Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Rendben haladnak a Fradi-pálya munkálatai

Az előzetes terveknek megfelelően haladnak az Albert-stadion bontásával. Ezt Fürjes Balázs osztotta meg a helyszíni bejáráson résztvevő újságírókkal.

A beruházásért felelős kormánybiztos közölte: várhatóan még ebben az esztendőben elkészülnek az új stadion alapjaival. „A létesítmény építésének folytatásához szükséges anyagi források – mintegy nettó 5,4 milliárd forint – erre az esztendőre biztosítva van, a büdzsé jövő évre fennmaradó részének fedezetéről kormányhatározat szól.” -tette hozzá a Fürjes.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban azt jelentette be, hogy az egyszeri kiadásokat csak egyszeri bevételekből lehet fedezni. Erre reagálva a kormánybiztos elmondta, hogy a 90 fokos elforgatással felszabaduló, mintegy 30 000 négyzetméternyi terület értékesítése döntően fedezni fogja ezt a az összeget.

A kormánybiztos elmondta még, hogy vélhetően még az idén megtörténik ennek a felszabaduló telekrésznek az értékesítése. Hangsúlyozta, hogy a szigorú szerződések is garanciával szolgálnak a stadion pontos időben történő felépülésére, hiszen késé esetén 67 és fél millió forintnyi kötbért köteles fizetni a beruházó – naponta!

Fürjes Balázs a jelenlegi munkafolyamatokról is beszámolt: a régi stadion gyakorlatilag már lebontva, mindössze a fejépület maradt meg. A bontás következtében keletkezett törmelék nagy részét visszaforgatják az épülő stadionba. „Ennek a technikának köszönhetően a régi Albert-stadion lényegében „tovább él” majd, mivel az elbontott mintegy 18 ezer tonnányi (másfél Erzsébet hídnyi) betonanyagot egy helyben működő darálógép segítségével hasznosítják újra az új arénával kapcsolatos munkák során.” – fogalmazott Fürjes. „Az építkezés környezettudatos, és kisebb költséggel is jár, ennek az eljárásnak köszönhetően például tízezer kilométernyi teherautós szállítást spórolnak meg.” – tette hozzá.

Az Albert-stadion reflektorai és világítótestei a Puskás-stadionba kerülnek, míg 9500 lelátói széket vidéki települések sportlétesítményei kapnak. Az elbontot vasat, téglát és üvegeket is újrahasznosítják.

Az előzetes tervek szerint a 2014-2015-ös bajnokságot már új otthonában kezdi a zöld-fehér csapat, addig pedig a Puskás-stadion szolgálja a Ferencvárost.

Gavalovits Sándor