gallen már szinte biztos, hogy a legrosszabb esetben is dobogós, azaz EL főtáblás. A nagy múltú Zürichez hasonlóan Vanczák Vili és a Sion is esélyes egy-egy EL-selejtezős helyezés elérésére. Bár utóbbi pocsék formában van, az utolsó két meccsén egy gólt sem lőttek, és kilenc gólt kaptak. Sőt, a következő játéknapon a magyar védő sárgalapos eltiltás miatt pihen, így kihagyja a Thun elleni derbit.
Az utolsó Servette nagyon nehéz helyzetben van, ám még befoghatja a Lausanne-t.
A 33. forduló eredményei:
FC Basel – Lausanne-Sport 2-0
FC Sion – Grasshoppers 0-4
FC Thun – St. Gallen 3-0
Servette – Young Boys 0-1
FC Zürich – FC Luzern 4-1

A bajnokság élmezőnye: 1. Basel 66 pont, 2. Grasshoppers 60 pont, 3. St. Gallen 56 pont, 4. Zürich 49 pont, 5. Sion 45 pont,… 9. Lausanne 27 pont, 10. Servette 23 pont.

Szlovákia – Corgon Liga
Érdekes ez a szlovák bajnokság, az egyszer biztos. Na nem a hatalmas színvonal miatt. Pont ellenkezőleg: a hétvégén úgy lett bajnok a Slovan, hogy kikapott a gyengécske Moravce-tól. Sőt, április vége óta nyeretlen, mi több, idegenben utoljára március 10-én győzött utoljára. Ám már csak két kör van hátra aprócska északi szomszédunk első osztályú versengéséből, és a pozsonyi klub hetedik bajnoki címe már biztosítva van, hétpontos előnyének köszönhetően, a Senica előtt.
A címvédő zsolnaiak már lemondhatnak a dobogóról is, pedig ennek az évnek is minimális célja volt a Zilina vezetőinek elvárása.

A 31. forduló eredményei:
Szpartak Myjava AS Trencin 0-2
Dukla Banska Bystrica MSK Zilina 1-2
Tatran Presov MFK Kosice 0-0
FC Nitra Szpartak Trnava 3-3
MFK Ruzomberok FK Senica 3-1
Zlate Moravce Slovan Bratislava 1-0

A bajnokság élcsoportja, és a hátsó régió: 1. Slovan 56 pont, 2. Senica 49 pont, 3. Kosice 47 pont, 4. Trencin 46 pont,… 7. Zilina 41 pont, … 11. Trnava 32 pont, 12. T. Presov 30 pont.

Balogh József