Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Dortmundi csoda: A csődtől a BL-döntőig

Két bajnoki cím után a Bayern idén letaszította a Dortmundot a Bundesliga trónjáról, szombaton a sárga-feketék revansot vehetnek ezért a Bajnokok Ligája döntőjében.

Hosszú út vezetett a Dortmundnak az elitliga döntőjéig, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a kétezres évek elején csődközelbe került a patinás egyesület. 2002-ben bajnoki címet ünnepelhettek a sárga feketék, ám túl nagy árat fizettek a sikerért: a felelőtlen átigazolási politika miatt teljesen eladósodott a Ruhr vidéki sztárcsapat. Paradox módon az ősi rivális Bayern München kisegítette a bajban lévő Dortmundot, ennek ellenére 2005-ben csődöt jelentett a klub. A német szabályok szerint az amatőrliga réme fenyegette a sárga-feketéket, végül az utolsó pillanatban egy befektetői csoport megmentette a csapatot az összeomlástól.

A pénzügyi problémák azonban egy új korszak kezdetét is jelentették a klub életében. A 2008 nyarán kinevezett Jürgen Klopp fiatal tehetségeket kezdett el beépíteni a csapatba, ami meghozta a gyümölcsét két bajnoki cím és kupagyőzelem formájában. A siker egyértelműen a ”német Mourinho” érdeme, aki az együtt védekezünk, együtt támadunk taktikával sikerre vezette a sárga-feketéket. A dortmundi csikócsapat az elmúlt két évben egyeduralkodó volt a Bundesligában, jól mutatja ezt, hogy 5-2-re gyalulták le a Bayernt a Német kupa tavalyi fináléjában.

A bajor gőzhengert idén ők sem tudták megállítani, így mindent a BL-re tettek fel a Klopp-fiúk. Nem volt könnyű dolguk, hiszen a Real Madrid, Manchester City és Ajax trióval sorsolták össze őket a csoportkörben. A német csapat óriási meglepetésére csoportelsőként lépett tovább a kvartettből, majd a Shaktar Donyeck kiverésével bejutott a legjobb nyolc közé. A Málaga azonban majdnem megtréfálta őket a negyeddöntőben: az andalúz kiscsapat vezetett a rendes játékidőben végül a hosszabbításban kiharcolták a továbbjutást a sárga-feketék. A Málaga elleni negyeddöntő jól tükrözte, hogy a németek nemcsak játéktudásban, hanem mentálisan is rendkívül erősek (Klopp szavaival élve lelki óriások). Az elődöntőben újfent a Real Madrid várt a csapatra. A Dortmund hazai pályán könnyedén végzett az ellenfelével, 4-1-re legyőzve a királyi gárdát, ezzel lényegében eldöntve a továbbjutást.

A Bayern elleni döntő sokak szerint nemcsak a szezont határozza meg, hanem a csapat jövőjét is. A vereséggel könnyen szétszedhetik a csapatot, ezzel a 2006-ban döntős Arsenalhoz hasonló sors várhat a sárga-feketékre. A bomlás virágai már megjelentek a csapaton belül Mario Götze jövőre a Bayern-nél folytatja, míg Lewandowskit a Chelsea és a United vinné, Gündogant a Real és a Barca szemelte ki, Piszczek az Arsenalban köthet ki, Reusra pedig a City pályázik. Klopp feladata tehát most kezdődik igazán, mivel egyben kell tartania a fiatalokat és minőségi játékosokkal kellene pótolni a távozókat. Hogy ez mennyire sikerül neki a nyáron kiderül, annyi biztos, hogy kár lenne ha széthullana a csapat…

Veres Péter