Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Német házi döntő a Bajnokok Ligája fináléjában – Előzetes

Bayern München kontra Borussia Dortmund. Két német csapat a Bajnokok Ligája idei kiírásának döntőjében. A cél már csak egy karnyújtásnyira van mindkét csapat számára. De vajon ki ülhet fel majd Európa trónjára? A 4-szeres győztes bajor alakulat, akik idén szinte átgázoltak egész Európán, vagy az egyszeres győztes Dortmund, akik bebizonyították, hogy nem véletlenül jutottak el idáig.

Az eddigi eredményeket figyelembe véve, talán többen a Bayernt látják esélyesebbnek. De ne feledjük, hogy a Dortmund az egyetlen csapat, amely tudja, hogyan kell játszani a Bőrnadrágosok ellen. Mindezt állíthatjuk annak tükrében, hogy figyelembe vesszük a két csapat idei mérkőzéseit. Igaz, hogy a Dortmund egyszer sem tudta legyőzni a Bayern együttesét, de kétszer döntetlent ért el illetve kétszer egy góllal kapott ki a rekordbajnoktól. Tehát a Bayern egyszer sem tudott nagyon sima győzelmet aratni egyik legnagyobb vetélytársa felett. Ebből következik, hogy nagy az esély arra, hogy egy kiélezett és szoros küzdelmet lásson a publikum, reméljük sok szép találattal.

A két csapat formáját tekintve nyugodtan mondhatjuk, hogy a Bayern áll jobban valamivel, de lehet, más lenne a helyzet akkor, ha nem fordulókkal a Bundesliga vége előtt nyerik meg a bajnokságot. A hétvégén rendezett utolsó 34. német bajnoki fordulóban, a bajorok tanúbizonyságot tettek arról, hogy képesek szinte vert helyzetből is felállni. A Möchengladbach ellen már a 10. percben 3:1-re vezettek a hazaiak, de képesek voltak fordítani és végül 4:3 arányban győztek. Mellékesen a pályán az egyik legerősebb Bayern kezdő volt fenn, így nem kell csodálkoznunk az eredményen. Azonban ha a Dortmund ellen kerülnének ekkora hátrányba, nem biztos, hogy fel tudnának állni. A BVB sem gyenge kezdővel állt fel a hétvégén a Hoffenheim elleni hazai bajnokin, mégis vereséget szenvedtek. Talán ha lett volna még valami nagyobb tétje ennek a meccsnek, akkor nem valószínű, hogy kikapnak, de hát már úgy léptek pályára, hogy biztos második helyen zárják a szezont.

Ami a hiányzókat illeti, a Dortmund részéről egyetlen komoly kieső lesz. Mario Gözte a csapat német válogatott középpályása még a Real Madrid elleni BL elődöntő visszavágóján sérült meg. Felépülnie viszont nem sikerült, így kénytelen lesz kihagyni a mérkőzést. A Bayern részéről is vannak hiányzók. Holger Badstuber a hétvégén újra megsérült, s megint egy fél éves kihagyás vár a védőre. Toni Kroos, aki még áprilisban sérült meg szintén ki kell, hogy hagyja a mérkőzést.

Várható kezdők:

Bayern München: Neuer – Alaba, Dante, Boateng, Lahm – Schweinsteiger, Martinez – Ribery, Müller, Robben – Mandzukic

Dortmund: Wiedenfeller – Schmelczer, Hummels, Subotic, Piszczek – Gundogan, Bender – Grosskreutz, Reus, Blaszczykowski – Lewandowski

A mérkőzést az olasz Nicola Rizzoli fogja vezetni, aki idén még egyik csapatnak sem vezetett mérkőzést. A tavalyi kiírásban egy mérkőzést vezetett a Bayernnek a Basel elleni 1:0-ra elvesztett BL nyolcaddöntőt. Érdemes róla megjegyezni, hogy szeret lapokat osztogatni. Segítői Renato Faverani és Andrea Stefani lesz. A negyedi játékvezetői pozíciót Damir Skomina fogja betölteni.

A mérkőzést szombaton este 20:45-től a Sport 1 fogja közvetíteni.

Báló Bence